Inredningsguiden: Snygga till ditt badrum

Ett helt, rent och snyggt badrum är a och o för att det också ska fungera som njutrum. Här är tips på hur du fräschar upp ditt slitna badrum, utan stora renoveringar.

Ett nedgånget badrum är långtifrån inbjudande när man ska göra sig fräsch och fin. Men även ett badrum som nötts av tidens tand kan fräschas upp med relativt enkla medel.

 Fundera över förvaringsbehovet. Är det glest i badrumsskåpet kan det traditionella spegelskåpet ersättas med en vacker spegel. Öppna hyllplan på båda sidor ger ett rymligare intryck. Lackade trähyllor står emot väta och blir en fin kontrast mot vita kakelväggar. Tänk bara på att använda en särskild kakelborr (finns i järnaffären) så att kakelplattorna inte spricker, och täta med silikon kring borrhålen.

 På en lite större väggyta kan man sätta upp ett collage av olika mindre speglar ovanför handfatet. Förvaringen av det som inte ryms på handfatskanten får i stället plats i ett underskåp, eller i ett vanligt trådbackssystem som döljs med fin textil som fästs på elastiskt band kring handfatets yttersida. 

Är det däremot mycket saker som ska in på en liten yta, är det bättre för helhetsintrycket med ett extra brett badrumsskåp med spegelskiva på framsidan. Se också till att var sak får sin plats med hjälp av förvaringsboxar, skålar och smålådor inuti skåpet. Insidan är lika viktig som utsidan, eftersom ordning och reda är estetiskt och praktiskt i ett. Set i plast eller plexiglas med olika fack för förvaring finns hos bland andra Muji, Åhléns och Granit.

 Liksom med badrumsmattan och handdukarna kan också duschdraperiet behöva bytas ibland. Om en segelmakare behandlar tyget så att det står emot väta kan nästan vilken textil som helst fungera som duschdraperi.

Plåsteraskar, halvfulla kartor med huvudvärkstabletter och dagligvarubutikens trista duschkrämsförpackning känns inte så spafräscht. Detaljer som kan verka fånigt små gör nämligen större intryck än man tror. Ett fint apoteksskåp samlar alla fula, men ack så nödvändiga, förpackningar och flaskor på ett ställe. Vill du inte sätta upp ett skåp på väggen finns också snygga apotekslådor, till exempel hos just Apoteksgruppen. Fina pumpflaskor för schampo och duschkräm ger ett mer samlat intryck än en uppsjö av olika plastflaskor i duschkorgen. 

 Bårder och annat gammalt daterat kakelpynt kan gömmas bakom snyggare kakeldekor som självhäftande dekaler. Det finns också speciell färg som fäster på kakelplattor, med hjälp av en särskild roller. Den gamla toaletten kan få nytt lock, ny sits och spolknapp.

 Även det slitna badkaret kan fräschas upp. På Remaljering.nu listas företag som utför remaljering. Utsidan kan man måla om själv eller fästa vägg- eller kylskåpsdekaler på, i något snyggt mönster. Kanske komplettera med lejontassar om karet är av det bukiga slaget? Sist men inte minst – glöm inte att växter trivs i fuktiga, varma badrum med fönster. Så, in med ett gäng frodiga och klättrande rankor!

Värt att tänka på

• 1. Byt badrumsskåp, satsa på ett större eller på öppna hyllor beroende på hur mycket plats prylarna behöver.

• 2. Lådor, pumpflaskor och småfack i plexi – snygg förvaring gör intrycket enhetligt och rent.

• 3. Är det tillräckligt ljust – inred med växter. De stormtrivs i den varma och fuktiga miljön. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!