Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt du vill veta om färger och målning – Byggnadsvårdarens knep

Lite målarfärg gör underverk för huset både utvändigt och invändigt, från fasad till inre ytskikt. Men hur förbereder man underlaget? Hur får man bort gammal plastfärg? Vilken färg passar till vad? Och hur målar man bäst? Här tipsar byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg om bland annat akrylatfärg, slamfärg, linoljefärg, äggoljetempera, kalklitir och gammaldags stänkmålning med limfärg.

Foto: Lantliv

Att avlägsna gammal akrylatfärg för hand är ett riktigt slitgöra. Det finns effektivare metoder att ta till.

Fråga: Hur får vi bort plastfärgen?

Vi har ett fritidshus byggt på 1960-talet som troligen var målat med slamfärg från början, men på 1970-talet målades om med plastfärg. Nu är fasaden sliten och ojämn med fula hårda kratrar av bubblig gammal plastfärg. Vi slipade ner ena gavelns fasad med slipmaskin med mycket möda och målade om med slamfärg. Nu undrar vi om det finns något enklare sätt? Eller är det lika bra att byta fasadbrädor och måla med slamfärg direkt?Christian

Svar: En speedheater fungerar bäst

Plastfärg, det vill säga akrylat- eller latexfärg, är svår att avlägsna mekaniskt, så jag vill berömma ert enträgna arbete med en fasadsida. Plastfärg är stark och tät, för tät för träpanelen, vilket med tiden kan få panelen att ruttna. Traditionellt sett har ju målarfärg varit tänkt att fungera som ett svagare offerskikt på fasaden. Men med en plastfärgsmålad yta offras i stället med tiden hela underlaget. Det finns metoder för att ta bort plastfärg, varav ni försökt och med möda lyckats med en. Metoden som över lag fungerar bäst är den med en speedheater (IR-lampa) samt panelskrapa. Verktyget håller sig kring 100-200 grader, vilket är relativt brandsäkert. Till skillnad från färgborttagning med en värmepistol, där vissa modeller når 700 grader, frigörs inte heller hälsovådliga ämnen ur färgen i lika stor utsträckning med en speedheater. Men använd ändå alltid andningsmask vid arbetet. Färgen värms upp på någon minut med en speedheater och blir bubblig i flagor. När den svalnat skrapar ni loss den. Speedheaters säljs i vissa byggnadsvårdsbutiker och är ganska dyra. Men om ni investerar i en så är jag ganska säker på att ni lätt kan hyra ut den eller sälja den. Det var mitt färgborttagningstips om ni behåller fasaden. Men faktum är att det, med tanke på hur skadat träet eventuellt hunnit bli på sina ställen, kan vara till fördel för huset att få en ny frisk, ohyvlad, otryckt träpanel som ni slamfärgar. Undersök därför träet samt fundera kring ekonomi och ork för att bäst avgöra vilken metod som passar er. Slamfärg fäster ibland dåligt på underlag som varit målade med andra färgtyper. Bedömer ni dock att er fasad är i gott skick under färgen, och att ni orkar avlägsna all färg, så ägna er åt en grundlig rengöring och färga om även resterande fasader med slamfärg. Stort lycka till!

 

Rödmålade fasader har en lång historia på den svenska landsbygden. Röd slamfärg, som exempelvis Falu rödfärg, passar fint till en sågad panel.

Fråga: Vilken färgskala passar vårt gamla hus?

Vårt hus i Sörmland från 1870 är målat med ljusgul Beckersfärg med vita knutar. För att mer passa trädgården och epoken, vilken färgskala ska vi jobba i vad gäller fönsterfoder, innerbågar och fasadfärg. Var finns bra färgrådgivning?

Maria

Svar: Rödfärg var vanligt på fasaden

Generellt var husen på lands­­bygden under denna epok målade med rödfärg. Ditt hus har kanske en hyvlad panel, och som huvudregel har hyvlade fasadytor målats med linoljefärg. Det låter som om färg­­sättningen på ditt hus stilmässigt är vald efter det tidiga 1900-talets ideal. Då målades knutarna ljusare än fasaden. Dessförinnan rådde en period av murriga färgtoner, och vita knutar förekom bara på ekonomibyggnader. Knutar, foder och bågar målades då mörkare än fasaden, i till exempel rödbrunt mot en gul fasad, eller kanske i grönt. Det förekom även ljust gröna och gråa fasader med mörkt grönt och rött i detaljerna. Det blir inte fel om du tänker dig att bågarna målas mörkast, foder och knutar mellanmörka och fasaden ljusast. Länsmuseerna kan ge råd och kan även ha information om just ditt hus i arkivet.

Fråga: Vad är äkta stänkmålning?

Jag bor i ett tiovånings flerfamiljshus från 1960-talet och trapphusets väggar är stänk­målade. Jag har hört att det finns falsk och äkta stänkmålning. Hur ser man skillnaden? Hur går det till att stänkmåla? Kan man göra det själv?

Målar-Pia

Svar: Flingfärg efterliknar stänkmålning

Med falsk stänkmålning menar du nog flingfärg, något som jag tycker är ballt – trots att det är en akrylatfärg och industrins svar på äkta stänkmålning. Det finns fortfarande ett par fabrikat på marknaden. Flingfärg slog igenom på sent 1950-tal och användes under hela miljonprogramsepoken, ofta i just trapphus. Först grundades väggen med en bakgrundsfärg och sedan rollade man med en färglös lack med flingor i. Om du tittar närmare kan du nog se om stänken är flingor eller stänkmålade på riktigt. I traditionell stänkmålning målar du bakgrunden och stänker sedan med förslagsvis två färger, en ljusare och en mörkare än underlaget. En kvast med björkris är ett bra stänkredskap. Tjock limfärg har sedan gammalt använts för detta ändamål, eller ägg­oljetempera, men blanda dem inte, eftersom äggoljetemperan innehåller olja och ger fettfläckar på limfärg.

 

Måla om murstocken med ny färg så ser den hel och fin ut igen. Limfärg och kritfärg har använts traditionellt för att ge murstockar den matta, vita ytan.

Fråga: Hur målar vi murstocken?

Vi har en gammal vedspis med en vitmålad murstock som börjar bli solkig och har små sprickor. Färgaffären rekommenderade vanlig avtorkningsbar väggfärg men jag vill gärna ha en ”kritig” känsla. Hur gjorde man förr?

P-A

Svar: Måla med limfärg eller kritfärg

Kul att du efterfrågar den kritade färgen som är mer kulturhistoriskt riktig än en vanlig blank målarfärg. Målning med mjölkprodukter var vanlig förr och man målade spismurar med kärnmjölksfärg som innehöll krita, kärnmjölk och eventuellt lim. Färgen tål värme bra och är billig. Det är bra att använda samma färgtyp som murstocken tidigare strukits med. På Svenska byggnadsvårdsföreningens hemsida, www.byggnadsvard.se, hittar du ett färganalys-schema som du kan följa för att ta reda på vilken färg din murstock är målad med. Om sprickorna du beskriver är färgflagor kan det vara ett tecken på en limfärg, är det muren som har sprickor är det putslagningar med svagt kalkbruk och slät mursand som behövs. Om färgen löser upp sig i vatten är det nog en limfärg eller en typ av kritfärg. Limfärgsrecept finns i receptbanken på www.skansen.se. Enkel kritfärg kan göras på kritmjöl uppblandat med lättmjölk eller kärnmjölk. Krita hittar du i byggnadsvårdsbutiker. Vissa butiker har även linoljefärg som inte missfärgas på murstockar men den är mer blank.

 

Använd gärna ekologisk elementfärg om du vill undvika att färgen på elementet gulnar med tiden.

Fråga: Passar linoljefärg till element?

Vi tänkte måla våra element, men vi vet inte vilken sorts färg de målats med tidigare. Kan vi ändå måla om dem med linoljefärg?

Lina och Lasse

Svar: Välj linoljefärg eller elementfärg

Ja, det går bra. Linoljefärg fäster även på de flesta andra färgtyper. I regel sitter inte färg hårdare än sitt understa skikt, så det kan trots allt hända att det understa lagret släpper från underlaget längre fram. Eftersom det är en värmekälla ni vill måla kommer linoljefärgen, om ni väljer en ljus kulör, att gulna lite. Fråga i en byggnadsvårdsbutik efter pigmentstark linoljefärg som inte gulnar. Ett tips är att först slipa lite på elementen med ett fint slippapper. Linoljefärgen får på så sätt bättre vidhäftning än på ett blankt underlag.

Ett alternativ till linoljefärgen är att måla med en ekologisk elementfärg. Det är en naturhartslackfärg utan lösningsmedel som kan spädas med vatten. Färgen är lite mer lättbearbetad än linoljefärg och något dyrare. En fördel med elementfärgen är dock att den lägre halten av linolja gör att den inte gulnar.

Fråga: Vilken färg passar till grindarna?

Mina grindar hade flera färglager som släppte hela tiden, så jag kämpade med att få dem rena från all färg i somras. Med vilken sorts färg ska jag måla dem för att slippa lossnande färgflagor? Berit

Svar: Linoljefärg låter trä andas

Jag riskerar väl att låta tjatig, men linoljefärg är byggnadsvårdsfavoriten om grindarna är hyvlade och ska stå utomhus. Linoljefärg låter fukt vandra genom färgskikten så att träet andas. Färgen åldras i jämn takt och på ett sätt som tillåter löpande underhåll. Dessutom är färgen historiskt riktig i äldre bebyggelsemiljöer. Linoljefärg fäster på i stort sett alla underlag, men får något bättre fäste på en lite ruggad yta än på en helt slät, så det är bara bra att du nyligen skrapat grindarna. Linoljefärg ska målas mycket tunt. Därför är det bra om färgen inte är för kall när den stryks på. Linoljefärg kritar efterhand, men du återfår glansen genom att stryka på linolja. Med tiden kommer färgen att krackelera i ett fint rutnät, men det sker med de flesta färgtyper som utsätts för väder och vind. Det du vinner med linoljefärgen är ett förmodat friskt virke under färgen. Måla inte över med andra färgtyper för då finns det risk att blåsor bildas. Däremot kan du måla om och om igen med linoljefärg och vill du få bort linoljefärgen löses den upp av tioprocentig sodalösning.

Fråga: Kan äggoljetempera mögla?

Jag gillar att måla om möbler och är nyfiken på att göra egen äggoljetempera. Är den svår att använda? Är det sant att den lätt kan mögla av ägget?

Sofia

Svar: Äggoljetempera möglar inte när den torkat

Äggoljetempera fungerar jättebra på de flesta underlag men den är inte lämplig utomhus. Den är väldigt slitstark, vilket även innebär att den är svår att skrapa bort om du vill renovera möbeln på nytt. Äggoljetempera fäster bäst på ett träunderlag som är rengjort och uppblött före målningen. Fukten öppnar cellerna i träet så färgen absorberas och blir beständig och inte flagar. Om möblerna är kvistiga kan lite schellack penslas på före temperan för att det inte ska sippra fram kåda efterhand. Man måste vara lätt på handen och samtidigt snabb. Temperan blir lätt randig och den torkar fort under målningen. Testa dig fram! Äggoljetemperan är en färskvara, känslig för bakterier. Använd rena kärl vid blandningen. Däremot möglar inte temperan när den väl strukits och torkat. Recept och tips för målningen finns i de flesta byggnadsvårdsböcker. Kika även i boken Jordens färg – om jordpigment i äggoljetempera (Av Jord förlag).

Fråga: Måla rutor på golvet

Jag såg ett inredningsreportage i en tidning där ett trägolv målats rutigt i vitt och rött. När målade man rutiga golv? Vad ska man tänka på om man målar trägolvet i starka färger?

Eva

Svar: Kom ihåg vilka kulörer du målar med

De mönstermålade trägolven var vanliga under 1700- och 1800-talen, men är i dag ganska ovanliga, åtminstone i original. Däremot har man på flera ställen härmat detta mode och jag vet faktiskt några som provat att måla mönstergolv den senaste tiden. Antagligen är det lite inne igen just nu. Det man till en början ville åstadkomma med de rutiga golven var illusionen av ett dyrare stenmaterial målat på ett brädgolv. Senare kunde golvmönstren också efterhärma dyra äkta mattor. Det du ska tänka på när du målar ett mönster på ditt golv i klara skarpa färger är att färgen kommer att nötas ner när du går på det. När du sedan vill måla om det är det därför viktigt att du minns vilken kulör du använde. Annars kommer du att slita ner det översta lagret färg och få flammiga golv med flera olika kulörer som framträder samtidigt. Bortsett från detta finns det inga nackdelar med målade golv. Det kan bli hur häftigt som helst, även med många års patina. Använd gärna linoljefärg för att måla golvet, och måla tunt i två till tre lager. Golvet kommer att kunna rengöras som vilket golv som helst, men tänk på att basiska rengöringsmedel kan göra ytan matt.

 

Lär dig tyda systemet med de olika kulörernas färgkoder så blir det lättare att välja rätt i färgbutiken.

Fråga: Hur måla väggen i 1800-talslägenheten?

Har du något förslag på en snygg grön, lantlig färg att ha i sovrummet i en lägenhet från sent 1800-tal? Vi vill skapa en harmonisk naturkänsla i sovrummet.

Carin

Svar: Så tyder du systemet med färgkoder

Grönt är skönt och rofyllt i sovrummet! Jag ska försöka ge dig några tips på var du kan hitta fina gröna färger men börjar med en förklaring av vårt smarta färgkodsystem. En kulör som kallas antikgrön har exempelvis koden: NCS S 4112-G60Y.

Alltså: Natural Color System Second edition. Det första tiotalet anger svarthet. Det andra tiotalet anger kulörthet. Det sista tiotalet tillsammans med bokstäverna anger kulörton. G och Y står för green och yellow. Siffrorna anges i procent, så 41% svarthet och 12% kulörthet samt grön med 60% gulhet. Grön gulhet, skulle man kunna säga. Det finns flera återförsäljare av linoljefärger för inomhusbruk på nätet. Byggfabriken och Gyllenhaks har några fina gröna kulörer, flera med angivna NCS-koder samt lite historia kring färgerna, till exempel antikgrön, ribbangrön och grågrön. Utöver linoljefärg kan man använda andra miljövänliga färger, såsom vattenbaserade färger från Auro eller Robygge/Färgbygge som även har miljövänlig bivaxlasyr. Att lasera sovrums­väggarna kan ge ett otroligt fint och harmoniskt intryck, men man måste vara snabb på handen och gärna jobba två och två. Det är viktigt att provstryka alternativen. Kanske behöver du bryta med mer vitt om färgen upplevs för kulörstark.

 

Spegeldörrar är vackra men kan vara lite knepiga att måla på grund av alla små vinklar och hörn.

Fråga: Hur målar jag spegeldörrar?

Jag har nyligen köpt ett gammalt hus med spegeldörrar och nu vill jag måla om dörrarna. Hur ska jag göra för att det ska bli snyggt?

Emma

Svar: Lossa speglarna innan du målar tunt med linoljefärg

Färg sitter aldrig hårdare än det understa färglagret, så det hjälper inte att man målar om ifall underlagsarbetet är mindre bra gjort och färgen flagnar. Mitt tips om det är många färglager är att lossa dörrens delar från varandra och försiktigt slipa ner den gamla färgen, för att sedan måla om. Om dina dörrar bara har tunna färglager går det nog bra att måla om direkt, men det är fortfarande bäst att lossa speglarna från ramen och låta dem torka innan de sätts tillbaka. Speglarna ska kunna röra sig i ramen, så spackla inte i skarven mellan speglar och ramverk. Kanske kan ni hitta den ursprungliga färg­sättningen genom att göra en så kallad färgtrappa. Då skrapar du fram gamla färglager med ett fint sandpapper eller en skalpell. Den vanligaste behandlingen fram till 1800-talets slut var en mager linoljefärg i tunna strykningar, som träådringarna syntes igenom. Under 1800-talets början målades snickerierna i bruten vit och senare under 1800-talet och en bit in på 1900-talet i ljusa kulörer. Vid slutet av 1800-talet fanns parallellt ett ideal med murrigare toner och ådringsmåleri för att efterlikna dyra träslag. Helt vita blev de först på 1900-talet. I dag målas ibland spegeldörrar i olika färger på ramverk och speglar, men detta var ovanligt förr. I regel brukade hela dörren målas i samma färg.

 

Blå kulörer kan vara extra känsliga för blekning utomhus i väder och vind. Men det finns knep att ta till.

Fråga: Är blå kulörer extra känsliga?

Vi har köpt en antik ytterdörr med den vackra blå originalmålningen kvar och nu har vi återanvänt dörren i vårt ombyggda torp. Vi vill gärna fortsätta måla dörren blå. Men jag har hört att linoljefärg i just blå kulörer håller sig dåligt utomhus. Ligger det någon sanning i det?

Erika

Svar: Linolja återskapar färgens lyster

Ja, vissa blå pigment, särskilt den starkt klarblå färgen ultramarinblått, som ursprungligen framställdes av mineralet Lapis lazuli, är känsliga för luftföroreningar och bleks över tid. Det man kan göra med urmattade färgytor är att olja in dem med linolja med jämna mellanrum för att ge färgen lystern tillbaka och för att binda färgen bättre. Det mest stabila blå pigmentet är den djupt blå färgen koboltblått, som har hög motståndskraft mot ljus, luft, syra och alkalier. Men koboltblått, liksom det ultramarinblåa, har i alla tider varit dyra pigment. En tidig syntetiskt framställd färg var preussiskt blått, även kallat berlinerblått, hamburgerblått eller pariserblått, med en dragning mot havsblått och grönt. Den började framställas i stor skala i början av 1800-talet, vilket gjorde att även allmogen fick råd att måla med blått. Det hade tidigare ansetts lyxigt jämfört med att måla med vanlig falu rödfärg eller ockratoner. I dag finns det ganska färgsäkra blå pigment även i de känsligaste kulörerna.

Fråga: Vilken färg funkar i köket?

Vi har flyttat in i ett sekelskifteshus med ett gediget lantkök med idel furuinredning. Köksluckorna är också av lackad furu. Vi skulle gärna ha en mer tidstypisk sekelskiftesstil. Kan vi linoljemåla hela furuinredningen i någon vacker ljusgrå kulör? Helena

Svar: Pigmentet grön umbra ger en fin grå nyans

Linoljefärg går att stryka på de flesta underlag, men för att det ska bli extra bra kan ni slipa lite lätt på köksinredningen så att ni får en ren och matt uppruggad yta. Använd vit linoljefärg som bas och blanda i de pigment som ni tycker bryter av fint. För att uppnå en vacker varmgrå nyans kan ni använda pigmentet grön umbra (15–30 procent i blandningen), men det finns även flera andra pigment som man kan blanda till en fin grå nyans. Prova er fram eller ta hjälp i byggnadsvårdsbutiken. Ni kan också blanda färgen från basen med ljus och tunn kokt linolja, pigment och eventuellt lite sickativ, alltså torkmedel. I första, och eventuellt andra, strykningen kan ni använda balsam­terpentin i färgen, men i den tredje strykningen använder ni enbart outspädd linoljefärg. Stryk ut så tunt ni förmår med runda kraftiga kvalitetspenslar. Träet ska lysa igenom efter första strykningen. Har luckorna vackra profiler är det extra viktigt att måla tunt för att bevara dem tydliga. Utför strykningarna med upp till två dygns mellanrum, eller tills ni tycker att färgen torkat riktigt.

Fråga: Ska vi måla om timmerväggarna?

Vi har köpt ett gammalt timmerhus. Innerväggarna består av grova timmerstockar. Det har ju blivit vanligt att man målar dem vita. Det var också min första tanke, men nu vet jag inte. Huset är varmt och trivsamt men lite väl mörkt. Vad kan vi göra som inte förstör husets charm?

Ann-Charlotte

Svar: Äggoljetempera och lasyrer fungerar bra

Timmerväggar lerklinades ofta förr och sedan tapetserade eller stänkmålade man på dem, men det var fram till 1800-talets slut också vanligt att man målade tunt och även motivrikt direkt på träet. Man varken spacklade eller slipade underlaget utan träet fick ha sin befintliga form. Senare började vi måla tjockare med andra färgtyper, vilket medförde ett större underarbete när man inte ville att alla sprickor skulle lysa igenom med för stor tydlighet. Hela första hälften av 1900-talet var dock fortfarande linoljefärgen vanligast. Kika gärna i Lars och Ursula Sjöbergs bok Det svenska rummet, som visar många målade väggar. Andra färgtyper som fungerar väl på väggarna inomhus är äggoljetempera och lasyrer. Det viktiga är att använda miljövänliga färger. Prata med måleriföretag som är specialister på byggnadsvård eller ring till ert länsmuseum för att få råd om bra färger och färgmärken.

 

Vilken slags färg passar till trästaketets spjälor? Byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg svarar.

Fråga: Hur målar vi om staketet?

Vi ska sätta upp ett trädgårdsstaket runt vår gamla villa. Vilket slags färg passar bäst för ett staket om det ska harmoniera med det gamla?

Familjen Johansson

Svar: Slamfärg passar till sågat virke

Till ett staket av sågat virke förespråkar jag slamfärg i en kulör som passar huset. Slamfärg är billig och enkel att underhålla, man behöver bara borsta av den gamla före ommålning. Den dyrare linoljefärgen, ofta i en vit kulör, användes förr som dekorativ impregnering av stakettopparna. Men slam- och linoljefärg fäster inte så bra på nyss tryckimpregnerat virke. Ett bra alternativ till tryckimpregnerat är att använda prima kärnvirke. Man kan själv impregnera virkesändarna i jorden med linolja och tjära. Så här års kan träet fortfarande vara fuktigt efter vintern. Måla när virket torkat ur, dock inte en alltför varm, solig dag.

Fråga: Hur får vi en varmare rödfärg?

Det är dags att måla om vårt gamla hus. För några år sedan köpte vi Falu rödfärg original i lösvikt för att blanda till färgen själva. Men receptet som stod på kartongen gav en alltför dyster färg tycker vi. Kan vi blanda i något för att få en varmare, mer gulaktig ton?

Eva J

Svar: Prova färdigblandad Falu rödfärg ljusröd

Pigmentet från Falu gruva säljs tyvärr inte i lösvikt längre. Däremot finns nyanserna ljusröd och röd som färdigblandad färg, med och utan linolja som tillsats. Ljusröd slamfärg utan linolja blir allra ljusast, men kritar också mer. Pigmenten i de olika faluslamfärgerna kommer från samma rödmull, men temperaturen vid bränningen avgör nyansen. För dig som vill blanda själv finns nu den franska rödockran som ersättning till Falugruvans pigment, rödockran ska motsvara Falu ljusröd.

Ett ännu ljusare alternativ är det engelskt röda pigmentet. Det finns också en så kallad torr rödfärg på ett svenskt pigment från Kopparbergs gruva, Ljusnarsberg, som man bara blandar ut med vatten. Även den finska marknaden har betrodda pigment. Italiensk röd rödmyllefärg är Finlands motsvarighet till slamfärgen Falu ljusröd. Pigmentet tas från finska Hangö bruk och kulören går mot orangeröd och ger mycket lyster. För Falu rödfärgs återförsäljare, kolla Falurodfarg. Den torra rödfärgen är Göranssons Dala Dry, Dala dry. Rödockrapigment och engelskt rött pigment säljs bland annat av Ovolin, Klassiska Byggvaror och Gysinge. Qvarnarp säljer Italienrött pigment.

 

Ljusa upp 1800-talsvåningen med ljusa kulörer eller återskapa den tidstypiskt murrigare känslan med mörka paneler och imitationsmålning? Du bestämmer! Det viktigaste är att bostaden blir trivsam!

Fråga: Hur målades 1800-talsvåningen?

Vi har helrenoverat vår våning från 1800-talet enligt konstens alla regler, slipat parkettgolven, tapetserat och målat om. För att ljusa upp den mörka våningen lät vi måla alla väggar med en modern, konventionell väggfärg i brutet vitt. Borde vi ha valt en annan väggfärg för en mer tidstrogen renovering?

Yvonne

Svar: Imitationsmålning passar stilepoken

Jag blir osäker på om du menar färgsorten eller kulören. När det gäller färgsorten gissar jag att den uppfyller syftet. Med tanke på att du refererar till en mörk våning får det mig dock att tänka att det kan handla om en bostad från det sena 1800-talet, som präglas av murriga toner i våningarna. Trägolven var mörka, liksom väggpanelerna och kassettaken, eller de målade taken, och upptill på väggarna tapetserade man med fantasirika blommönster. Man behöver inte drapera lika tungt i dag utan kan hålla sig till en mer strikt tolkning av nyrenässansstilen om man vill. Det finns väldigt tjusiga nyframtagna tapeter som lämpar sig väl för rum från denna tid. När det gäller de målade ytorna kan de till exempel imitationsmålas. Gärna i brunt för att efterlikna dyra träslag. Personligen tycker jag att den här stilen är mycket tilltalande. Den känns ombonad och gedigen. Jag blir inspirerad av att gå runt och känna på de intrikata detaljerna i rum som hör till den här tiden. Viktigt för er är förstås också att ni känner trivsel i ert hem, men inför en omdaning skulle jag rekommendera en återgång till det än mer tidstrogna.

Fråga: Finns det underhållsfria fasader?

Vi ska bygga ett litet sommarhus och diskuterar nu vilken typ av fasad som håller sig fin längst utan underhåll. Om vi väljer en träpanel till fasad, vilken färg är mest underhållsfri? Eller ska vi välja något helt annat fasadmaterial som inte behöver målas? Tacksamma för tips!

Linus och Catrin

Svar: Slamfärg och linoljefärg är lätta att underhålla

Några underhållsfria fasader finns inte. Däremot finns det fasadmaterial som inte går att underhålla, som har en viss livslängd och sedan är förbrukade, till exempel eternit och betong. En träpanel är ett bra val på ett sommarhus, om det passar in i bebyggelsemiljön. Man kan välja en sågad eller en hyvlad panel. Med risk för att låta tjatig, så faller mina val på de två traditionella beprövade färgtyperna slamfärg och linoljefärg. Båda färgsorterna åldras vackert och mattas sakta av genom åren, vilket gör det lätt att måla om, utan att man behöver känna sig särskilt stressad. Färgerna är svaga färgsorter, som låter underlaget andas. På en sågad träpanel är en slamfärg mycket lätt att underhålla. Det kan man nästan ana, med tanke på hur många hus runt omkring i vårt landskap som bär denna färg. Det man måste göra vid ommålning är att borsta ner den gamla färgen, men inte så att fasaden blir trären, bara så att det inte finns porös färg kvar under den nya. Slamfärg kan man koka själv, men den finns också att köpa, i flera fina nyanser. I byggnadsvårdsbutiker som exempelvis Gysinge kan man köpa små provburkar för att testa sig fram. Hyvlade träpaneler lämpar sig för linoljefärg, som ska strykas på tunt för att tränga in i panelen. Linoljefärg har väldigt lång livslängd och när den åldras så tunnas den ur. Linoljefärg går att måla i många lager, och om färgen strukits på tunt vid tidigare strykningar brukar den bara ha blivit hårdare över tid. Då behöver man inte skrapa fasaden trären, utan kan fortsätta att måla fasaden tunt.

 

Kalkfärgen från Kalklitir ger vackert matta väggar inomhus med ett lite stenaktigt uttryck.

Fråga: Måla med kalklitir?

Jag har sett många inredningsreportage där väggar har målats med kalklitir. Det ser matt och fint ut. Är det en hållbar färg som du skulle rekommendera? Finns det liknande kalkfärger i gamla hus?

Sara

Svar: Kalkfärgen ger ytan en stenaktig struktur

Kalklitir är själva namnet på ett isländskt företag och deras kalkfärg. Den är en lättanvänd kalkfärg som används för inomhusbruk och ger en stenaktig ytstruktur på annars släta, målade väggar. Färgen är likt annan kalkfärg som används inom byggnadsvården, bra ur både miljöhänsyn och tillverkningsaspekt, och man kan säga att den liknar traditionell kalkfärg, men där har man historiskt sett använt jordpigment. Kalklitir görs på kalk, stenpigment och vatten och köps oblandad i pulverform så att man själv kan tillsätta vatten när det är dags för målningsarbetet. Kulörerna håller sig kring de mer jordnära. Man kan använda kalklitir i alla husets rum, färgen tål fukt bra eftersom den, till skillnad från en akrylatfärg, är sammansatt av naturliga komponenter som tillåter att ytan andas och släpper igenom fukt. När man målar med kalkfärg är det viktigt att komma ihåg att kalk kan verka irriterande på slemhinnor och hud, så använd munskydd, handskar och undvik att klia i ögonen med kalkfärg på händerna. Det finns olika metoder för att stryka upp kalklitir på väggen. Använd en avsedd pensel/borste till målningen så blir resultatet det bästa. Om man tidigare har målat med kalkfärg, eller kanske med lasyrfärg, så förstår man hur kalklitir beter sig i vått tillstånd. Den är blöt och ojämn och ser flammig eller randig ut tills den torkat. Nyansen är också mörkare i vått tillstånd än i torrt. Kalklitir fäster på rena väggytor, tapet och vattenbaserad färg, men inte på en fet bakgrund som en oljebaserad färg. Kika på Kalklitir.com för mer information.

Fråga: Hur målar vi de gamla timmerväggarna?

Vad för sorts färg ska vi använda till att måla våra 200-åriga timmerväggar med? Vi vill inte ha genomslag av bruna kvistfläckar, helst skulle vi vilja få en yta liknande den från trägolv behandlade med timbrexolja. Men den är väldigt dyr och går väl inte att använda till 80 kvadrat väggar? Kan också tänka en heltäckande vit eller bruten färg.

Carina

Svar: Järnvitriol och träolja är bra val utvändigt

Lämpligt val av färg till frilagda timmerväggar inomhus är linoljefärg, ekolasyrfärg eller äggoljetempera. Utvändigt däremot är slamfärg oöverträffad, men även järnvitriol och träolja är populära och bra val. Då du nämner timbrexolja, som golv ibland är behandlade med, föreställer jag mig att valet för väggarna kan falla på äggoljetempera som görs på ägg, kokt linolja och vatten. Det är en färgtyp som har förekommit länge och den är billig. Färgen tar lite extra tid att torka, men är sedan mycket hållbar. Den går att måla antingen som opigmenterad eller pigmenterad. Samtidigt går det att få en yta som ser halvtransparent respektive heltäckande ut. Olika pigment och olika nyanser beter sig olika. Äggoljetempera är något blank, och man brukar stryka den upp till tre gånger. Temperablandningen ska vara fetare för varje strykning. Eventuella kvistar kan grundmålas med en grund avsedd för temperamålning, som stryks på ett par veckor innan huvudmålningen. Det finns återförsäljare som specialiserat sig på äggoljetempera.