I annonssamarbete med CULT FURNITURE

Äntligen är säsongens inredning här! Här får du fyra tips på hur du bäst inreder med en av höstens stora trender – klädda stolar i sammet.

Ö

ppna planlösningar är inte bara trendigt och ofta förekommande i svenska hem (inte minst i städerna där väggar ofta får ge vika för möjligheten att tjäna en extra kvadratmeter), de ställer också krav på att varje möbel adderar till den personliga stilen såväl som fyller en funktion.

När det kommer till stolar får funktionen styra. Men med klädda stolar kan man dock kombinera både stil, trend och funktionalitet. Här är våra tre bästa tips på hur du inreder med klädda stolar – och vilka vi rekommenderar att du tittar lite extra på i höst.

Have nothing in your home you don’t believe to be beautiful or useful. William Morris

1. Storleken spelar roll.

Don efter person. Börja alltid med att titta på rummets nuvarande disposition, är det ett ljust eller mörkt rum? Har du högt eller lågt i tak? Ryms de stora inbjudande möblerna du drömmer om, eller kräver rummet smalare och mer eleganta linjer för att komma till sin rätt?

Stora, plufsiga möbler kan se hur inbjudande ut som helst i affären men när de väl står på plats är det lätt att få en känsla av Hela havet stormar, om man inte har obegränsat med plats. En sittmöbel vald med omsorg till utrymmet ser inte bara bättre ut – den kommer också att användas mer.

Av ett litet hörn kan du göra mer än du tror! Det gäller bara att anpassa möblerna efter storleken. Cult Furniture har ett stort utbud av prisvärda klädda stolar i olika storlekar och former.

2. En stil är inte för alla.

Det är en vanlig uppfattning att ”pinnigare” möbler är obekväma och bidrar till en stelare atmosfär. Men så behöver inte alls vara fallet. Bekvämligheten sitter i designen. En svängd stolsrygg är till exempel alltid skönare än en rak och en klädd dyna med stoppning ger lagom med komfort också för de längsta samtalen. Leta efter de små detaljerna – däri ligger hemligheten (och ofta hantverket). Kanske är två bekväma stolar vid vardagsrummets fönsterbräde ett bättre alternativ än den stora fåtöljen, om rummet ska locka till umgänge?

Vårt tips! Cult Furnitures barstol Heather med sammetsklädsel passar perfekt i mindre lägenheter med stora krav på en smart planlösning. Den svängda ryggen gör stolen både bekväm att sitta i och vacker att se på. För den som inte tycker om att dingla med benen så hakar man enkelt fast fötterna i ramen mellan stolsbenen.

Heather finns i färgerna grått, marinblått, teal, rosa och svart klädsel, och olika benalternativ. Pris från ca 1 200 kr.

Tips! Kolla in Cult Furnitures sammetskollektion Velvet Moda – en del av den hypade Moda-kollektionen! Här hittar du mycket prisvärda fåtöljer, soffor och stolar i sammet!

3. Välj kvalitativa material som är väl genomarbetade.

Trender må komma och gå, endast stil bestå. Att en stol är skön att sitta i och passar rummet såväl som ändamålet är stolens grundförutsättningar. Men ett hem är så mycket mer än summan av funktionella prylar. Därför är det lika viktigt att ta hänsyn till materialvalet. Till att börja med komforten, ska stolen flyttas ofta? Då är en ram i massivt trä eller (gud förbjude) gjutjärn, inte är det bästa alternativet – hur snyggt det än må vara. Lätta träslag, aluminium eller plast är ett bättre alternativ. Bor du litet men älskar att ha folk hemma är det även en fördel om stolarna går att stapla på varandra.

En annan avgörande sak är hur väl möblerna återspeglar din personliga stil. Stil kan som bekant inte köpas, men någonstans måste den ju komma ifrån. Ett enkelt och ofta prisvärt sätt att både kunna variera och framhäva sin stil är med textilier. Ett iögonfallande mönster eller en sammetslen klädsel kan göra underverk för en möbel. I takt med att populariteten ökat så har sammeten också som material utvecklats och blivit både billigare och mer slitstarkt. Var därför inte rädd för att låta mer funktionella möbler, som till exempel köksstolar, kläs i sammet. De klarar påfrestningarna – teknikens under och allt det där!

Velvet Modas Betong köksstol med armstöd finns i svart, teal, blått och grått, och med olika benalternativ. Pris från ca 1 800 kr.

Vårt tips! Cult Furnitures serie Velvet Moda by Cult Studio är både minimalistisk och andas lyx. En av våra absoluta favoriter är seriens köksstol som trots namnet passar perfekt i de flesta rum. De genomtänkta detaljerna, den smidiga designen och den vackra sammetsklädseln är precis vad vi letar efter i höst!

4. Låt dig inte begränsas.

Vem har råd (eller tillräckligt med plats) att vara fantasilös? En stol kan bli ett utmärkt bord, en piedestal för blommor som inte får plats på fönsterkarmen men vill komma nära ljuset, ett nattygsbord, eller en plats för sommarens stilleben. Att inreda är att tänka kreativt – men också att ta tillvara på tillfällena såväl som förutsättningarna. Så glöm allt vad rumsindelning och möbeltillhörighet heter. Hitta det som funkar hemma hos dig!

Här hittar du hela Cult Furnitures utbud.