5 sätt du fördärvar dina handdukar på

Har du någonsin undrat varför dina handdukar är stela när de är nytvättade, varför dina sminkhanddukar aldrig blir rena eller varför dina nya handdukar tappar färg så fort? Kanske har du gjort något av följande misstag. (Jag erkänner att jag gjort allihop själv vid minst ett tillf'älle...) ;)

1. Att använda för mycket tvättmedel

Varför är det fel?

För mycket tvättmedel kan göra dina handdukar stela och det är faktiskt inte nödvändigt med mycket tvättmedel. Handdukar suger upp tvålrester och används ju dessutom på ren hud och innehåller alltså inte så mycket smuts som många tror, säger Donna Smallin Kuper, författare till bokenCleaning Plain & Simple.

Hur ska jag göra istället? 

Använd hälften av tvättmedlet för en normal tvätt, eller skippa det helt och använd vinäger varannan tvätt. Om dina handdukar är väldigt smutsiga och du trots allt behöver mycket tvättmedel, se till att förlänga sköljningen.

2. Att använda sköljmedel

Varför är det fel?

Sköljmedel hindrar handdukar från att suga upp vatten och kan därför lämna en vaxig yta.

Hur ska jag göra istället?

Skippa sköljmedel helt. Ett tips är att slänga med ett par tennisbollar i tumlaren, det fluffar till dina handdukar. 

3. Att använda en handduk för sminkborttagning

Varför är det fel?

Eyeliner och mascara-rester är inte bara fult utan också svårt att få bort. Makeup kan orsaka permenenta fläckar på dina handdukar.

Hur ska jag göra istället?

Använd separata rengöringsdukar när du torkar ditt ansikte efter sminkborttagning eller kör på färdiga makeup removing wipes. Om en gäst råkar lämna en läppstiftfläck på någon av dina handdukar, se till att spraya fläckborttagningsmedel innan tvätt. Utan det och av vanlig tvätt och tork kan fläcken sätta sig.

4. Att tvätta dina handdukar i för hög temperatur

Varför är det fel?

Varmt vatten kan göra att dina färgade handdukar bleknar och känns riviga. Detta gäller dock bara färgade handdukar eftersom problemet orsakas av själva färgen. Vita handdukar tål högre temperaturer och enligt Donna SmallinKuper är hög temperatur för vita handdukar faktiskt mer effektivt än blekning.

Hur ska jag göra istället?

Tvätta dina färgade handdukar kallt med tvättmedel anpassat för lägre temperaturer. De blir rena ändå, menar Kuper.

5. Att inte låta dina handdukar torka ordentligt

Varför är det fel?

Att torka dina handdukar för hårt efter tvätt kan förstöra fibrerna, men att inte torka dem tillräckligt kan göra att handdukarna möglar.

Hur ska jag göra istället?

Se till att hänga upp din handduk ordentligt efter varje användning, tyget måste få andas för att kunna torka.När du torkar dina handdukar i tumlare läs instruktionslappen och se till att skaka ut dem ordentligt mellan tvätt och torkning. Detta hjälper handdukarna att fluffa till sig i tumlaren och förhindrar att tumlaren "värmer fast" smuts på ytan.

Källa: Realsimple.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!