Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Allmoge – inred med gammaldags lantlig stil

Det röda huset på landet är själva sinnebilden för en idyll för många av oss. Och visst går det att inspireras av allmoge och ha en gammaldags lantlig stil – och ändå ha moderna bekvämligheter hemma. Vi visar hur!

Foto: Carina Olander/Camilla Isaksson

Vad är allmoge?

Allmoge betyder ungefär ”allmänheten” på fornnordiska. Numera används ordet mest för att beskriva hur de flesta hade det i bondesamhället innan elektriciteten blev utbredd kring sekelskiftet 1900.

Människor tillverkade ofta sina möbler och redskap själva av trä eller linne. Ibland målades de i klara färger, broderades och fick fantasifulla blommönster.

Pärlspont var en sorts isolering som sattes upp där väggarna nöttes som hårdast, som i köket. Tapeter var dyra och sparades till finrum eller den övre delen av väggen.

Konstnärsparet Karin och Carl Larsson har gjort mycket för att sprida allmogeinspirerad inredning i Sverige. De var mycket påverkade av arts & craftsrörelsen som ville bevara gamla hantverkstekniker när fabrikerna kom.

Inred i gammaldags lantlig stil – steg för steg:

1. Rustika möbler

Handgjort och hållbart är ledorden för hur saker tillverkades förr. Med dem för ögonen kan du blanda möbler från olika epoker och ändå få en röd tråd i inredningen. Håll ögonen öppna efter lokalt, äldre hantverk på loppisar bortom allfartsvägarna – de är ofta guldgruvor om du vill inreda ditt hem med möbler av hållbara, gedigna material för en billig peng! När du letar nytt, sök efter möbler tillverkade av naturliga material som massivt trä i stället för spånskivor. Välj metall, läder och linne i stället för plast och polyester.

Styling: Anna Truelsen
Styling: Anna Truelsen Foto: Carina Olander

Köptips:

Ett rustikt matbord tillverkat av FSC-certifierat kärnfuru från Norrland ger en gedigen känsla, Hillerstorp. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

2. Pärlspont och gammaldags tapeter

Grunden i husen förr var timmer täckt med pärlspont som linoljemålades i klara färger som ockragult eller kromoxidgrönt. I dag vill många av oss hellre ha en ljusare kulör i basen för att få en känsla av rymd hemma, som i det nyrenoverade 1800-talshuset. Om man vill kan man i stället välja ut en av allmogefärgerna och låta den bli genomgående på till exempel lister, dörrar och pinnstolar. Eftersom tapet var dyrt och lätt att skada lät man ofta pärlsponten gå till brösthöjd, vilket både är vackert och praktiskt.

Styling: Anna Truelsen
Styling: Anna Truelsen Foto: Carina Olander

Köptips:

Tre fina tapeter efter gamla originalmönster, Duro.

Från vänster Dellen, blå. Läs mer och köp här.

I mitten Hudiksvalls teater, blå. Läs mer och köp här.

Till höger Gåsöga, grå. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

3. Slagbord och kökssoffa

Möbler med dubbel funktion var lika praktiskt då som nu. Ett slagbord – gammalt eller nytt – kan fällas ut. En kökssoffa rymmer många gäster och blir lätt en barnsäng om natten. Att märken efter lång tids användning syns är bara en bonus, som i den gamla skolan i Vimmerby. Kuddar i linne eller ull mjukar upp, liksom en fäll att sitta på. På golvet värmer en trasmatta kalla fötter.

Foto: Camilla Isaksson

Köptips:

Smäcker svartlackerad pinnsoffa av gummiträ, Ellos Home. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

Sköna linnekuddar i naturens färger är fina i kökssoffan, Himla. Läs mer och köp här.

Foto: Åhléns

En fårskinnsfäll är skön att sitta. Väl mellan cremevit och olika nyanser av grått, Sheperd. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

4. Levande ljus

Före det tidiga 1900-talet var det få som hade elektriskt ljus i Sverige – särskilt inte ute i torpen. I dag påminner levande ljus om en fysiskt hårdare men kanske lugnare tid. Och det skapar skön stämning, som i timmerhuset i Dalarna.

Styling: Pia Mattsson
Styling: Pia Mattsson Foto: Ester Sorri

Köptips:

En vacker ljuskrona i metall kan lätt varieras efter årstiderna. Bind ett rött band eller granris kring den vid jul och björklöv på midsommar, Ellos Home. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

 

Ett ensamt ljus i en cirkel – en evig form som aldrig går ur tiden. Hängande ljusstake i metall, Ellos Home. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

5. Folklore och kurbits

Handgjorda textilier ger en ombonad känsla och folkloremönster från olika kulturer passar ofta oväntat fint ihop. Prova till exempel att mönstermatcha kurbitskuddar med kelimmattor! Och låt gärna gamla kopparkärl ta plats i inredningen, som i den gamla nyuppförda smålandsgården.

Styling: Anna Truelsen
Styling: Anna Truelsen Foto: Carina Olander

Köptips:

Klassiskt och grafiskt med en blinkning mot både dåtid och nutid har gåsögemönstret på kuddfodralet från Lexington. Läs mer och köp här.

Foto: Ellos

Hållbart odlat är tyget i randiga kudden i serien Bolster, Åhléns. Läs mer och köp här.

Foto: Åhléns

6. Dölj ny teknik

Göm ny teknik i gammal förpackning. Ställ tv-n i ett antikt skåp, häng ett tyg framför tvättmaskinen och sätt en kökslucka framför diskmaskinen. Kaffe och flingor är trevligt att hälla över i burkar – gamla eller nya – och ställa på öppna kökshyllor. I den rustika Skånelängan har man skapat egna hyllor av plankor och konsoler och ställt favoritskålar i vitt på rad. Bra tips! Låt en gammal köpmansdisk ge extra arbetsyta.

Styling: Anna Truelsen
Styling: Anna Truelsen Foto: Carina Olander @Jonas Lundberg Photography

Artikeln är hämtad från tidningen Lantliv.