Kan gula väggar eller ljus som doftar vanilj verkligen förbättra vårt humör? Ja, om vi ska tro forskning så kan de faktiskt det. Här är nio saker forskning menar att man ska ha i hemmet för att känna sig lyckligare.

 1. Gröna eller gula väggar

  Av alla regnbågens färger kom man i en studie från Vrije University i Amsterdam fram till att gult och grönt gjorde folk som lyckligast. Om man inte vill måla ett helt rum i gult eller grönt kan man satsa på en fondvägg, eller hitta fräcka tapeter med färgerna i sig.

 2. Färska blommor

  Forskning

  bukett pärlhyacint, förgätmigej, vildroskvistar, hyacinter hem lycklig 9 saker forskning
  gjord av Rutgers visade att närvaron av blommor triggar glada känslor och höjer nivåerna av tillfredsställelse. Så att investera i en fredagsbukett varje vecka är definitivt en investering i humöret också.

 3. Sentimentala foton

  hem lycklig 9 saker forskning tavlor
  Om ditt nattduksbord just nu är en plats för en bok, ett glas vatten och en väckarklocka kanske du behöver byta ut något för att få plats med ett par familjefoton. I en studie gjord vid University of Portsmouth kom man fram till att titta på gamla foton resulterade i positiva känslor och en känsla av lugn.

 4. Doftljus med vanilj

  hem lycklig 9 saker forskning doftljus
  Är du en av dem som gillar att tända doftljus på kvällen? Tydligen har doften på ljuset en påverkan på vår lycka. Om du vill förbättra ditt humör har man i en studie från Chemical Senses kommit fram till att vaniljbönor är upplyftande för humöret.

 5. Blommiga dofter

  hem lycklig 9 saker forskning blomdoft
  Nästa gång du köper parfym eller luftrenare kanske du ska satsa på en med blommig doft. Doftreceptorer i din näsa är nämligen kopplade till den delen i hjärnan som bestämmer dina känslor, och enligt forskning från Association for Psychological Science kan blomdofter höja dina lyckokänslor.

 6. Husdjur

  hem lycklig 9 saker forskning husdjur
  Det finns en anledning till att hundar också kallas ”människans bästa vän”. Forskning som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology visar att husdjur ger meningsfullt stöd till sina ägare, och hjälper dem med social isolation och vidare förbättrar deras liv.

 7. Dagbok

  hem lycklig 9 saker forskning dagbok
  Att skriva dagbok bidrar inte bara till ditt framtida humör, utan också till dina framtida känslor. En undersökning visar att läsa sina gamla dagboksanteckningar, även om de är så korta som en mening, får en att känna sig gladare.

 8. Bäddad säng

  hem lycklig 9 saker forskning bäddad säng
  I en undersökning som gjorts av Hunch.com deltog 68 000 personer. Bland de deltagare som angav att de bäddar sängen varje morgon ansåg sig 71 procent vara lyckliga. Bland dem som inte bäddar sängen ansåg sig 62 procent vara olyckliga.

 9. Less is more

hem lycklig 9 saker forskning stilrent badrum
Enligt UCLA’s Center of Everyday Lives and Families finns det en koppling mellan högt kortisol (ett stresshormon) hos kvinnor som har ”en stor mängd saker i hemmet”. Vilket betyder att ju mer saker man som kvinna har hemma, desto mer stress upplever man. Detta eftersom många anser att ett plottrigt och stökigt hem associeras med misslyckande.

Tack House Beautiful för artikel-inspirationen!

Maxa vinsten när du säljer!

 • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
 • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
 • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
 • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)

NUVARANDE 9 saker ditt hem behöver för att du ska vara lycklig – enligt forskning
NÄSTA 9 idéer på hur du skapar mer förvaring och utrymme i ett litet sovrum