De flesta av oss vill göra miljövänliga val men att ändra sin livsstil kan kännas svårt. Dessutom vet man inte alltid vad man ska göra. Men genom att göra små förändringar kan du minska belastningen på miljön rejält. Här är 7 tips!

Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna
Visste du att ungefär två liter vatten per minut går åt om du låter vattenkranen stå och rinna? Det blir ett enormt vattensvinn i längden. Bara genom att stänga av kranen när du borstar tänderna gör att du sparar en massa vatten.

Tandborste i badrum

Dra ur de sladdar som inte används
Genom att dra ur sladdarna till dina hushållsmaskiner, mobilladdare och andra produkter som inte används sparar du en massa energi. För även om du inte använder till exempel kaffebryggaren drar den fortfarande energi. I genomsnitt står ungefär 40 produkter på tomgång i varje hem, vilket motsvarar ungefär 10 procent av energiförbrukningen i ett hem.

Ät upp resterna
Enligt en rapport från UNEP och World Resources Institute går ungefär en tredjedel av alla livsmedel som produceras till spillo. Ta för vana att ta med dig rester som lunchlåda eller se om ni kan svänga ihop något gott på det som blev över från gårdagen.

Återanvänd i stället för att slänga
Mycket av det vi slänger kan vi i stället återvända. En skokartong kan bli en snygg behållare för kvitton eller andra viktiga saker. Mjölkkartonger, toalettrullar och plastbehållare kan användas till pyssel med barnen. Ta med en egen kasse till mataffären i stället för att alltid köpa nya. Det finns mängder av saker vi kan göra. Det är bara fantasin som sätter gränser.

DIY glasburkar

Återanvänd några gamla glasburkar och dekorera med blommor.

Använd en trasa i stället för pappersservetter
Genom att använda en trasa i stället för pappersservetter i till exempel köket minskas papperssvinnet. Tvätta trasorna regelbundet så får de längre hållbarhet.

Använd dubbla sidor vid utskrifter
En bra idé, både för miljön och ekonomin, är att ställa in skrivaren på dubbelsidiga utskrifter. Du spar än mängd papper.

Källsortera
Sist men inte minst. Ta för vana att sortera dina sopor. Ha en kasse för tidningar och papper, sortera ut plastförpackningar, glas och metall.