ANNONS

Innehåll från Andalucìa

Kulturella kickar i Andalusien

Alhambra i Granada, moskén i Cordoba och klocktornet Giralda i Sevilla är alla världsarvskyddade minnesmärken. I Andalusien är kulturen en solklar skärva av vardagen. Och för den som söker samtida konstmuseer är Malaga ett måste.

Historiens vingslag slår lite snabbare i Spaniens sydligaste och hetaste landskap. Här minner monumentala landmärken om forna tiders invånare och erövrare. Har du redan bockat av några av dessa måsten i kosmopolitiska kulturstäder som Granada, Cordoba och Sevilla, väntar ännu en hel värld av spännande upptäckter. 

Úbeda och Baeza i provinsen Jaén är båda Unescoskyddade pärlor värda sina besök. Och då har vi knappt hunnit nämna den vita höghöjdsstaden Arcos de la Frontera utanför Cádiz, magiska Moguer nära Huelva eller dramatiska Ronda utanför Málaga. 

Arcos de la Frontera

Sköna systerstäder

Det är bara en mil mellan systerstäderna Úbeda och Baeza, vilket gör dem till den perfekta utflykten för att färdas tillbaka i tidsmaskinen och trilla ner i renässansen. Arkitekturen är också ett av skälen till att syskonduon 2013 utsågs till världsarv. Känslan som vilar över Úbedas inre är tidvis som att hamna i den italienska renässansen, som fyller den lilla staden med värme och harmoni. Staden är en välslipad pärla med alla sina öppna torg kantade av små träd och 1500-talspalats. 

Torget Populo i Baeza från 1600-talet är en av anledningarna till att denna stad har förklarats som världsarv av UNESCO.

Stämningen i Baeza är rent meditativ. Vandra runt på andäktigt tysta gator längs de skönt sandstensfärgade fasaderna. Leta upp små atriumgårdar som lika plötsligt som elegant öppnar sig – ofta centrerade kring en vackert utsmyckad fontän. 

Trakterna i Jaén är också kända för sitt gröna porslin, men i de historiska städerna finns förstås också eleganta antikaffärer som säljer allt från antika rustningar till järnsmidessängar. 

Picassos äventyr

För den som gillar kulturkrockar mellan då och nu är Málaga ett måste. Här matchas mäktiga minnen från innerstadens historiska gator och torg med samtida upplevelser från museer i världsklass. Från att ha varit en typisk golf- och soldestination, har Málaga på bara något decennium blivit en av Europas mest intressanta och museitäta storstäder. Picassos hemstad är förstås kryddad med minnen av unge Pablos konstnärliga äventyr – både i form av uppväxtens skildringar på Museo Casa Natal de Picasso och mer traditionella Museo Picasso Málaga. 

Nya hamnpromenaden Paseo del Mullene Uno mitt i Malaga.

Man kan också tacka Málagasonen Antonio Banderas för att han fick baronessan Carmen Thyssen att öppna ett spännande museum i sitt eget namn. Ett måste för alla som vill förstå mer om andalusisk konst. Missa inte den fina museishopen. 

Sprakande samtida är Centre Pompidou, som var det berömda museets första filial utanför Frankrike. Läget är läckert nära den ombyggda hamnpromenaden Muelle Uno. Men ännu mer spektakulär är själva byggnaden, den mycket modernistiska El Cubo. Därinnanför möter mängder med verk, bland annat signerade konstnärer som Alexander Calder och Alberto Giacometti.

En del av den färgsprakande fasaden till Centre Pompidou i Malaga.

Konstnärliga megastjärnor på CAC

Maxat modernt mitt i Malaga med sitt moriska förflutna är också CAC Málaga, Centro de Arte Contemporáneo de Málaga. I stora före detta gamla lagerlokaler alldeles vid floden Guadalmedina ägnas i dag tusentals kvadratmeter åt att presentera konstnärliga strömningar från 1900-talet och framåt. De permanenta utställningarna landar i nutida internationella megastjärnor som Damian Hirst och Olafur Eliasson, men fångar också den spanska frihetstörstande konsten efter demokratins återintåg i slutet av 1970-talet.

Det andalusiska kulturlivet blomstrar med andra ord – och det lockar hela tiden med nya lager att lägga till för resenären som söker kulturella kickar.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Andalucìa och ej en artikel av Sköna hem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!