60-talets sittare

På 60-talet kom material som gav nya möjligheter för då-tidens innovativa formgivare. Lekfullheten kunde blomma ut i lustfyllda, oväntade och rebelliska former.

Naturligtvis gillar vi sextiotalet. Många av den tidens föremål utstrålar en livsglädje som går hem direkt. Sean Connerys tvetydiga leende har färgat av sig på formgivningen – eller är det tvärtom? – och färgglädjen fanns långtifrån bara på Carnaby Street. För tio år sedan var röda och gula plastföremål otänkbara. Så är det som bekant inte i dag. Sextiotalstypiska radhus har blivit attraktiva och IT-folket väljer gärna kontorslokaler som påminner om pappas arbetsplats. Det stilrena, träljusa och dunkelbleka har fått konkurrens. Särskilt eftertraktade är stolarna. Alla auktionsförrättare, stora som små, kan observera fenomenet. Fåtöljer och sittmöbler samtida med Rolling Stones första skivor hittar genast köpare. Man tilltalas av kombinationen av runda, lustfyllda former och oväntade utvikningar. Harmoni och upproriskhet i samma skepnad.

 Mest uppmärksammad är, med rätta, dansk design. Arne Jacobsens klassiker Ägget plus soffa gjordes ursprungligen för lobbyn på SAS Royal Hotel. Senare gick stolen i handeln. Kvaliteten är hög och auktionspriset ligger på minst 35 000 kr. Poul Kjærholm ritade många populära stolar och fåtöljer. En favorit är vilstolen PK Lounge Chair, underbar att sträcka ut sig i. Den finns i alla sextiotalets designböcker men är inte helt lätt att få tag på. Även när Verner Pantons härliga Heart Cone Chair dyker upp bör man passa på.    

Eero Arnios Åskbollen från 1968 glömmer man inte genast. Utsidan är av vit glasfiber och inredningen ska vara klarröd, den färg vi nu förknippar med sextiotalet. Samtidigt gjorde Arnio även Bubblan, ett barn av samma tanke – fast fåtöljen hänger från tak eller dörrlist. Ib Arbergs vilstol 

 Papegojan, där man gungar inuti ett metallhölje, går i samma stil.

 I Henrik Thor-Larsens Ovalia kan man kura ihop sig, samla krafterna och sedan resa sig med ny energi. Idén fick han från en öppnad kokosnöt. Även denna stol har fått en nytändning och används gärna i Hollywood, men man bör veta att det finns icke-auktoriserade kopior.

 Naturligtvis ska man inte köpa stol utifrån formgivarens namn, i stället bör man vara impulsstyrd eller i varje fall känslostyrd. På sextiotalet tillverkades massor av möbler och åtskilliga finns kvar, fullt användbara. Man ska välja det roliga, innovativa och glädjeskapande. Precis som det var tänkt när det begav sig.     

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!