Foto: Ikea

9 saker ditt hem behöver för att du ska vara lycklig – enligt forskning

Kan gula väggar eller ljus som doftar vanilj verkligen förbättra vårt humör? Ja, om vi ska tro forskning så kan de faktiskt det. Här är nio saker forskning menar att man ska ha i hemmet för att känna sig lyckligare.

1. 

Gröna eller gula väggar

Av alla regnbågens färger kom man i en studie från Vrije University i Amsterdam fram till att gult och grönt gjorde folk som lyckligast. Om man inte vill måla ett helt rum i gult eller grönt kan man satsa på en fondvägg, eller hitta fräcka tapeter med färgerna i sig.

2. 

Färska blommor

Forskning

 gjord av Rutgers visade att närvaron av blommor triggar glada känslor och höjer nivåerna av tillfredsställelse. Så att investera i en fredagsbukett varje vecka är definitivt en investering i humöret också.

3. 

Sentimentala foton

Om ditt nattduksbord just nu är en plats för en bok, ett glas vatten och en väckarklocka kanske du behöver byta ut något för att få plats med ett par familjefoton. I en studie gjord vid University of Portsmouth kom man fram till att titta på gamla foton resulterade i positiva känslor och en känsla av lugn.

4. 

Doftljus med vanilj

Är du en av dem som gillar att tända doftljus på kvällen? Tydligen har doften på ljuset en påverkan på vår lycka. Om du vill förbättra ditt humör har man i en studie från Chemical Senses kommit fram till att vaniljbönor är upplyftande för humöret.

5. 

Blommiga dofter

Nästa gång du köper parfym eller luftrenare kanske du ska satsa på en med blommig doft. Doftreceptorer i din näsa är nämligen kopplade till den delen i hjärnan som bestämmer dina känslor, och enligt forskning från Association for Psychological Science kan blomdofter höja dina lyckokänslor.

6. 

Husdjur

Det finns en anledning till att hundar också kallas "människans bästa vän". Forskning som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology visar att husdjur ger meningsfullt stöd till sina ägare, och hjälper dem med social isolation och vidare förbättrar deras liv.

7. 

Dagbok

Foto: FotoFrankPalm

Att skriva dagbok bidrar inte bara till ditt framtida humör, utan också till dina framtida känslor. En undersökning visar att läsa sina gamla dagboksanteckningar, även om de är så korta som en mening, får en att känna sig gladare.

8. 

Bäddad säng

I en undersökning som gjorts av Hunch.com deltog 68 000 personer. Bland de deltagare som angav att de bäddar sängen varje morgon ansåg sig 71 procent vara lyckliga. Bland dem som inte bäddar sängen ansåg sig 62 procent vara olyckliga.

9. 

Less is more

Enligt UCLA's Center of Everyday Lives and Families finns det en koppling mellan högt kortisol (ett stresshormon) hos kvinnor som har "en stor mängd saker i hemmet". Vilket betyder att ju mer saker man som kvinna har hemma, desto mer stress upplever man. Detta eftersom många anser att ett plottrigt och stökigt hem associeras med misslyckande.

Tack House Beautiful för artikel-inspirationen!

Maxa vinsten när du säljer!

8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning

Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!

Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips

(Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!