Homestyling-tips kan man inte få för många av om man står inför en försäljning av bostaden. Här får du 21 riktigt bra homestyling-tips som garanterat kommer optimerar din försäljning.

På senare år har det blivit snarare regel än undantag att man homestylar lägenheter och villor för att få maximalt betalt vid en försäljning. Här har vi samlat våra bästa tips på saker som du enkelt kan göra själv.

21 snabba och effektiva homestyling-tips inför försäljningen

1. Snygga upp i trädgården

Se till att spekulanterna får ett riktigt bra första intryck genom att snygga upp ordentligt utanför huset. Ställ soptunnan snyggt, alternativt dölj. Plantera blommor i fina krukor, rensa rabatterna. Kör bort bilen. Klipp gräsmattan, klipp häcken och snygga till buskarna. Tvätta fönster. Sopa bort löv och annat skräp.

LÄS OCKSÅ: Dags för en hammock – 5 saker att tänka på om du ska köpa hammock

2. Första intrycket – se över entrén

Tänk på entrén och trappen. Häng en krans eller något annat dekorativt på dörren. Blomkrukor, gärna symmetriskt och ljuslyktor är fint. Sopa bort löv och annat skräp. Finns det plats för en sittplats? Se till så att belysningen fungerar, addera gärna med en ljusslinga som även kan lysa under dagen.

3. Städa till perfektion

Kristallklara fönster, tvättade golv och rena väggar, lister, dörrfoder och ytor. Ett välstädat hus är det enklaste säljknepet, tveka inte att ta hjälp från en städfirma – du får garanterat igen dessa pengar!

4. Rensa i röran

Städa upp din vardagliga röra, var hård och se till så att rubbet försvinner. Städa undan på alla ytor, golv, skåp, bänkar, garderober och skåp. Rena ytor frigör yta och rummen ser större ut. Städa även undan dina personliga saker som familjefoton, tidningshögar, rensa anslagstavlor och bland kylskåpsmagneterna.

5. Hitta en balans

Hitta en balans mellan opersonligt och konsruerad personlighet. När hemmets personlighet är bortstädad, addera neutrala ”personliga” detaljer som blommor, ljusstakar, vackra vaser, frukt, stilleben i köket, örter, oljor, en vacker duk, en dekorativ pläd med mer. Det är viktigt att huset inte ser för opersonligt och kyligt ut. Tanken är att en eventuell köpare ska känna sig hemma men inte störas av din stil.

6. Lägg till små detaljer

Har du ett större matsalsbord alternativt köksbord, tänk på att det kan se lite väl kalt och tomt ut när rensat och städat. Styla med en vacker duk, blomsterarrangemang, ljusstakar och frukt/grönsaksfat.

7. Glöm inte golven

Är mattorna rena, passar de in i möbleringen. Ljusa mattor gör rummet större, en matta under köks/matsalsbordet ger en ombona känsla. Byt ut eventuella badrumsmattor som gärna ser ofräscha ut om de inte är alldeles nya. Tänk också det omvända, plocka bort mattor för mer rymd.

8. Möblera om och gör plats

Försök skapa en så luftig atmosfär du bara kan. Rummen ser större ut och du hjälper även spekulanterna att passa in sina egna möbler i ditt hem.

9. Måla om och fräscha upp – om det behövs

Lite mer tidskrävande, men ska du vara seriös med din homestyling finns inga genvägar. Väljer du att måla om något rum, tänk vitt och neutrala färger. Använd gärna samma färgskalor för att hålla ihop rummen.

10. Homestyling av sovrum

Skapa ett inbjudande sovrum genom att hålla det så neutralt som möjligt. Ta bort alla personliga saker i sovrummet och välj neutrala färger på överkast, kuddar, gardiner och mattor. Försök få till en hotellsvits-känsla.

11. Öppna upp garderoberna!

Öppna upp garderoberna! Låt bara dina snyggaste kläder hänga kvar, det ska se stort och härligt ut. Se till så att det är ordning och reda. Bra ljussättning, doftpåsar och snygga skolådor adderar det lilla extra.

12. Homestyling av barnrummet

Styla barnrummen ordentligt. Stuva undan de flesta leksakerna, men spara de finaste och dekorera med. Röj i garderoberna och bädda sängarna.

13. Homestyling av ”fulrummet”

Har du ett extrarum som mest används till förvaringsrum, passa på att skapa ett väl fungerande rum här. Styla det till ett mysigt gästrum, ett hobbyrum, arbetsrum, extra barnrum. Använd fantasin, hur tror du en eventuell köpare skulle se på just det rummet?

14. Homestyling av badrummet

Se över badrummet och ta bort precis allt personligt. Köp nytt duschdraperi, ta bort papperskorgen och tvättkorgen. Styla med nyköpta handdukar och badlakan. En ny snygg fluffig morgonrock adderar personlighet. Ställ in en växt, doftljus och vackra lyxiga tvålar.

15. Skapa ett blickfång

Hjälp spekulanterna att upptäcka hela ditt hus genom att jobba med detaljer som drar ögonen åt sig. Genom att placera en vacker tavla, måla en vägg, en vas med ståtliga blommor, vackra lampor, färgglada och mönstrade draperier eller vackra mattor får du blicken att gå dit du vill.

16. Visa upp kreativa lösningar

Visa prov på hur man kan använda svårmöblerade utrymmen i huset. Förvaring under trappan, en arbetshörna i en liten nirsch eller smart förvaring. Tänk kreativt och ta hjälp om du kör fast. Ju fler kreativa lösningar i ditt hus, desto intressantare för köparen.

17. Skapa en livsstil

Försök i mesta möjliga mån skapa en livsstil som spekulanter i ditt område är ute efter. Hur ser ditt område ut? Är det lugnt, familjevänligt, citychict, modernt, ungdomligt, ligger det nära vatten, skog eller stad? Försök addera den känslan genomgående i rummen och utomhus.

19. Homestyling av uteplats

Glöm inte trädgården. Sätt upp utemöbler även om du säljer på hösten eller tidig vår, använd kuddar och mattor på altan och terass. Ljussättningen är viktig även utomhus, sätt upp ljusslingor och ljuslyktor. Plantera krukor med växter, rensa rabatter, klipp gräsmatta och buskar. Ta bort allt skräp och trädgårdsredskap.

tradgard-soffa

Bildkällor: rachelrabinowitz.com, housetohome.co.uk, living-room.madvilla.net, houzz.com, thelennoxx.com, nazagreen.com, design-milk.com, www.vissbiz.com, designkastle.com, hekco.com, decorpad.com, ftzdwell.en.ec21.com, skönahem.com, home-designing.com, invitationtotuscany.com

Läs också:

Checklista när du ska homestyla ditt hem 

Köpa bostad – budgivningens berg-och-dalbana – en rolig historia!

NUVARANDE Homestyling-tips – 21 garanterat effektiva tips som ökar chans till försäljning
NÄSTA Personlig mix av klassiskt och modernt i ljusa färger