ANNONS

Innehåll från Siemens espressomaskiner

Maxa med mjölk

Vad är en god kopp kaffe? Svaren är förstås oändligt många. Lika slentrianmässigt kan man tala om kaffe med mjölk. Men vad händer med smaken när man häller mjölk i kaffet? Och vilken sorts böna bör man använda för att maxa upplevelsen? Vi tog hjälp av mästerrostaren Fredrik Gustafsson på Kafferosteriet Koppar.

Allt fler väljer att göra kaffet till en ritual hemma. Inte minst nu under senare tid när hemmakontoren skjutit i höjden och vi alla behöver resa oss ibland och ta en paus vid kaffemaskinen. Ännu viktigare då för hemmabaristan att veta hur man kan göra den godaste koppen. Ibland med lite mjölk i, för att både göra smaken lite mjukare och för att kanske våga sig på en kopp till innan arbetsdagen är slut därhemma. 

Fredrik Gustafsson är ägare till Kafferosteriet Koppar i Tyresö utanför Stockholm. Han är också en genuin kaffekonnässör som vet allt om bönans väg mot koppen och om hur vi kan höja smakupplevelsen till en god kopp kaffe. Som rostare och finsmakare dricker han oftast sitt kaffe svart, för att bäst känna paletten av smaker och ta tillvara på aromerna i bönorna. 

– Därför skulle jag säga att om du köper kvalitetskaffe behöver du inte tänka på att göra det mildare genom att ersätta det med mjölk.

Kaffeproffset Fredrik driver ett eget rosteri i Stockholm.

Härligt knäckig smak

Samtidigt kan Fredrik inte leva utan sina dagliga doser cappuccino. 

 – Jag dricker den två gånger om dagen här på rosteriet. Då använder jag mig av ett mellanrostat kaffe, gärna någon av våra italienska blandningar. Vad som händer då är att mjölken förstärker och gör smaken ännu lite mer chokladig, knäckig, gräddig och godare. Då är det med andra ord jättehärligt med mjölk i, säger han. 

De ekologiska espressobönorna bär en ton av hasselnöt, mörk choklad, lite plommon och karamelliserat socker. Och mjölken gör att de här tonerna krämas till ännu mer. 

– Men tar du mjölk i ett kaffe med mer ljusrostade bönor, som vår Brasilien, kommer det som tidigare upplevdes som sött och fruktigt att gå mot lite väl mycket mjölksmak. 

Tips: Föredrar du mjölk baserad på mandel, kokos, havre eller paranöt? Oavsett: skaka alltid växtbaserad mjölk innan användning då det bildas sediment i botten.

Tänk på! När du tillsätter mjölk försvagas effekten av koffein. Våra kroppar tar upp kaffe långsammare när det innehåller mjölk. Det minskar koffeineffekten.

Prova dig fram till bästa smakupplevelsen

Till sin cappuccino använder han vanlig komjölk, ungefär 1/3 kaffe. Alltid lite mer mjölk än kaffe. Men för den som av olika anledningar använder alternativ till animalisk mjölk i kaffet, föreslår Fredrik ett ännu mer mörkrostat kaffe. 

– Tveklöst. Varför inte ett kraftfullt och smakrikt kaffe, som vår Sorrento. Men smak är förstås subjektivt, och jag kan göra ett så bra jobb det bara går i mitt rosteri.  Sedan är det att prova sig fram: testa havremjölk, prova tre olika slags kaffe och se vad som funkar bäst. 

För att få ut maximalt av din kaffeupplevelse krävs en espressomaskin som lyfter de fina nyanserna. Och som vet att ta tillvara på det bästa när det kommer till kombinationen kaffe och mjölk.

– Har man en bra espressomaskin tycker jag att man ska använda sig av lyxen att ha mjölk i. Det ger en ny dimension. Men då är det viktigt att ha en maskin som är lätt att sköta om, så att det inte ligger kvar gammal mjölk, menar han.   

Smart system gör rent

Siemens espressomaskin EQ9 har ett mjölksystem som rengör sig själv, något företagets designers valt att kalla autoMilk Clean. Siemens autoMilk Clean håller mjölksystemet rent från mjölkrester genom ett smart system som rengör sig själv med en ångpuff varje gång maskinen används.

Siemens premiummodell EQ9 Plus har även en annan finess som kan göra den till hemmabaristans bästa vän. Funktionen kallas DualBean. Med hjälp av två bönhållare och separata keramiska kvarnar kan den kaffesugne med ett knapptryck enkelt välja mellan två olika slags kaffebönor. 

EQ.9 Plus-serien har också wifi-uppkoppling och funktionen Barista-mode med möjlighet att kalibrera kaffet till just din smak. Du kan också boka ett digitalt möte med Siemens espressoexperter för att få hjälp. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Siemens espressomaskiner och ej en artikel av Sköna hem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!