Ett av det enklaste sätten att förnya i badrummet är att investera i nya härliga handdukar och badlakan. Tänk på det här om du ska köpa nya handdukar.

Badlakan eller badhandduk?

Badhanddukar är något mindre, badlakan större och används ofta på stranden. Gästhanddukar brukar ofta vara mindre än vanliga handdukar.

Två badlakan och två badhanddukar

Två badlakan och två badhanddukar per familjemedlem är ett minimum för att det alltid ska finnas en ren att tillgå. Det är dessutom en bra idé att ha ett gäng badlakan och handdukar för eventuella gäster.

Ta hand om dina badlakan – 4 skötselråd

  • Tvätta alltid nya badlakan och handdukar innan du använder dem. Helt nya badlakan och handdukar absorberar ingen väta.
  • Använd inte mjukmedel då förmågan att absorbera vatten minskar.
  • Tycker du att dina badlakan och handdukar blir för sträva utan mjukmedel? De mjuknar om du torktumlar dem.
  • Stryk aldrig dina badlakan och handdukar då de blir stela och tappar absorberingsförmågan.

Badlakan i frotté – prisvärt alternativ

Lyxig tjock frotté, ett prisvärt mellanting eller tunna hamamdukar. Vad du än väljer när du köper nya handdukar eller badlakan så är det viktigt att tänka på hur god uppsugningsförmågan är. Det är ju det som är själva vitsen med ett badlakan.

Titta gärna efter Svanen– och Öko-Tex-märkning. Svanen är en nordisk officiell miljömärkning som visar att varan belastar miljön och människors hälsa så lite som möjligt. Svanen ställer även krav på kvalitet och funktion.

Öko-Tex innebär att tillverkaren garanterar att det inte finns några skadliga ämnen i produkten. Märkningen säger dock inget om hur själva tillverkningen har gått till och väger därmed inte lika tungt som Svanen.

LÄS MER: Skinande rent badrum – 11 snabba husmorstips

Färg är viktigt – den sätter stilen

Enkla vita handdukar och badlakan ger lyxig hotellkänsla i badrummet, och passar speciellt bra tillsammans med mörkare badrumsdetaljer.

Handdukar och badlakan med starka färger skapar ett härligt blickfång i badrummet.

För en mer subtil känsla, välj handdukar och badlakan som går ton i ton med färgerna i ditt badrum.

Mönstrade handdukar och badlakan kan sätta en stil i badrummet. Blommigt och prickigt skapar lantlig stil.

Medan randigt känns mer strikt modernt.