De 350 pampiga kvadraten var från början inredda i en stil av nyrokoko – i dag är Björksättra Gård ett renoveringsobjekt utan dess like. Här är en riktig dröm för den som vill ta chansen att förvalta något unikt.

År 1859 byggde häradshövdingen den fantastiskt vackra byggnaden Björksättra Gård intill sjön Orlången i närheten av Huddinge utanför Stockholm. Med 18 rum, 9 kakelugnar och ett tornrum andas herrgården fortfarande kulturhistoria trots att en omfattande renovering krävs.

bjorksattra-gard

Foto: Fastighetsbyrån

Björksättras äldsta del har en klassisk utformning för 1800-talets mangårdsbyggnader med frontespis, brutet tak och sexdelad planlösning.

Bjorkattra-Gard4

Foto: Fastighetsbyrån

Utsikt mot sjön Orlången.

Björksättra Gård14

Foto: Fastighetsbyrån

Alla kakelugnar är från en ombyggnad på 1890-talet. Till bottenvåningens rum valdes flerfärgade kakelugnar i olika nystilar medan den övre våningen har genomgående vita ugnar.

Björksättra Gård13

Foto: Fastighetsbyrån

En av de tidigare ägarna är Henrik Tegnér, Esias Tegnérs brorson. Han köpte huset 1895 och byggde om och inredde fastigheten med den tidens högborgerliga inredningsideal.

bjorksattragard

Foto: Fastighetsbyrån

Tornrummet.

Björksättra Gård16

Foto: Fastighetsbyrån

Björksättra Gård8

Foto: Fastighetsbyrån

Herrgården har 18 rum varav 10 – 13 sovrum.

Björksättra Gård15

Foto: Fastighetsbyrån

Det finns 9 kakelugnar och en öppen spis i fastigheten.

Björksättra Gård12

Foto: Fastighetsbyrån

Björksättra Gård9

Foto: Fastighetsbyrån

Björksättra Gård10

Foto: Fastighetsbyrån

Björksättra Gårds Mangårdsbyggnad är till salu för utgångspriset 4 995 000 kronor, mer information finns hos Fastighetsbyrån. Vinsten från försäljningen kommer att delas mellan kommunen och allmänna arvsfonden. Gården skänktes nämligen till Huddinge kommun genom allmänna arvsfonden 2010 under förutsättningen att den skulle rustas upp. Men renoveringen skulle bli alltför dyr och efter dränering och en del andra akuta åtgärder har kommunen låtit gården stå orörd sedan 2013, skriver Mitt i Stockholm.

NUVARANDE Björksättra Gård är till salu – med 9 kakelugnar och en makalös utsikt!
NÄSTA Här är drömboendet svenska kvinnor allra helst vill ha