Svenskar tar renoveringen på krita – och är sämst i Europa på att göra en budget

En ny undersökning visar att svenskar har väldigt svårt att räkna ut vad renoveringen ska landa på. Och när vi ska finansiera kalaset går vi till banken och lånar pengar – till skillnad från övriga Europa som använder sina sparpengar.

I Sverige är det personer i medelåldern som renoverar absolut mest. Ofta är anledningen till en renovering att det sker en förändring i familjen, som t.ex. att man får barn. Det som svensken helst vill förnya vid en renovering är en ny väggfärg eller textur och ny belysning, det visar en ny undersökning gjord av Houzz.

Så mycket spenderar olika nationaliteterna i genomsnitt på sin renovering:

Tyskar 544 000 kr

Amerikanare 507 000 kr

Japaner 326 000 kr

Danskar 264 000 kr

Svenskar 246 000 kr

Fastän svenskar inte spenderar lika mycket på renovering som i övriga världen verkar vi ha lite problem med matematiken. Svenskar är tillsammans med danskar sämst bland européerna när det gäller att göra en budget för renoveringen.

40 procent av alla svenskar som renoverar gör ingen budget alls

Hela 28 procent av svenskarna går över budget i sina renoveringsprojekt och värst är det bland de unga, där 43 procent felkalkylerar.

Bland de yngre, i åldrarna 25-34 år, fanns det också ytterligare skäl till varför det kan ha blivit fel. 22 procent upplevde svårigheter med att kommunicera med sin proffshjälp, vilket ledde till att renoveringen blev dyrare. Den faktorn fanns inte alls med hos de äldre.

De viktigaste anledningarna till att svenskar spräcker budgeten är:

1. Valde dyrare produkter/material (49 %)

2. Gjorde ändringar i design och omfattning (40 %)

3. Produkter var dyrare än beräknat (35 %)

När det gäller att finansiera renoveringen sticker svenskar ut från övriga européer som använder sina sparpengar. Det vanligaste i Sverige är nämligen att låna pengar från banken, och var tjugonde svensk använder kredit som finansiering. Bland yngre svenskar är det ännu vanligare, där åtta procent mellan 25-34 år renoverar på kredit.

Undersökningen genomfördes av Houzz och bygger på svar från cirka 200 000 hus- och lägenhetsägare i Sverige, USA, Storbritannien, Kanada, Irland, Frankrike, Italien, Japan, Tyskland, Ryssland, Spanien och Danmark.

Bildkällor: iStock, unsplashed.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!