I annonssamarbete med GAR-BO

Huset är sålt och nycklarna överlämnade. Nu ska du och familjen installera er i ert nya hem. Det sista du vill är att oroa dig för obehagliga samtal från köparna. Har du koll på de dolda fällorna?

Ni har boat in er i nya hemmet, valt tapeter och möblerat uteplatsen. Att plötsligt få ett tråkigt samtal från köparna av ert gamla hus kan bli en dyr historia. Men visste du att du kan försäkra dig mot dolda fel? Genom att teckna en försäkring mot dolda fel kan du sova bättre om natten.

Bostadsaffären är ofta ett stort och viktigt beslut för alla inblandade. Därför är det viktigt att den känns trygg och säker.

Vad är dolda fel?

Tips!När du säljer med Gar-Bos dolda fel-försäkring kan köparen vända sig med sina krav direkt till försäkringsbolaget, som därmed tar över stora delar av ansvaret.

 

Dolda fel är fel eller brister som fanns redan vid husköpet, men som inte upptäcktes eller rimligen hade kunnat upptäckas, vid en besiktning eller noggrann kontroll av huset, och som du inte heller hade kunnat förvänta dig utifrån husets ålder och konstruktion. De dolda felen upptäcks oftast när de nya ägarna ska bygga om eller renovera. Och även om det var längesedan huset såldes, så kan du bli skyldig att betala ersättning. Som säljare är du ansvarig för dolda fel i tio år efter att den nya ägaren fått tillträde till huset.

Tak, felaktiga ombyggnationer och nyare våtrum är några av de vanligare platserna där dolda fel kan finnas.

Hur skyddar jag mig mot dolda fel?

Man hör på själva definitionen – dolda fel – att det inte är något man kan ha stenkoll på. Men som säljare är det viktigt att du garderar dig. Tala om allt du vet som inte fungerar eller som kan vara tecken på fel (det kan till exempel vara läckage, brister i värmeisolering, trasig utrustning med mera). Om du misstänker någon typ av skada eller brist så bör du även nämna det, då utökas nämligen köparens undersökningsplikt och det kan inte räknas som ett dolt fel senare.

Du kan också enkelt försäkra dig mot dolda fel för att gardera dig mot obehagliga överraskningar.