I annonssamarbete med HäSTENS

Att sova gott är en konst. Här visar fotokonstnären Simon Cederquist hur magisk världen blir när man fått sin bästa natts sömn.

När Simon Cederquist var tio år skadade han ryggen i en olycka. Smärtorna gjorde att han de följande 30 åren bara kunde sova någon timme åt gången.

– Alla vet ju att sömn är viktigt för nästföljande dag, säger han. Så jag frågade mig själv, hur skulle den dagen bli – dagen efter att jag haft min bästa natts sömn någonsin?

clh_simon_cederquist_01

Sömnbrist. På grund av en ryggskada sov Simon Cederquist dåligt i 30 år. Nu har sömnen blivit betydligt bättre.

För två år sedan hände det. Simon sov hela natten. Det öppnade en ny värld för honom.

–Att vakna är numera min favoritstund på dygnet. Ändå ligger den godaste nattens sömn fortfarande framför mig.

the_best_night_1000px

Den bästa natten. Konstverket ”The Best Night” av Simon Cederquists ingår i Hästens konstnärssamarbete ”Art of Sleep.

Konstnärligt samarbete med Hästens

Simon Cederquist fick sitt internationella genombrott 2009 med utställningen och fotoboken Sleeping BeautyNu är han en av flera konstnärer – Bea Zenfelt är en annan – som samarbetar med sängtillverkaren Hästens i projektet ”Art of Sleep”, ett projekt som kommer att utmynna i en film, en bok och en utställning. Simon berättar att han fick fria händer att undersöka om han ville göra ett par konstverk.

– Jag valde att arbeta utifrån tesen: Hur blir mitt livs bästa natts sömn? och gick djupt in i vad det handlar om. Mina teser är själva essensen i mitt konstnärskap och fotot/målningen är hantverket som visar mina slutsatser.

När man ser Simons tolkning av den bästa nattens sömn och hur man känner sig morgonen efter får man en stark känsla av hur fantastiskt det är att vakna utvilad.

the_best_morning_1000px

Den bästa morgonen. Konstverket ”The Best Morning” är Simon Cederquists andra bidrag i Hästens konstnärssamarbete ”Art of Sleep”.

Varje jobb tar Simon flera månader att genomföra.

– Allt börjar med en detaljerad skiss, säger han. Jag fotograferar sedan varje del separat. Det finns inga genvägar till perfektion. Jag måste först få ihop allt för att kunna plocka isär allt och sedan sätta ihop det igen.

Han är noga med att ta vara på sin tid. På vänster arm har han tatuerat in siffrorna 42310800, vilket är antalet minuter en svensk lever i snitt.

clh_simon_cederquist_02

Begränsat med tid. Simon Cederquist har låtit tatuera in det antal minuter som genomsnittssvensken lever.

– För mig är siffrorna en påminnelse om att ta vara på tiden, säger han. Att göra det man gör fullt ut, vare sig det handlar om att umgås med vänner eller sova en hel natt.

Så sover du både smart och gott

Det är ingen slump att Hästens verkar för alla människors rätt till god sömn. Med rätt säng, rätt kudde och inställningen att sova smart ökar chansen för de flesta människor att sova gott.

Lästips! Visste du för övrigt att det är kvaliteten och inte kvantiteten som räknas? Du måste alltså inte sova minst åtta timmar per natt. Det viktiga är att du hittar den mängd sömn som passar just dig.

NUVARANDE Simon gör konst av din bästa natts sömn
NÄSTA Så stylar du ditt hem med en pläd – 7 tips