Här är de 8 smutsigaste prylarna i ditt badrum – och så rengör du dem

I badrummet frodas smutsen, men det finns vissa saker som är värre än andra. Se till att hålla efter dessa åtta bakteriehärdar, så blir ditt badrum betydligt fräschare.

1. Tandborstmuggen

Tandborstmuggen är en av de absolut smutsigaste prylarna i ditt hem. Här frodas inte bara bakterierna från din tandborste, utan även övrig smuts från exempelvis toaletten och handfatet. Eftersom tandborstmuggen ofta står framme är den mottaglig för allt som flyger omkring i badrummet.

Så håller du den ren: Om du har en diskmaskin bör du diska tandborstmuggen en gång i veckan. Annars ska du lika ofta handdiska den med varmt vatten och diskmedel. Däremellan är det bra om du torkar ur den med desinfektionsmedel för att undvika bakterier.

2. Toaletten

Att toalettstolen är en av de smutsigaste platserna i hemmet känns ganska självklart, men den är inte bara skitig i sig. Varje gång du spolar flyger det ut små partiklar som fastnar på exempelvis badrumsmattan och handdukarna.

Så minskar du bakteriespridningen: Spola med toalettlocket stängt, och torka av sitsen och ovansidan av locket med rengöringsspray efter varje besök. 

3. Badrumsmattan

Om du inte hänger upp badrumsmattan och låter den torka helt efter att du har använt den gör den fuktiga textilen att möglet genast börjar gro.

Så håller du den fräsch: Tvätta den i tvättmaskinen en gång i veckan och se till att den får torka helt efter varje användning.

4. Duschmunstycket

Enligt en studie på universitetet i Colorado fastnar bakterier i duschmunstycket och smutsar sedan ned det vatten som ska göra dig ren.

Så rengör du den: Låt duschmunstycket ligga i destillerad vinäger över natten och skölj sedan ur det med kallt vatten.

5. Handfatet

På grund av all tandborstning, ansiktstvättar och rengöring av händerna är det många olika typer av bakterier som fastnar i handfatet och vid proppen.

Foto: DRAZEN LOVRIC 2015

Så håller du den hygienisk: Det räcker inte att bara torka av handfatet. Se till att skrubba ordentligt med rengöringsmedel både på kanterna och runt proppen.

6. Badkaret

Även om du duschar av både dig och badkaret efter att du tagit ett långt varmt bad sitter bakterierna fast på kanterna.

Så rengör du det: Precis som med handfatet räcker det inte att torka av badkaret. Du måste använda rengöringsspray och skrubba ordentligt med en grov svamp.

7. Vattenkranen

Vattenkranen är den sak i badrummet som vidrörs av flest händer, och kom ihåg att alla tar i den innan de tvättar händerna efter toabesöket. Här är det alltså fullt av bakterier.

Så håller du den hygienisk: Genom att torka av vattenkranen med en rengöringsservett varje dag undviker du större bakteriehärdar.

8. Tvättsvampen

Visst är det skönt att tvätta sig med en svamp, men precis som badrumsmattan är den alltid blöt vilket gör den till en perfekt lekplats för alla bakterier som före duschen satt på din smutsiga kropp.

Så undviker du smutsiga svampar: Byt ut din tvättsvamp varje vecka.

Psst! Gör som över 61 000 andra och gilla Sköna hem på Facebook för mer härlig inspiration och läsning!

Fler städtips på Sköna Hem:

Superknepet – så blir ingrodda ugnsformen som ny igen!

Så städar du effektivast – enkel checklista för ett skinande rent hem

5 anledningar varför du ska vårstäda på vintern istället för på våren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!