Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 frågor du måste ställa dig själv innan du köper ett gammalt renoveringsobjekt

Gamla hus har en alldeles egen charm och det är svårt att inte förälska sig i äldre träkåkar eller en vacker herrgård. Men att köpa och bo i en gammal fastighet ställer krav på ägaren. Är du redo?

1. Tycker du om att arbeta med händerna?

Hur intresserad är du av att hålla efter originaldetaljerna, ta hand om gamla golv och se till att trappräcket inte är ruttet? Du behöver inte vara utbildad snickare för att klara det, men du måste vara beredd på att lära dig. Att skapa något med händerna är en fantastisk känsla, men det gäller att ha tålamod och självförtroende.

Renoveringsbehov eller renoveringschans? Hur känner du?
Renoveringsbehov eller renoveringschans? Hur känner du?

2. Hur mycket fritid har du?

Att renovera ett hus tar mycket tid och jobbar du heltid återstår inte många timmar av veckan att lägga på huset. Finns det dessutom barn i familjen kan du räkna bort ytterligare tid eftersom de garanterat kommer kräva uppmärksamhet just som du har tagit fram sandpappret. Du måste helt enkelt vara beredd att prioritera bort annat för att ha tid till huset.

3. Tillåter ditt schema oförutsedda händelser?

När barnen ringer och berättar att det regnar in – kan du sticka från jobbet då? Och har du tillräckligt med sparade pengar för att låta någon ta hand om det akuta läget? Flexibilitet i vardagen är att föredra i början eftersom du inte vet vilka olyckor som kan inträffa när du inte är hemma.

Att se potentialen i ett hus och sedan ta beslutet att renovera är häftigt. Men ännu häftigare är att få se resultatet.
Att se potentialen i ett hus och sedan ta beslutet att renovera är häftigt. Men ännu häftigare är att få se resultatet. Foto: Madeleine Soder

4. Är du en hemmakatt?

Föredrar du att tillbringa all ledig tid hemma passar det här med renoveringsobjekt dig. Med tanke på hur mycket kärlek ett gammalt hus behöver är det bra om du finns där och tar hand om det när du är ledig.

5. Har du pengar till att anlita hantverkare?

Mycket renovering kan du klara själv, men när det kommer till att dränera huset eller dra om elen kan det vara skönt, och ibland rent nödvändigt, att ta in experthjälp. Innan du köper huset kan det vara bra att ha koll på ekonomin, så att det finns några slantar kvar till större renoveringar.

Vissa hus behöver bara lite slipning innan "diamanten" kommer fram. Andra behöver desto mer arbete. Gör en ordentlig plan och var ärlig: Kan du? Vill du verkligen? Har du råd?
Vissa hus behöver bara lite slipning innan "diamanten" kommer fram. Andra behöver desto mer arbete. Gör en ordentlig plan och var ärlig: Kan du? Vill du verkligen? Har du råd? Foto: Madeleine Söder

6. Är din partner lika exalterad som du?

Om du har ett förhållande kan det vara bra att försäkra sig om att din partner är lika intresserad av ett renoveringsobjekt som du är. Om hen hellre åker in till stan och shoppar på lördagen trots att ni egentligen behöver dra loss den gamla plastmattan i badrummet, är det här med renoveringsobjekt förmodligen inte så bra för relationen. Prata igenom köpet ordentligt och vad ni förväntar er av projektet innan ni slår till.

Har du en gång blivit kär i ett hus kan det vara svårt att släppa det. Det viktigaste är trots allt att du till hundra procent vill engagera dig och bo i det där huset, och då löser sig förhoppningsvis de problem som dyker upp längs vägen.