I annonssamarbete med HäSTENS

Nej, du behöver inte åtta timmars sömn!

Vi har hört det så många gånger. För att må bra, vara utvilade och prestera på topp behöver vi sova cirka åtta timmar per natt. Vilken stress! Vem har åtta ostörda timmar per dygn? Vad sägs om lite goda nyheter: när det kommer till sömn handlar det om kvalitet snarare än kvantitet.

Studien som mynnade ut i de så ofta rekommenderade åtta timmarna genomfördes i början på 1950-talet. Mycket har dock hänt sedan dess och extensiv modern forskning visar att det är sömnens kvalitet, och inte kvantitet, som är den avgörande faktorn.

Kroppens flight mode

Sova behöver dock kroppen, det är då kroppens celler repareras och återhämtar sig, immunförsvaret förstärks och blodtrycket sänks. Så hur ska man sova, för att både sova gott och hur lång tid behöver kroppen för att låta sina nattliga mirakel ske?

Sömn delas upp i cykler där varje cykel har flera stadier och det första stadiet är insomningen. Det är här du dåsar till och verkligheten försvinner. I det andra stadiet sparar kroppen energi och sänker kroppsvärmen innan den går in i flight mode – djupsömnen. Här återhämtar sig kroppen som mest och immunförsvaret stärks. Du är aldrig så motståndskraftig mot infektioner som när du vaknar.

Tips! Missa inte filmen Architecture of Sleep – vad händer när man sover, lite längre ner i artikeln!

artikel_2000x1000

REM-sömn inträffar sist i cykeln och i REM-sömnen är hjärnan superaktiv – här laddar kroppen upp som mest energi.

Det finns ytterligare två eller tre sömncykler innan det är dags att ta tag i en ny dag. Får du den sömn du behöver, det vill säga passerar du sömncyklerna, repareras alla kroppens celler. Du vaknar starkare, smartare och mer hälsosam.

Allt blir bättre efter en BRA natts sömn

Du kan dock inte fuska dig till en god nattsömn så gör det du kan för att främja en god sömn. Genom att varva ner på kvällen, dämpa ljuset och stänga av de smarta skärmarna blir det lättare att nå insomningsstadiet.

Satsa på en riktigt bra säng.

Då det är kvaliteten på timmarna, snarare än kvantiteten, som är den avgörande faktorn när det kommer till god sömn och huruvida du känner dig utvilad så kan en säng i naturliga material, som kan andas och håller en skön temperatur, vara direkt avgörande när det kommer till att hjälpa nattsömnen på vägen.

Hästens säng är ett naturligt och smart val för din sömn och för miljön. Hästens sängar är tillverkade i naturmaterial som bomull, ull, lin och tagel, vilket även gör att du sover torrt och gott i en miljö som andas och med material fria från kemikalier närmast kroppen. Läs mer om hantverket här och se filmen Architecture of Sleep.

Vill du hitta din perfekta säng? Här hittar du din närmaste Hästens-butik.