9 steg till ett rent och välorganiserat badrum

Vägen till ett välstädat och organiserat badrum är inte särskilt komplicerad – men den kräver förvaring och lite av din tid för att bli riktigt bra. Följ de här stegen och du är snart där!

Innan du sätter igång – tänk på att…

Tidsåtgång: Det tar ofta längre tid än du tror att genomföra en ordentlig organisering i lådor och skåp. Avsätt tid när du kan jobba ostört, risken är annars att det aldrig blir helt klart.

Vad behövs?
– Lådor för att förvara dina badrumsartiklar när du börjar din sortering.
– Trasor och rengöringsmedel.
– Olika sorters småförvaring.

Läs också: Små badkar – 16 exempel på badrum med plats för ett litet badkar

Sammanfattningsvis: Rensa, släng och torka av alla tomma ytor när du ändå är igång.

Tumregel när du rensar: Om du känner dig osäker på någon badrumsartikel – ja då kan du förmodligen göra dig av med den. Ju färre saker i badrumshyllorna, desto skönare känsla!


9 steg till ett organiserat badrum

 1. Rensa ut!

  Börja med att rensa ut precis allt från alla hyllor och skåp i badrummet. Lägg alla saker, tvål, tandborstar, shampoo, bomulls, smink, rakhyvlar tillfälligt i stora lådor. Lämna inte någon lös pryl någonstans.

 2. Märk upp

  Om du kan sortera redan i detta stadiet, gör det. Märk lådorna med ”Måste” och ”Kanske”.

 3. Gör rent

  badrum

  Torka nu av varenda yta i badrummet. Torka även av alla badrumsartiklar du väljer att behålla.

 4. Ställ tillbaka

  Nu är det dags att ställa tillbaka allting. Börja med bästa placeringen av sådant du inte klarar dig utan, och sådant du använder ibland.

 5. Öppen förvaring:

  Om du har öppen förvaring ställer du alla dina fina badrumsartiklar här. För att badrummet inte ska få ett rörigt intryck, använd aldrig din öppna förvaring som avlastningsyta, här ska det se vackert och inbjudande ut.

 6. Tänk praktiskt och snyggt

  Investera i praktiska förvaringsfack för småprylar så allt inte hamnar i en enda rörig hög, omöjligt att hitta någonting i. Hitta på ett snyggt sätt att förvara rengöringsmedel. Istället för att ställa det vid toaletten där de samlar damm och annat smuts, lägg i en vacker korg eller tunna med lock.

  organisera_badrum_godmorgon2

 7. Glöm inte förvaring för småsaker

  organisera_badrum_godmorgon

  Har du förvaring under handfatet, istället för att trycka in saker, samla allt i småförvaring för att du lätt ska hitta. Transparenta lådor gör att du ser exakt vad som finns i, alternativt märk lådorna för extra ordning.

 8. Tänk efter vad du egentligen behöver behålla

  Medan du ställer tillbaka alla dina badrumsartiklar, ta dig en ordentlig funderare på om du verkligen behöver vissa saker. Passa också på att kolla datum och släng det som är för gammalt. Samla till exempel alla små provburkar och tuber i en speciell låda som du kan använda om du ska ut och resa, annars släng, du använder ändå aldrig dessa!

 9. Kom ihåg – less is more

  Allt som blir över i lådorna du använde i det första steget och som du känner att du verkligen inte behöver – släng! Finns det saker kvar som du ändå inte kan göra dig av med, lägg i en låda och ställ undan där du inte ser dem, har du inte saknat det på ett år, ja då är det dags för soptunnan.

 Läs också: 16 fina exempel på badrum med träpanel på väggen