I annonssamarbete med MOOGIO

Solljus direkt på tv:n under fredagsmyset hur ni än makar på er i soffan, måltider på uteplatsen som blir antingen iskalla eller stekheta, blekta tapeter och blommor som torkar ut och dör på fönsterbrädet. Med våra tips slipper du de här problemen!

J

ust nu vill vi njuta av vårens sköna solstrålar, trötta som vi är efter en lång vinter. Men hur mycket vi än älskar solen kan den ställa till med en del störande moment hemma. Här är hur du tacklar dem på bästa sätt.

1. Skaffa automatiserade markiser

Vi lever i ett land där vädret kan vara svårt att förutspå. Det kanske är kallt och regnigt när du åker till jobbet på morgonen, sedan spricker det upp under dagen och du kommer hem på eftermiddagen till en tryckande hetta. Automatiserade markiser som styrs efter sol, tid eller vind fälls ut eller tillbaka beroende på vädrets förändringar och låter dig komma hem till en behaglig inomhustemperatur. Dessutom skyddar de dina tapeter och tyger så att de inte bleks.

Markiser som fälls ut och går tillbaka automatiskt skyddar hemmets textilier och gör så att rummet behåller en behaglig temperatur. Du slipper komma hem till tryckande hetta.

2. Balansera ljusinsläppet (utan trassliga linor!)

Ibland vill du att ljuset ska flöda in över frukostbordet och ge dig energi där du sitter och sippar på morgonkaffet. Andra gånger vill du slippa ha solen i ögonen vid middagsbordet och kunna fokusera på den goda maten och trevliga samtalet. Och vem har inte frustrerat bytt plats i soffan för att försöka se vad som händer på tv:n medan kvällssolen skiner för fullt in i vardagsrummet? Satsa på smarta plisségardiner som går att anpassa beroende på hur mycket sol du vill ha in i rummet.

Moogios flexibla plisségardiner låter dig släppa in ljuset där det passar och stänga det ute där du inte vill ha det.

3. Värm upp terrassen med en infravärmare

Att äta middag utomhus i goda vänners lag ger en extra lyxig känsla för den som lever på våra kalla breddgrader. Men vad händer om det blir kallt den kväll då ni har planerat er middag eller när solen går ner och det plötsligt blir riktigt kyligt? Med en infravärmare blir det lagom varmt igen med bara en knapptryckning och ni kan sitta kvar och njuta så länge ni vill. Tips! Välj en variant med inbyggd belysning om du vill få en extra mysig känsla när skymningen kommer.

Att sitta ute hela kvällen är en efterlängtad lyx. Infravärme gör det möjligt.

4. Flytta in växterna så mår de bra hela sommaren

På vintern känner du dig som en riktig växtguru. Dina växter lever och frodas trots mörker och elände, och trots att du bara vattnar dem någon gång i veckan. Så kommer våren och sommaren och helt plötsligt stendör växterna en efter en. Känner du igen dig? Du vet säkert redan att det är viktigt att vattna oftare under sommarhalvåret. En annan smart grej du kan prova är att flytta in växterna från fönstren in i hemmet, så att de inte står och torkar ut i den heta solen. Läs på lite innan du åker på semester så vet du hur du ska förbereda växterna på bästa sätt.

Skydda växterna från den starka vårsolen. Flytta in dem en bit från direkt solljus så klarar de omställningen till vår och sommar bättre.

5. Skaffa solskydd till altanen för ännu mer utehäng

Okej, värmen är fixad till kvällen med en smidig terrassvärmare, perfekt. Men innan solen går ner kan det faktiskt vara störande att få den i ögonen mitt i maten – eller på eftermiddagen när du inte vill sola utan bara läsa en bok i skuggan. För att maxa det mysiga utomhus-hänget kan en terrassmarkis (som du slipper veva) vara på sin plats. Vill du ha skydd från solen och UV-block över en större yta så kanske det kan vara värt att fundera på en pergola? En pergola är som en stor markis med en fast ställning som gör den stabil och vädertålig. Vill du ha en riktigt luftig känsla kanske du istället ska satsa på ett solsegel? Det tillåter dig att på ett smidigt sätt variera mellan sol och skugga.

En terrassmarkis ger dig möjlighet att själv välja när du vill lapa sol eller koppla av i skuggan. Moogio har flera olika varianter att välja på.

6. Låt barnen leka i sandlådan (även när solen lyser)

Direkt solljus och barn som vill leka i timmar är inte alltid en optimal kombination. Idag vet vi att vi måste vara försiktiga och hålla koll på hur länge barnen är i solen. Men med ett rejält parasoll ovanför sandlådan eller lekplatsen får du ett snyggt UV-skydd och skön skugga. Och barnen kan leka hur länge de vill. Leta efter ett gediget parasoll som inte rasar omkull vid minsta vindpust. Här hittar du ordentliga parasoll som du kan skräddarsy utifrån dina önskemål.

Med våra smarta tips gör du dig redo för våren och slipper irriterande ljus när du tittar på teve eller blekta tapeter och tyger i hemmet.

Här kan du läsa mer om vilka olika lösningar som finns för en så trivsam miljö som möjligt hemma, när det gäller ljusinsläpp och solskydd. Allt för att du verkligen ska kunna njuta av de soliga årstiderna!