Badrum för familjens morgonbestyr

Massagebadkar, rejält handfat och kakelklädda väggar och golv är önskemål från familjen som ska renovera ett litet 90-talsbadrum. Vår arkitekt tipsar om utrymmessnåla vitvaror.

Fråga

Vi har precis köpt ett hus från 90-talet, med ett badrum som är relativt litet och som ska totalrenoveras. Måtten är 2,4 x 1,7 m. Dörren sitter på ena kortväggen, med 33 cm på vänstersidan om dörren, och ca 45 cm till höger. I badrummet finns endast ett litet badrumsfönster som sitter högt upp till vänster på 1,7 m-väggen i bakre delen av badrummet. 

Vi önskar lägga kakel och klinker, få plats med ett handfat, allra helst dubbelt som tål morgonbestyr för en familj med småbarn, samt ha ett massagebadkar och någon form av vettig förvaring. 

Vi är mycket tacksamma för alla tips vi kan få på hur det går att få till ett badrum utifrån dessa önskemål. Därtill skulle en vägghängd toalett vara önskvärt, men vi har hört att detta kräver större utrymme. Hur ska vi planera för att uppfylla våra önskemål men ändå behålla någon känsla 

av rymd i rummet?
Annika

Svar

Ett badrum måste framför allt vara bekvämt. Det ska kännas luftigt, rent och funktionellt. Planlösningen som jag föreslår är både enkel och praktisk. Det finns plats för ett badkar längst in i badrummet. Det bör vara inbyggt, som på ritningen, det är mer hygieniskt och gör det enklare att städa. Kaldewei producerar många olika modeller av massagebadkar med olika mått. Det på bilden heter Dyna och är 1 50 x 70 cm. Det skulle kunna vara lite längre, men det är också bra om ni får något utrymme runtomkring för alla schampoflaskor, duschtvålar etc.

På vänstra sidan om entrén föreslår jag en ny vägg, 1 10 cm hög och 25 cm djup. Där kan en vägghängd wc-stol sättas upp, och ovanför den blir det plats för förvaring i ett skåp som byggs in i väggen. Luckorna och hyllan kan göras i träfaner så att badrummet får en varm atmosfär. Ni skulle också kunna sätta upp extra hyllor ovanför ifall det behövs. Jag provade att rita in 2 tvättställ som ni önskar, men det blev lite trångt. Så jag valde ett enda långt tvättställ, 1 10 cm långt, i stället. Wc-stolen och tvättstället är båda från en italiensk leverantör, Catalano, modell Sistema c, och säljs i Sverige. Wc-stolen är ganska nätt och tvättstället långt och smalt. Eftersom badrummet inte är så brett och det blir mycket ”trafik” där på morgnarna, är det viktigt att inredningen har rätt proportioner så att det blir lätt att röra sig därinne.

Kaklet är matt vitt i storlek 10 x 40 cm och jag skulle välja vit fogmassa också. På golvet föreslår jag stora plattor, 40 x 40 cm, i en brungrå kulör. Tänk också på golvvärme, 

ett extra tillägg som ni säkert kommer att uppskatta. 
Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!