Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 olika budgivningstyper – vilken är du? (plus så lyckas du i budgivningen)

Att vara med i en budgvining och gå ut som segrare kräver en klar strategi. Här är 5 olika budgivningstyper sammanställt av Engel & Völkers försäljningschef Peter Gylin, (du känner säkert igen dig), samt några ovärderliga tips för att lyckas i en budgivning.

Foto: Antonio Guillem

1. Dirigenten

Lägger alltid första budet. Så fort någon bjuder emot kommer ett kraftigt motbud direkt. Får sina medtävlare att tappa sugen och står ofta som vinnare av budgivningen.

 2. Den tveksamme

Utstrålar en tveksamhet som får övriga budgivare att känna sig segervissa och budlystna genom att avvakta in i det sista innan något motbud läggs. Brukar vara med i mängder av budgivningar utan att vinna på grund av ett alltför förutsägbart beteende.

3. Den ettrige

Den ettrige typen sover aldrig utan har full koll på budgivningen dygnet runt. Har en förmåga att trötta ut de andra budgivarna genom att bjuda småsummor så fort någon lagt ett bud. Ofta en vinnare av budgivningarna.

4. Gamblern

Kan vänta hur länge som helst för att kunna lägga det sista dödande budet. Många gånger hinner dock budgivningen gå långt över gamblerns budget. Gamblern borde använda sina pengar för att skrämma sina medtävlare istället för att låta tillfället glida ur händerna genom att vänta för länge.

5. Gamblerns kusin

Gamblerns kusin tänker att det får bära eller brista, och lägger hela sin budget i ett tidigt skede. Strategin går ut på att skrämma bort de andra budgivarna. Lyckas förvånansvärt många gånger.

Några tips om du befinner dig i en budgivning

1. Ha en klar budstrategi innan du ger dig in i budgivningen.

2. Slösa inte bort dina pengar. Låt pengarna göra nytta i en budgivning. Alla bud du lägger bör användas till att skrämma och trötta ut dina motståndare så att de helt enkelt tappar lusten. Egentligen är det ju först i och med det sista budet som många använder sina pengar till något, nämligen att köpa objektet.

3. Du kan byta strategi under en budgivning om du ser att det inte går åt rätt håll. Försök att vara oförutsägbar.

4. Se till att du är med i matchen. Kom ihåg att en budgivning kan avslutas snabbt. Säljaren har alltid fri prövningsrätt vilket innebär att hen kan sälja till vem hen vill och till vilket pris hen vill. Det är inget som mäklaren bestämmer över eller kan påverka. Säljaren kan alltså välja att avsluta om du väntar för länge innan du kliver in med bud.

Källa: Engel & Völkers

Läs också:

Budgivningens emotionella berg– och dalbana – känner du igen dig?

Tricket som säljer din bostad rekordsnabbt (och dyrt)

21 kreatvia och garanterat effektiva homestyling-knep