Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Antiktoppen hetast just nu – Sköna hem listar 9 antiktrender på marknaden

Antikt och retro är hetare än någonsin. Men exakt vad är mest populärt? Låt Sköna hem guida dig till de aktuella trenderna och visa vägen till godbitarna på den brokiga andrahandsmarknaden.

Foto: Anne Nyblaeus

Kanske kan man likna framtidens hem vid en kvinnas bröllopsutstyrsel? Här finns något gammalt, något nytt, något lånat, något blått, något fått – eller kanske ärvt.

Återbruk är en av de starkaste trenderna idag, det märks tydligt inte minst hos den yngre generationen som sätter bo och ska inreda ett hem för allra första gången. De blickar tillbaka. Kanske inte så mycket på inredningsstilen hos föräldrarna som på ett sätt tillhör en generation med slit-och-släng-mentalitet, och vars bohag i stor utsträckning kommer från Ikea och andra större möbelkedjor. Nej, man blickar längre tillbaka och landar då i morföräldrarnas hem. Där hittas – med lite tur – danska designföremål och möbler med hög hantverkskvalitet. 90-talisterna söker efter hållbar design och föremål som behåller sitt ekonomiska värde. Man handlar på loppis eller auktion, väl medvetna om att dessa föremål oftast går att sälja igen.

Samlandet har fått något av en renässans och det är återigen trendigt att skapa sig en samling
Praktskål från 1926 av Simon Gate med utropspriset 200000–250000kr, klubbades för 900000kr på Bukowskis.
Praktskål från 1926 av Simon Gate med utropspriset 200000–250000kr, klubbades för 900000kr på Bukowskis. Foto: Bukowskis

Vår ökade kunskap om konsumtionens effekter på miljön är naturligtvis en starkt bidragande orsak till vurmen för återanvändning. Men det handlar inte bara om hållbarhet, utan också om lekfullhet. Man blandar olika stilar och vill omge sig med föremål som berättar vem som bor i hemmet. Hemmet får gärna spegla våra intressen och personligheter. Proveniens, alltså föremålets bakgrund och historia, har blivit allt viktigare. Något som tilltalar och berör. Men även om du utgår från just din smak och dina behov, när du – som köpare eller säljare – ger dig ut på antikmarknaden, är det intressant att veta vad som ligger i tiden. Här är nio heta antiktrender! 

1. STICK UT!

Erik Höglunds färgglada och skulpturala spegel klubbades för 10000kr på Stadsauktion Sundsvall.
Erik Höglunds färgglada och skulpturala spegel klubbades för 10000kr på Stadsauktion Sundsvall.

Hemmet ska inte se ut som grannens, man vill gärna ha något eller några unika föremål som sticker ut lite extra. De brukar kallas conversation pieces. Det kan vara en samling sneakers eller kanske ett flipperspel i vardagsrummet? Både snyggt att se, och roligt att spela på. Eller varför inte en rolig och färgglad spegel formgiven av Erik Höglund? Skulptural och udda! Eller kanske ett föremål med en proveniens som öppnar upp för samtal och spännande historier. Saker med kunglig proveniens är nästan alltid intressanta, men även föremål från personer kända från film- eller musikbranschen kan dra till sig visst intresse.

2. LYS UPP TILLVARON

Hans Agne Jakobssons franslampa tillverkad i Markaryd såldes för 7600kr på Garpenhus auktioner
Hans Agne Jakobssons franslampa tillverkad i Markaryd såldes för 7600kr på Garpenhus auktioner Foto: Garpenhus auktioner

Utan rätt belysning kommer ingen inredning till sin rätt. Klassiker som Greta Magnusson Grossmans golvlampa Grasshopper från 1947 tillhör de hetaste just nu, och priserna för lampor tillverkade på 1950-talet är generellt höga. En formgivare i ropet är Hans-Agne Jakobsson som formgivit en mängd lampor, men särskilt eftertraktade nu är de med fransar som påminner om 1800- talets tapetserarstil. Även bordslampor med flera klot av trä eller mässing från det populära 1970-talet syns allt oftare i våra hem. Carl Fagerlund är ett namn på väg upp. Han arbetade för Orrefors mellan 1946 och 1980 och hans olika bordslampor av både färgat och ofärgat glas från 60- och 70-talen är allt mer efterfrågade.

Hörselskydden som tillhört Ingmar Bergman hade ett utropspris 600–800kr, men klubbades för 38000kr på Bukowskis.
Hörselskydden som tillhört Ingmar Bergman hade ett utropspris 600–800kr, men klubbades för 38000kr på Bukowskis. Foto: Bukowskis

3. CARL MALMSTEN

Carl Malmstens populäraste soffa, Samsas rund, såld för 15000kr på Göteborgs auktionsverk.
Carl Malmstens populäraste soffa, Samsas rund, såld för 15000kr på Göteborgs auktionsverk. Foto: Göteborgs auktionsverk

Carl Malmsten toppar för andra året i rad nätauktionssajten Auctionets lista på de 10 vanligaste sökorden. Kanske inte förvånande när vi tänker på trenden med en mer ombonad inredningsstil. Carl Malmstens idé om att slå sig till ro i en skön fåtölj och njuta av en bok och något gott i glaset, stämmer väl överens med hur vi ser på våra liv idag. Fåtöljerna med namn som Farmor, Hemmakväll och Rundrygg är alla lika sköna och inbjudande att sitta i, som de låter. Men även sofforna och Carl Malmstens stilrena trämöbler är åter på modet och går bra på auktion. Möblerna är oftast lätta och eleganta, och pinnstolen Lilla Åland är numera en klassiker.

Ett par bordslampor designade av Carl Fagerlund för Orrefors gick för 8200kr på Stadsauktion Sundsvall.
Ett par bordslampor designade av Carl Fagerlund för Orrefors gick för 8200kr på Stadsauktion Sundsvall. Foto: Stadsauktion Sundsvall

4. SKÅL OCH VÄLKOMMEN!

Drink- och serveringsvagn, 1900-tal, med utrop 2000kr, såldes för nästan det dubbla på Helsingborgs auktionskammare.
Drink- och serveringsvagn, 1900-tal, med utrop 2000kr, såldes för nästan det dubbla på Helsingborgs auktionskammare. Foto: Helsingborgs Auktionskammare

Cocktailtrenden är starkt på väg tillbaka. Kanske en del av vurmen för det populära 1950-talet där cocktailpartyn med välklädda gäster som hängde runt drinkvagnen var en naturlig del av sällskapslivet. Drinkvagnen med alla dess attiraljer är åter på väg in i våra hem. Utbudet av drinkvagnar är förhållandevis stort idag och det är bara att komplettera med en snygg cocktailshaker, ett par karaffer av kristall och lite snygga glas.

De två sistnämnda är oftast inga problem att hitta billigt på loppis eller auktion. En snygg cocktailshaker däremot kan kosta alltifrån 800 kr upp till 100 000kr beroende på formgivare och material. Vill man av någon anledning inte ha flaskor med alkohol stående framme kan ett sideboard av teak från 50-talet med separat bardel vara ett perfekt komplement.

Sju cocktailglas i mässing från Skultuna, klubbade för 600 kr på Stadsauktion Sundsvall.
Sju cocktailglas i mässing från Skultuna, klubbade för 600 kr på Stadsauktion Sundsvall.

5. ART DECO OCH SWEDISH GRACE, TRENDEN HÅLLER I SIG

Praktskåp av Carl Malmsten, De fyra åldrarna, från 1931, hade utrop 100000–150000 kr, såldes för 175000kr på Uppsala auktionskammare.
Praktskåp av Carl Malmsten, De fyra åldrarna, från 1931, hade utrop 100000–150000 kr, såldes för 175000kr på Uppsala auktionskammare. Foto: Uppsala Auktionskammare

Art deco är inte bara efterfrågad av oss i Sverige utan intresset är stort också i andra delar av världen. I Sverige har vi en egen variant av stilen, Swedish grace, och de främsta föremålen från den perioden är något av det dyrbaraste som finns på andrahandsmarknaden idag. Carl Malmstens tidiga stilrena möbler i nordisk klassicism slog igenom stort på Parisutställningen 1925. Dyker det upp möbler från den perioden på auktion är intresset alltid stort och priserna höga. Andra populära namn inom möbelformgivning är Axel Einar Hjorth, Carl Hörvik, Uno Åhrén och Sven Markelius. Bland konstglas, tenn och gjutjärn hittar vi namn som Simon Gate, Estrid Ericson och Anna Petrus.

Vi i Sverige kan vara lite sena i starten, och många fina föremål från den här perioden har tyvärr redan hunnit lämna landet. Det är inte helt ovanligt att föremål av en viss karaktär plockas upp av internationella handlare som sedan säljer dem vidare till inredare, samlare eller inflytelserika personer, vars hem visas i inredningsmagasin – och vips, har en ny trend fötts!

Märtha Måås-Fjetterströms flossa Torne, såld för 66300kr på Halmstads auktionskammare.
Märtha Måås-Fjetterströms flossa Torne, såld för 66300kr på Halmstads auktionskammare.

Ett exempel var när en av Märtha Måås-Fjetterströms mattor dök upp i ett hemmahosreportage hos regissören Steven Spielberg. Över en natt blev efterfrågan på hennes mattor stort och intresset håller fortfarande i sig. Eller som när en av den svenska keramikern Berndt Fribergs vaser dök upp på ett blomsterstilleben av fotografen Robert Mapplethorpe. Intresset för Berndt Friberg tog ett rejält kliv uppåt, och även den trenden håller i sig. Priserna för Swedish grace har redan börjat dra iväg, men sannolikt ser vi bara början av trenden. Både art deco och Swedish grace var lyxstilar där föremålen håller hög kvalitet. Om man inte bryr sig om de mer kända formgivarna kan man fynda bra och trevliga föremål från perioden, för en rimlig peng.

6. FIRMA SVENSKT TENN

En riktigt sliten men generös Liljevalchssoffa formgiven 1934 av Josef Frank för Svenskt tenn. Utrop 40000kr, klubbat pris 82000kr på Bukowskis.
En riktigt sliten men generös Liljevalchssoffa formgiven 1934 av Josef Frank för Svenskt tenn. Utrop 40000kr, klubbat pris 82000kr på Bukowskis. Foto: Bukowskis

Estrid Ericson grundade företaget Svenskt tenn 1924 och sedan 1927 ligger butiken kvar på samma adress, Strandvägen 5 i Stockholm. Här arbetade hon med formgivare som Uno Åhrén och Anna Petrus men framför allt med den österrikiska formgivaren Josef Frank, som kom till Sverige efter landsflykt på 30-talet. Redan på världsutställningen i Paris 1937 presenterade de möbler och textilier som stod i stark kontrast till tidens rådande ideal. Deras möbler av material och former hämtade från naturen, i uppmärksammade färger och mönster, blev själva modellen för begreppet Swedish modern. Josef Frank var produktiv och efterlämnade över 2000 möbelskisser och ca160 textila mönster. Vissa av de äldre möblerna är helt unika, men en hel del modeller tillverkas fortfarande och säljs nya i butik. Alltifrån den generösa Liljevalchssoffan, som tack vare sin storlek lätt rymmer en hel familj, till bordstabletter med Josef Franks alla olika mönster.

När priserna faller plockas föremålen i regel upp av nya kundgrupper och blir snart inne igen

Möbler och andra inredningsföremål från Svensk tenn är idag hett efterfrågade och andrahandsmarknaden är stark. Så stark, att vissa av Josef Franks möbler ibland går dyrare på auktion än vad det kostar att köpa dem nya i butik. Anledningen är dels att de äldre träslagen ser lite annorlunda ut, men även att man gärna betalar lite extra för en fin patina som bara tidens tand kan åstadkomma. Att Josef Frank ville inkludera naturens färger och former i sin design märktes inte bara i det textila.

Utöver traditionella träslag som almrot och mahogny använde han gärna även rotting och bambu, som idag är något bland det trendigaste som finns. Två material som inte bara är vackra utan andas hållbarhet och miljövänlighet.

7. CARL LARSSON-STILEN

Detta blåmålade sidobord i Carl Larsson-stil gick för fyndpriset 450kr på Auktionshuset Thelin & Johansson.
Detta blåmålade sidobord i Carl Larsson-stil gick för fyndpriset 450kr på Auktionshuset Thelin & Johansson. Foto: Auktionshuset Thelin Johansson

En stark trend är känslan av äkthet och genuinitet. Vår nationalmålare Carl Larssons och hans fru Karin Larssons hem i Sundborn är ett bra exempel på den här ombonade stilen där färg och form får komma till sin rätt och där handens verk är viktigt. Gamla pinnsoffor och andra målade möbler i starka nyanser av grönt, blått och allmogerött som nästan gränsar till orange, får åter komma in i våra hem.

Men till skillnad från tidigare allmogevurm handlar det inte om originalbemålade Hälsingeskåp utan om enklare, mer vardagliga möbler. Gamla allmogetråg som gärna exponeras på Instagram fyllda med bröd, frukt eller grönsaker. En och annan broderad duk eller bonad letar sig också in i våra hem, liksom krukväxterna. Gärna pelargoner, framdrivna från skott, eller sticklingar av palettblad, som nu alltmer ersätter de storbladiga växterna av typen monstera. Härmed har även piedestaler och blomsterbord åter blivit populära.

8. SAMLANDET – ETT SÄTT ATT VISA VEM DU ÄR

Anna-Lisa Thomsons populära golvvas Paprika för Upsala-Ekeby såldes för 2900kr på Kalmar Auktionsverk.
Anna-Lisa Thomsons populära golvvas Paprika för Upsala-Ekeby såldes för 2900kr på Kalmar Auktionsverk.

Att samla är inget nytt påfund, det har genom historien varit ett sätt att signalera att man är berest, kulturell och intellektuell. Eller helt enkelt rik. Man har samlat på allt från mynt och medaljer till vapen, ordnar, orientaliska mattor, porslin och böcker. Silver och tenn var förr stora samlarområden, och då gärna föremål av mästare från den stad där man bodde.

Under en period var kopparföremål något av det hetaste man kunde samla på, och på 1970-talet klubbades kaffepannor, vattentunnor och aladåbformar till höga priser på landets bondauktioner. Men så kom 80-talet och ingen ville längre samla silver eller tenn för stämplarnas skull. Tennstopen gick från att vara samlarföremål till något att ställa torkade blommor i. Så småningom tömdes även vitrinskåpen med reseminnen, figurinerna från Meissen åkte ut och hyllorna i hemmet ekade snart tomma. Priserna dök och samlandet fick stå tillbaka för en mer sparsmakad inredning. Den minimalistiska stilen tog över. Nu har samlandet fått något av en renässans och det är återigen trendigt att skapa sig en liten samling, även om kategorierna har förändrats.

Nu samlar man gärna på Star warsfigurer, robotmodeller, vinylskivor, vin, sneakers eller kanske på Anna-Lisa Thomsons golvvaser Paprika från Upsala-Ekeby. Det får gärna vara föremål som speglar ens intresse, snarare än de traditionella antikviteterna. Med samlingen vill man visa vem man är och vad man står för.

9. GUSTAVIANSKT, BILLIGARE ÄN BJÖRKVED?

Gråmålat slagbord från sent 1700-tal. Utrop 3000kr, sålt för 8300kr på Stadsauktion Sundsvall.
Gråmålat slagbord från sent 1700-tal. Utrop 3000kr, sålt för 8300kr på Stadsauktion Sundsvall. Foto: Stadsauktion Sundsvall

1700-talets möbler och konsthantverk har nog aldrig varit så prisvärda som nu. Kilopriset för en enklare gustaviansk byrå är de facto inte mycket högre än kilopriset på den björkved du köper på bensinmacken. Tänk på att när priserna faller plockas föremålen i regel upp av nya kundgrupper och blir snart inne igen. Den gustavianska stilen förknippar vi med avskalad, stram formgivning med räta linjer och dekor från antiken.

Förgyllda sittgrupper och byråar med intarsia och marmorskiva tillhör det dyrbarare skiktet, men det som efterfrågas mest idag är den enklare gustavianska stilen. Gråmålade möbler med en sparsam dekor. Hög kvalitet, vackert och välgjort. Slagbord, enklare sittmöbler, skåp och skänkar är eftertraktade. En gustaviansk byrå med sin strama, raka och eleganta form gifter sig väl med modern design och samtidskonst i ett modernt hem. Enklare stolar från den gustavianska perioden kostar ofta inte många kronor. Kan man dessutom stå ut med att samla ihop lite udda stolar kan man komma riktigt billigt undan. Tala om hållbar design!

Ur Sköna hem nr 7 2019, prenumerera på Sköna hem.

 

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.

SE ALLA HÄR!

Foto: Martin Cederblad