Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Städa med bikarbonat och ättika – smarta tips och städknep

Med ättika och bikarbonat håller du hemmet i topptrim – båda funkar nämligen utmärkt till rengöring.

På senare år har allt fler börjat städa med just ättiksprit och bikarbonat.

Här får du reda på hur du kan använda dem i städningen (allt från att ta bort kalk och fläckar till rengöra tvättmaskinen och kakelfogarna), hur du ska hantera medlen – och varför de fungerar så bra som städmedel.

Bikarbonat är naturligt och fritt från gifter och konstigt tillsatser– och perfekt att städa med. Har du inte testat att rengöra diskhon med bikarbonat borde du göra det.
Foto: Johanna Lundholm
Har du ättiksprit och bikarbonat hemma har du egentligen det du behöver för att göra hela hemmet rent.
Foto: Istock

Med bikarbonat och ättika har du allt du behöver för att hålla hemmet rent. Egentligen är det livsmedel, men har sedan länge också använts i naturlig och miljövänlig rengöring. Oavsett om du har en smutsig ugn, vill ta bort kakelbeläggningar eller mögel, vill bli kvitt dålig lukt eller bara ska putsa din köksbänk är dessa produkter alldeles utmärkta universalmedel och alternativ till vanliga rengöringsmedel du annars köper i affären. Nedan får du massor av tips på hur du kan använda bikarbonat och ättika i städningen.

Vad är ättika?

Ättika är en blandning av vatten och ättiksyra. Det går att köpa två olika typer av ättika i mataffären, ättika 24 procent, och ättiksprit 12 procent. Ättika i hemmet används framför allt till inläggning av mat, avkalkning, ogräsbekämpning – och allt mer till städning, och är ett miljövänligt och hållbart alternativ till andra städmedel.

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat består enbart av natriumvätekarbonat. Det är en salt av kolsyra och den bikarbonat vi köper framställs syntetiskt, men förekommer också helt naturligt i jordens hav och vattendrag och i marken. Det är skonsamt, innehåller inga frätande ämnen, är ogiftigt och ofarligt. Förutom att bikarbonat är ett jäsmedel som används i bakning har den visat sig fungera bra inom flera områden, till exempel i städning.

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?

Bikarbonat (natriumbikarbonat) är i princip hundra procent rent, medan bakpulver består av natriumbikarbonat utspätt med syra och stärkelse. Även bakpulver fungerar att städa med, men bikarbonat är betydligt mer effektivt. Bakpulver är svagare än ren bikarbonat och när det kommer till bakning kan man ta dubbla mängden av bakpulver än av bikarbonat.

Varför fungerar ättika och bikarbonat att städa med? 

Det är syran i ättikan som gör jobbet när man använder det till olika typer av rengöring som att lösa upp smuts och ta bort kalkbeläggning. Bikarbonat i sin tur är ett basiskt ämne som är bra på att binda fukt och ta bort lukt – men kan också vara fettlösande.

Smuts består oftast av fett och för att ta bort fett behöver man göra smutsen vattenlöslig. Det gör man med hjälp av syror och baser. Eftersom ättika är en syra och bikarbonat är en bas blir de tillsammans eller var och en för sig bra medel att städa med.

Är det säkert att städa med ättika? Är ättika farligt och frätande?

I LEVA&BO:s tips rekommenderar vi att använda ättiksprit (12 procent) till städning och att späda med hälften vatten. Har du i stället den starka varianten av ättika (24 procent) ska du späda med tre delar vatten. Ättiksprit och vinäger kan vara irriterande men är relativt ofarligt, enligt Giftinformationscentralen. Har du egengjort städmedel med ättika bör du, precis som med vilket städmedel som helst, förvara det utom räckhåll för barn.

 

Ättika är inte farligt om den hanteras på rätt sätt. Starka lösningar, till exempel 24-procentig ättika, är dock frätande och bör hanteras varsamt. Undvik att andas in ren ättika och använd gärna gummihandskar för att minimera kontakt med huden, eftersom stark ättika kan leda till hudirritation. Om någon råkar dricka eller få ättika i ögonen finns risk för frätskador. Den 24-procentiga ättikan kan ge frätskador i munnen, matstrupen och magsäcken – har du råkat få i dig ren ättika ska du gärna skölja munnen och dricka vatten för att spä ut ättikan. Kontakta Giftinformationscentralen.

 

Tänk på att även många sorter av det ”vanliga” rengöringsmedlet du köper i affären också ska undvikas att andas in, att ha kontakt med huden och förvaras oåtkomligt för barn.

Så säger Kemikalieinspektionen om ättika och bikarbonat

Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen: ”Det finns ingen garanti att något är helt ofarligt för att det är tillverkat av naturliga råvaror eller är råvaror som används i matlagning.”

 

Kemikalieinspektionen rekommenderar att allmänna råd för användning av kemiska produkter ska följas, det vill säga:

Förvara alla farliga kemiska produkter oåtkomligt för barnen.

Ta reda på hur du hantera produkten på ett säkert sätt. Det kan du göra genom att läsa varningsmärkningen och följa instruktionerna på förpackningen.

Häll inte över farliga kemiska produkter till muggar, läskflaskor eller liknande. Det ökar risken för att någon får i sig produkten av misstag.

Tänk på att barn kan få upp barnskyddande förslutningar, det tar bara lite längre tid. Kom ihåg att skruva på korken ordentligt efter att du har använt produkten.

Ättiksprit på 24 procent ska man vara extra varsam med. Den som städar med ättika bör spä med vatten, den starka varianten kan späs med tre delar vatten och den svagare med hälften.
Ättiksprit på 24 procent ska man vara extra varsam med. Den som städar med ättika bör spä med vatten, den starka varianten kan späs med tre delar vatten och den svagare med hälften. Foto: Johanna Lundholm

 

Städa med ättika och bikarbonat – tips och knep

Gör eget rengöringsmedel

Skippa rengöringsmedlen i butiken och gör ditt eget allrengöringsmedel i stället. Det är hur lätt som helst, funkar lika bra och är superbilligt. Dessutom undviker du att spola ner onödiga kemikalier i vattnet. Så här gör du!

Putsa fönster – gör egen fönsterputs

Du behöver inte köpa särskild sprej anpassad för fönster och glas – ättika duger precis lika bra för att få dina fönster rena. Så här blandar du en egen fönsterputs – och putsar fönstren som ett proffs!

Få tvätten vitare

Bikarbonat är en superhjälp för vitare kläder. Blandar du den med citronsyra blir kläderna ännu vitare och fräschare. Titta här för att få tips på hur du kan tvätta vittvätt!

Rensa avloppet

Fått stopp i avloppet? Bikarbonat och ättika eller vinäger löser det mesta – så här fixar du det!

Rengöra smutsig ugn

Både bikarbonat och ättika är också effektiva medel för att rengöra ugnen. De tar lätt bort fett och annan smuts. Här får du reda på hur du gör.

Göra ren spisen

Spill och ingrodd mat på spisen går absolut att få bort med en putsblandning av ättika och bikarbonat. Rengöringen är skonsam och spisen blir som ny igen. Så här gör du!

Gör rent diskhon

Skinande blank diskho går att få ren på flera sätt, men att skrubba med lite bikarbonat kan vara det lättaste som kräver minst jobb av dig. Så här gör du!

Rengör kakelfogar och ta bort svartmögel

Här behöver du både ättika och bikarbonat – och det kommer bli så rent när du sprejat ättika och skrubbat fogarna rena med en tandborste doppad i bikarbonatpasta. Ta reda på exakt hur du ska göra här.

Få ugnsformen ren

Har du en ugnsform med ingrodd smuts kan rengöringen vara knepig. LEVA&BO har faktiskt testat vad som fungerar bäst – och här var det inte ättika. Här får du se vilket bästa knepet för att rengöra ugnsformen är! 

Rengör missfärgad vas

En missfärgad vas är inte så trevlig att ställa färska snittblommor i. Men den kan också vara svår att få ren – och framför allt brukar det vara svårt att komma åt med diskborsten. Det finns en lösning på det, så här får du vasen som ny med hjälp av ättika och ris!

Ta bort kalkbeläggningar på duschvägg

Fula vita märken på duschväggen och duschdörrarna gör att hela badrummet ser smutsigt ut. Och det kan vara svårt att få bort – tills du lär dig knepet med ättika, som är en hejare på att få bort kalk. Lär dig hur duschväggarna blir som nyputsade fönster här!

Fräscha upp duschdraperi

Har du fått mögel på duschdraperiet? Lätt hänt. Så här får du bort det! Duschdraperiet måste rengöras med jämna mellanrum, och ättika är perfekt för att fräscha upp det. Här hittar du fler bra knep.

Avkalka duschmunstycke och kran

Syran i ättika är ett perfekt medel för att få bort kalkläckar. Så här tar du bort kalk från duschmunstycket och kranen.

Fräscha upp bäddmadrassen från fläckar och lukt

Få bäddmadrassen fräschare genom att bland annat sila bikarbonat över den. Har du fläckar du vill ha bort kan du behöva göra en bikarbonatpasta. Gör så här!

Ättika i stället för spolglans

Visste du att spolglans egentligen är helt onödigt i diskmaskinen? Den gör sitt jobb – men den är också dålig för miljön. Dessutom finns det något naturligare att ersätta spolglansen med, nämligen ättika. Så här använder du ättika som spolglans!

Gör eget sköljmedel

Vanligt sköljmedel är bra att undvika, det kan nämligen framkalla allergier och är varken bra för huden, miljön eller kläderna. Däremot kan det vara trevligt att hålla klädernas lukt neutral och få dem mjuka – det jobbet gör förstås ättikan. Gör ett eget sköljmedel – så här lätt är det!

Rengör tvättmaskinen

En tvättmaskin som börjat lukta illa kan behöva en rengöring. Även tvättmaskinen måste ju rengöras! Ättika brukar vara toppen. Så här rengör du din tvättmaskin med ättika.

Gör ren kaffebryggaren

Många kaffebryggare glöms lätt bort och blir därför rena bakteriehärdarna. Den behövar rengöras! Så här avkalkar du din kaffebryggare med hjälp av ättika.

Rengör toaletten

Fula avlagringar i toalettstolen får du smidigt bort genom att hälla i bikarbonat eller ättika och låta verka över natten. Spola på morgonen. Upprepa en gång i månaden så har du alltid en fräsch toalett. Här får du fler tips för att städa badrummet med ättika och bikarbonat!

Få bort kalk från dricksglas

Har du fått kalkbeläggningar på dina glas? Ta en balja och häll i vatten och ättika. Lägg ner glasen och låt dem ligga där ett tag. Skölj av – så är de fina igen! Därför ska du inte ställa dina glas upp och ner!

Städa badkaret

Du behöver inte spreja badkaret med diverse rengöringsmedel och skrubba tills du blir blå. Med bikarbonat släpper smutsen snabbt – om du gör så här.

Rengöra matta och heltäckningsmatta

Gissa vad som är toppen när du vill fräscha upp mattan eller heltäckningsmattan? Bikarbonat! Titta hur du kan göra här!

Skura golv och fräscha upp moppen

Nej, inte ens till golvet behövs något särskilt medel. Ättika fräschar upp golvet och bikarbonat fräschar upp moppen. Har du fläckar på parketten löser bikarbonat även det. Här får du reda på hur du bär dig åt.

Få bort svettlukt och svettfläckar

Bikarbonat är en bra räddare i nöden om du fått svettfläckar på kläderna som du inte vet hur du ska få bort. Eller om kläderna luktar unket. Titta här för att få knep!

Gör eget maskindiskmedel

Maskindiskmedel i all ära, men man måste inte köpa färdigt. Det går lika bra att göra eget, allt du behöver är bikarbonat, salt och diskmedel. Så här blandar du ditt eget!

Få bort rost från prylar

Ett husmorsknep som är suveränt är det här: att ta bort rost från verktyg och andra prylar med hjälp av ättika. Antingen lägger du ner prylen du vill få rostfri i en balja med ättika och vatten, eller gör en sprej som du sprejar över den. Läs här för att få reda på hur du gör.

Rengöra altanen

Ättika är effektivt mot alger och smuts och därför perfekt när altanen ska städas inför sommarsäsongen. Så här gör du!

Få bort fastbränd mat i kastrullen

Har maten råkat bränna fast i kastrullen och du har svårt att få bort det? Häll på lite bikarbonat och hett vatten. Här kan du läsa mer hur du gör!

Här ska du inte använda ättika och bikarbonat

• Använd inte ättika på blanka ytor eftersom det är en syra och kan ta bort glansen. Det samma gäller bänkskivor av granit och marmor.

• Använd inte bikarbonat på ytor som lätt får repor.

• Är du osäker, testa först på en mindre yta där det inte syns så mycket.

Se även: