I annonssamarbete med IKEA

När höstmörkret smyger sig på ute blir ljuset inomhus allt viktigare. Med belysning kan du skapa den rätta stämningen i alla rum och för alla tillfällen. Här är fem tips på hur du lyckas.

Belysning är så mycket mer än en snygg lampa eller en trendig ljusslinga. Belysningen sätter också stämningen hemma. Det gäller bara att veta hur du ska tänka.

Ph145270

Lampor och belysning hamnar ofta långt ner på listan, efter soffa, mattor och gardiner. Planera rummets belysning, så förändrar du rummets atmosfär! Lampan Årstid ger behagligt sken.

Tillsammans med IKEA sätter vi allt ljus på belysningen. Här är tipsen för att öka mysfaktorn hemma och lyfta inredningen i hemmet. (Och missa inte våra tre favoritlampor från IKEA:s höstnyheter!)

1. Du behöver många ljuskällor

Ph156747

Belysningen hemma behöver lika mycket omsorg och eftertanke som resten av inredningen. Stämningsbelysning med glaslampor: bordslampa Fado, bordslampa med fot i trä, rund bordslampa med marmorfot (båda i serien Evedal) samt taklampskärm Jakobsbyn

En bra måttstock är att få in mellan fem och tio ljuskällor i ett rum. Du behöver nämligen ljus av flera anledningar. Ljus skapar en mysig och ombonad atmosfär och ger en känsla av trygghet. Men ljus behövs också för att lysa upp rummet ordentligt.

2. Rätt ljus för rätt tillfälle

Ph142714

Med Trådfri är det enklare (och snyggare) än någonsin att skapa rätt stämning för varje tillfälle. Sprid riktat ljus med arbetslampan Riggad, som också fungerar som mobilladdare.

Man brukar prata om tre olika typer av belysning när man inreder ett rum; allmän-, funktions- och stämningsbelysning. Alla tre behövs för de gör olika jobb. Allmänbelysning är exempelvis en taklampa, som framförallt lyser upp rummet. Bra att tända när du först kommer in i ett rum eller vid städning.
Börja gärna med funktionsbelysningen – det är riktat ljus som ger skarpa kontraster – ljus för att du ska kunna läsa, spela spel, jobba och liknande. Fundera över lampan på skrivbordet, spotlights vid köksbänken och läslampan vid fåtöljen.

3. Jämna ut med mysbelysning

Ph145450

Belysningen hemma behöver lika mycket omsorg och eftertanke som resten av inredningen. Det gäller bara att veta hur du ska tänka. Nätta bordslampan Storuman sprider ett jämnt ljus.

Jämna sedan ut det skarpare ljuset med stämningsbelysning, som är ett mer diffust ljus. Använd till exempel lampor i papper, tygskärmar eller frostat glas, och lys upp ett mörkt hörn. Det ger en mysig känsla och får rummet att kännas större.

4. Styr belysningen för bäst effekt och atmosfär

Ph136383

Inred mysigt, smart och trådfritt. Anpassa belysningen efter dina behov i de olika rummen genom trådfri dimmer, rörelsesensor och andra smarta funktioner.

I köket kan du behöva ett mer riktat ljus än vid middagsbordet till exempel. Ett smart sätt att ta kontroll över belysningen är IKEA:s nya teknik Trådfri. Via en fjärrkontroll dimmar du alla lampor och ändrar mellan varmt och kallt ljus. Och smartast av allt – tekniken sitter i själva ljuskällan så du slipper fasta installationer.
Med en gateway kan du också styra Trådfri via mobilen. Då kan du enkelt styra varje ljuskälla för sig för att få den perfekta stämningen. Du kan ställa in timer, rörelsesensorer och andra funktioner, så att du får exakt rätt belysning vid rätt tillfälle.

5. Hitta dina lampfavoriter

Ph155459

Tips på skön stämningsbelysning, som inspirerats av den klassiska fotogenlampan. Tärnabys lampa ger sken av en ljuslåga, och kan också dimmas. Mysigt i höst- och vintermörkret.

Till sist, välj lampskärmar, färger, former och storlekar med hjärtat. Och låt din egen unika stil och smak lysa igenom.
Behöver du extra hjälp på traven kan du alltid spana in IKEA:s belysningsguide.

Mer inspiration och tips kan du få hos stylisten Jannice ”Add Simplicity Wistrand” som inrett och förändrat sin studio med belysning.

VÅRA TRE FAVORITER
Montage_Ny

  1. Snygga lampan Växjö hänger perfekt över matbordet och sprider ljuset jämnt. Den röd-orangea färgen är ju också helt oemotståndlig.
  2. En klassisk design i modern tappning. Arbetslampan Aröd är snygg att titta på och ger ett effektivt, riktat ljussken när vi behöver fokusera på att läsa, jobba eller pyssla.
  3. Runda former och varm belysning är vad vi vill ha i höstmörkret. Bordslampan Fado finns i flera olika färger och skapar härlig mysstämning hemma.