Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 vanligaste misstagen när du tapetserar – så undviker du dem

Experten Tina Fogelqvist går igenom felen vi gör när vi tapetserar, från färgfeghet till dåliga verktyg, och berättar hur de kan undvikas.

Foto: Flügger Färg AB

Tina Fogelqvist på Flügger färg ansvarar för tapeterna från Fiona Wall Design och har full koll på de vanligaste misstagen vid tapetsering. Vi går igenom dem, ett efter ett, så att du vet vad du ska undvika till nästa DIY-projekt.

Misstag 1: Att felberäkna antalet rullar

Det är en konst i sig att beräkna hur många rullar som behövs till väggen eller rummet som ska tapetseras. ”Mät höjden och bredden, så hjälper tapetleverantören eller färgbutiken till med att räkna ut rätt antal rullar. Det gäller att ha i åtanke hur mycket extra tapet som behövs, och om den är mönstrad och kräver mönsterpassning. Man ska alltid lägga på lite eftersom en bit ska skäras bort i över- och nederkant, men med mönsterpassning kan det försvinna rätt många extra centimetrar”, förklarar Tina.

Det är bättre att ha en rulle för mycket än en för lite när det är dags att tapetsera. Om man skulle behöva en rulle till kan man nämligen ha otur och få olika batchnummer (tillverkningsdatum), vilket kan innebära att det blir olika nyanser på tapeterna. Tina rekommenderar därför att du sparar olimmade våder, eller rullar med etiketten, för eventuell komplettering. Det som blir över har du glädje av om tapeten behöver lagas.

Misstag 2: Att överskatta opaciteten 

I valet av tapet missar många att ta reda på tapetens opacitet. Om tapeten har dålig opacitet och bakgrunden är mörk bör man grundmåla innan den åker upp. ”Det är inte kul att lägga ned arbete på att sätta upp en tapet och sedan se det svarta mönstret där under. Det kan hända om väggen ska gå från mörkt till ljusare. Våra så kallade bygg 7:or, som har lägst pris och används i till exempel hyresrätter, har alltid 99% opacitet för att fungera på alla underlag. De tapetrullarna är längre än standard, och ger 4 istället för 3 våder per rulle om takhöjden är 2,4 meter,” säger Tina.

Misstag 3: Att fega i tapetvalet

”Nu är det inte längre bara vitt som gäller, och man måste våga välja färg om det är det man helst vill ha. Många frågar mig vad som är inne just nu, men inget är ju rätt eller fel, utan man ska ta det man själv tycker om. Men rent generellt vågar fler ha mönstrat och mer färg nu, och det är kul när det händer något. Tänk vad en tapet kan förändra ett rum!”

Misstag 4: Att förlita sig på designtapeter

”I ärlighetens namn behöver inte en exklusiv designtapet vara bättre kvalitetsmässigt. Gillar man en viss tapet så ska man självklart välja den. Men man ska vara medveten om att man även betalar för designen, och att det kan krävas att man är extra försiktig när man ska sätta upp tapeter med känsliga tryck och effekter. De kan vara supersnygga, men är också svårare att sätta upp om de är lite tunnare och känsligare.”

Misstag 5: Att missa förarbetet

Vi känner väl alla igen otålighets-syndromet: man vill sätta igång direkt och vara klar med inredningsprojektet samma dag. Var istället proaktiv, och ta en ärlig titt på väggen som ska tapetseras!

Tina betonar hur mycket förberedelserna påverkar slutresultatet: ”Vad är det som sitter på väggen i dagsläget, och vilket jobb behöver du göra där? Inget ska sitta löst och underlaget ska vara fast och rakt. När du har tagit ner all väggpynt och flyttat ut möbler som står utmed väggarna ska du ta bort alla spikar och skruvar. Om du dessutom kan ta bort golvlisterna är det lättare att sätta upp tapeterna – resultatet blir också bättre. Därefter ska alla skarvar och spikhål spacklas och slipas.”

Det finns en tapet som heter Coverup, eller Easycover, som man kan sätta upp istället för att spackla om man inte vågar sig på det. Det är en täckande tapet som sätts direkt på den gamla och täcker ojämna underlag. Den ska fästas med vävlim och kräver rejält med lim för att sitta bra.

Misstag 6: Att strunta i detaljerna

Förutom det övergripande jobbet med att slipa ned alla skarvar mellan våderna på papperstapeter och spackla alla ojämnheter, är detaljerna också viktiga. ”Glöm inte att stänga av strömmen och ta bort alla eldosor på väggen. Det är många som struntar i det och när de kommer i kontakt med ström kan de få sig en kyss och så går elen. Det är inte roligt! Låt tapeten går över hålen för strömbrytare och uttag. Skär hål medan tapeten är fuktig. Sätt tillbaka strömbrytare och dosor och sätt på strömmen efter det.”

Misstag 7: Att sakna verktyg

Att köpa rätt verktyg och ha allt redo inför tapetsering är förstås a och o. ”Det låter alltid så enkelt, men det är lätt att glömma något. Det ska vara sax, skärare med rakblad, roller för tapetlimmet, tråg att hälla limmet i, en pensel för limmet i hörnen, en tapetlinjal för att skära tapeten mot listerna och en tapetskrapa. Det är egentligen en smaksak om man vill ha tapetskrapa eller borste, jag gillar tapetskrapa bäst. Ett viktigt hjälpmedel är också laser, eller en lod, som visar hur tapeten ska sitta för att hamna rakt på väggen.”

Misstag 8: Att underskatta sneda väggar

Nästa steg är att loda in första våden så att den blir rak även om väggen inte är det, vilket är vanligt i många äldre hus.

”Det märks om en mönstrad tapet inte blir helt rakt satt från början. I slutändan kan det vara någon centimeters skillnad, och då ser man verkligen hur snett det blir. När jag skulle sätta upp en randig tapet i köket en gång lodade jag den rätt, men mot köksskåpen såg man verkligen hur sned väggen var. Hur gör jag nu, tänkte jag, och frågade målaren. Svaret blev att jag fick lura ögat litegrann genom att sätta tapeten lite snett. Så det är inte alltid svart eller vitt och jag tror att det är ganska vanligt i äldre hem”, säger Tina.

Misstag 9: Att snåla med rakbladen

Äntligen dags för tapetsering! När det handlar om tekniken gäller det oftast att börja tapetsera i ett hörn eller vid §ett fönster, och sedan fortsätta runt rummet. Om du är lite osäker så tapetsera tillsammans med någon annan som kan hjälpa till att hålla och skära. Det är roligare och går dubbelt så snabbt.

Jobba med tapetskrapan från mitten av våden och ut för att få ut bubblorna. Torka sedan bort limmet med en svamp kring våden. ”Man tar bort alla limrester för att undvika limfläckar på tapeterna. Sedan är det bara att mata på och ha bra verktyg. Tänk på att det går åt många rakblad! När jag tapetserar non woven-tapeter byter jag kanske rakblad 2-3 gånger per rum. Jag vågar säga att det är 10 gånger lättare att tapetsera om man byter rakblad när man sätter upp non woven-tapeter.”

Misstag 10: Att sätta upp tapeten slarvigt

Non woven kan liknas vid ett dött materials och förändras inte, medan papperstapeten ska svälla en stund innan den ska upp på väggen och drar ihop sig när den sitter på väggen. Därför sätts våderna omlott på väggen.

Non woven-tapeterna, däremot, drar sig inte tillbaka och ska sättas upp kant i kant. ”Man ska inte skjuta tapeten hur som helst fram och tillbaka. Gör man det får man en spänning i tapeten och när den torkar kryper den tillbaka till ursprungsläget. Då kan det blir så att det syns att tapeten inte sitter kant i kant.”

Flügger färg har publicerat en instruktionsfilm om att sätta upp non woven-tapter.

Försök inte vrida våden rätt om den hamnat snett. Lossa istället hela våden, börja om och sätt den så nära den andra våden som möjligt för att minimera sluttning av tapetvåden. ”Glöm inte att vädra ordentligt och håll rumstemperatur så torkar tapeterna bäst”, säger Tina och fortsätter:

”Det är skoj att skapa ett helt nytt rum, och tänk på att tapeterna inte behöver sitta där i 20 år, utan våga göra om lite då och då”, avslutar Tina.