ANNONS

Innehåll från Elgiganten

Skapa din perfekta tavelvägg (tänk så här med gyllene regeln!)

En tavelvägg drar lätt blickfånget till sig och kan vara det som sätter känslan i ett rum. Det kan dock vara svårt att få till den perfekta balansen, men det finns knep att ta till. Här är fyra tips på hur du enkelt skapar din perfekta tavelvägg – med en otippad möbel i fokus.

Tavelväggen har vuxit i popularitet de senaste åren, och den är här för att stanna. Här får du hjälp med tips och knep som gör skapandet av tavelväggen så mycket lättare.

Utgå från en centerpiece

För att sätta tonen för tavelväggen och ha något att utgå från är det smart att ha en större del i mitten och sedan bygga utifrån den. För att komplettera en tavelvägg och samtidigt vara praktisk är det snyggt att låta en tv vara i centrum. Prisbelönta Samsung The Frame är en tv som får en naturlig plats och smälter in med resten av din inredning – och din konst. När tv:n är avstängd fungerar den nämligen som en tavla! I Samsung Art Store finns det massor av konstsamlingar och fotografier att välja bland. På så sätt kan du också enkelt förändra din tavelvägg. Nya Qled-tekniken innebär 100% färgvolym med realistiska färger, oavsett om man tittar på serier eller använder tv:n som tavla. Man behöver heller inte oroa sig över att en bild ska fastna, eftersom Samsung erbjuder en inbränningsgaranti.

Ha ett färgtema

För att tavlorna ska harmonisera med varandra på en tavelvägg är det bra med en röd tråd genom motiven. Välj ut en eller två färger som gärna får vara återkommande i de flesta av dina utvalda verk. Då harmoniserar de bättre med varandra och passar ihop även om motiven, texturen och formerna är olika varandra. 

Även för ramarna ska man tänka enhetligt för att tavelväggen ska få balans. Tunnare, enkla ramar skapar ett stilrent intryck, och även här ska man gärna hålla sig till en eller två färger. På Samsung The Frame kan man enkelt byta ram då den sitter fast med magneter. Välj mellan vit, svart och mörk eller ljus träimitation. 

Samsung The Frame sitter tätt mot väggen, precis som en tavla gör.

Variera storlek och form

För att tavelväggen ska bli intressant och ha bra dynamik ska tavlorna inte vara identiska. Mixa storlek på dem och blanda gärna olika former. Använd några fyrkantiga och kanske runda tavlor i mixen med den klassiskt rektangulära tavelramen. 

Ha gyllene regeln i åtanke

Gyllene regeln, även kallad 2/3 regeln, går att applicera på konst som ska hänga över en stor möbel. Om du har en möbel under din tavelvägg, exempelvis en tv-bänk, kan därför detta komma till hjälp. Regeln går ut på att man ska se till att ens tavla är två tredjedelar så stor som möbeln den hänger ovan, för att få perfekt balans i rummet. Tavelväggen ska man se som en enhet och utgå från gyllene regeln. Den behöver så klart inte vara exakt 66 procent så stor som möbeln den ska hänga ovanför, men det är en bra riktlinje att gå efter. Samsung The Frame finns i flera olika storlekar, så du kan ta hänsyn till en redan befintlig möbel för att lista ut hur stor din tv ska vara.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Elgiganten och ej en artikel av Sköna hem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!