Fixa en egen liten grön oas på balkongen har blivit enklare än någonsin. Nu kan du handla både plantorna och inredningsdetaljerna direkt från Allt om Trädgårds nya webbshop! Här är de bästa tipsen för att snabbt komma igång och få ut mesta möjliga av säsongen.

alltomtradgard

Äntligen är Allt om Trädgårds trädgårdsshop här!

Kolla in vår systertidning Allt om Trädgårds nya shop. Där finns växterna, de schysta krukorna och allt du kan tänkas behöva för att lyckas skapa en grön drömbalkong. Satsa på en härlig säsong med växter av högsta kvalitet från 19 kr!

image_12793_1_16_1_32019_1_32704

”Vi satsar på en trädgårdsshop där växterna står i fokus. Äntligen kan vi handplocka våra favoriter i egna kampanjer och våra läsare kan få tag på sorter som inte finns att köpa i den vanliga handeln.”

Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård

Mer ätligt i krukan – odla bladgrönt och baby leafs

Många vanliga grönsaker som rödbetor, olika kålväxter eller ärter är inte så yteffektiva att ha på t ex en balkong om skörden är i fokus. Men varför inte bara odla dem för bladens skull? Det är supergott och går jättesnabbt! Testa att byta ut prydnadsväxterna i balkonglådorna till bladgrönt och skörda hela säsongen.

Egna örtkryddor är ett måste

image_12793_1_16_1_32019_1_30688

Låt örter och kryddor utgöra den gröna basen i dina krukplanteringar. Kryddväxter är bland det enklaste du kan odla som nybörjare. De flesta vill stå soligt och behöver bara vattnas max en gång i veckan. Tänk dig färsk egenodlad koriander, basilika och oregano. Några kryddor är även perenna, det vill säga fleråriga – då får du extra mycket för pengarna. Medelhavskryddor så som rosmarin och salvia kan man övervintra svalt och ljust inomhus, medan andra perenner som mynta, timjan, citronmeliss, klarar sig i kruka bara de står skyddat och inte har det för blött i jorden.

TIPS
Bladkryddor skördas bäst genom att man klipper av några hela toppskott istället för att plocka bladen en och en. På så vis grenar sig plantan och blir tät och buskig. Även blommorna är ätliga.

Träd och buskar för balkongen

Man ska inte vara rädd för att skaffa små träd och buskar till balkongen. De sköts ungefär som andra växter i kruka, bara den är rymlig. Få träd är små av naturen, men det finns många buskar som är uppstammade eller ympade på en stam så att de ser ut som små träd t ex rosor, prydnadskörsbär och dvärgsyrénen ’Palibin’, eller bärbuskar som vinbär och krusbär.  Numera går det även att få tag på pelarformade äpplen. Glöm inte de formklippta barrväxterna. De är mycket dekorativa och även vintergröna.

image_12793_1_16_1_32019_1_18933

Gör det lättskött från början

Rätt växt på rätt plats är A och O för lättskött. Välj växter som är solälskare och klarar torka till söderbalkongen. Och har du nu en skuggig balkong, ska du inte misströsta – det finns lika många växter för skugga som det finns för soliga lägen! Du har tur som kan lumma till det med gröna lundaväxter. Hämta inspiration från artiklar om woodland. Och oavsett vilket läge din balkong har, välj gärna självvattnande krukor. De underlättar mycket av stressen kring om man vattnat rätt och tillräckligt. En jämn tillförsel av näring i vattningen ger bästa resultat. Välj näring utifrån om det är blomningen som är i fokus eller om det är grönskan. Välkommen in till Allt om Trädgårds shop för mer inspiration och massor av vårkampanjer!

Till Allt om Trädgårds shop

Av: Karina Brozinic

NUVARANDE Odla i trädgården eller på balkongen – gör det lättskött från början!
NÄSTA 9 saker alla glömmer att städa (jodå, du kommer känna igen dig!)