Har du problem med att inreda ett vardagsrum, sovrum eller kanske kök? Vi hjälper dig med hur du ska prioritera, tänka och inreda för att få ett litet rum att kännas större.

1. Rummets funktion

Vad är rummet till för och hur många människor kommer oftast att vistas i rummet? Att fundera över de två frågorna kan hjälpa dig att prioritera vilka möbler som faktiskt behövs i rummet.

2. Prioritera stora möbler

Är det exempelvis ditt sovrum det gäller är det klart att du ska prioritera en stor och skön säng. Om två stora nattduksbord inte får plats vid sidorna gör det inget. Sängen måste få ta plats, en god nattsömn än viktigt.

3. Ställ ut möbler från väggen

Att ställa ut möbler från väggen, exempelvis soffan i vardagsrummet, kommer få rummet att verka större. Avståndet mellan möbeln och väggen kommer även se större ut än vad det faktiskt är, så tio centimeter räcker gott och väl.

4. Använd ränder

Att ha lodräta ränder i ett rum kommer få det att kännas ”längre” och högre i tak. Randiga tapeter eller en randig soffa är utmärkta saker du kan använda.

5. Reflektera rummet

Placera speglar strategiskt för att få ett rum att kännas större. Speglar reflekterar inte bara ett objekt, de reflekterar också ljus och färg.

6. Satsa på genomskinligt

Transparenta möbler i ett rum kommer ge det en luftigare känsla. Ha ett glasbord i ett litet vardagsrum, eller genomskinliga stolar vid köksbordet.

7. Häng lågt

Om du vill ha tavlor på väggarna kan du hänga dem lägre än vad du skulle gjort i ett större rum. Om tavlorna hänger lägre kommer avståndet till taket bli längre, och på så sätt kommer det se ut att vara högre i tak – vilket i sin tur gör att rummet känns luftigare.

8. Flera ljuskällor

Istället för att bara ha en taklampa som ska lysa upp rummet ska du satsa på flera ljuskällor. Då kan du leka med ljuset och välja vilka delar av rummet du vill ska synas lite mer.

9. Håll möbler borta från fönster

Att ha det tomt under ett fönster skapar illusionen av djup genom att binda ihop ett rum med utsidan. Det kommer göra att rummet känns större, eftersom mer yta kommer in.

Sätt rätt färg på dina väggar!

  • Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg
  • 33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!
  • Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig

NUVARANDE 9 smarta sätt att inreda på för att få ett litet rum att kännas större
NÄSTA 5 vanliga växtproblem med enkla lösningar