Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Hotellyxigt badrum – badrumsinredning i mässing och grön marmor

Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Ett fönster sattes in i väggen mellan badrummet och sovrummet för att skapa "ensuite"-känsla. Fönster från Dalums mekaniska verkstad och Ulricehamns glasmästeri. Den gamla huggkubben fungerar som avställningsbord. Badkar och golvmonterad blandare i krom från Bathlife.

Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Handfatssektionen är anpassad efter plåtskåpet som är köpt på auktion. Den stora spegeln reflekterar ljuset och ger rymd. Kattvinden utnyttjades till en separat toalett.

Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Väggskydd i mässing från Nitta plåtslageri. Duschset i krom, liknande finns från Hafa. Golv i grön marmor. Mässingen speglas i den metallvita golvbrunnen.

Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Här kan man bada med utsikt över ängarna. Badkar och golvmonterad badkarsblandare, Bathlife.

Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Rör och avlopp byggdes in bakom en vägg, på avsatsen ovanpå ligger en skiva i marmor. Vas, Svenskt tenn och ärvda mässingsvaser. Lampa Lee Broom/Artilleriet. Blandare i mässing, Tapwell. Porslinshoar, Duravit. Plåtskåpet är köpt på auktion, på det en svart korp av Mikael Nilsson.

Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

LÄS OCKSÅ: 16 badrum vackra i all sin enkelhet

När Erica och Per skulle renovera sitt hus i Vegby i Västergötland – ett före detta flerfamiljshus från 1905 – gjordes köket på övervåningen om till badrum. Avlopp fanns redan, och på kattvinden placerades en separat toalett. Här fanns också ett stort fönster med utsikt över landskapet. De hade hela 35 kvm att ”leka med”.

– Jag gillar den lyxiga hotellkänslan där man har badrum intill sovrummet, förklarar Erica.

Paret beställde ett smidesfönster från en mekanisk verkstad som de satte in i väggen mellan badrummet och sovrummet. Det ger en luftig känsla samtidigt som man bibehåller två avskilda rum.

LÄS OCKSÅ: 16 exempel på små badrum med plats för badkar

Materialvalen harmonierar väl med husets stil och bygger på kontraster mellan hårda och mjuka material. Trä möter metall, mässingsdetaljer möter betong och varm grön marmor står mot kyligare vitt kakel.

– Golvet ser ut som ett gammalt betonggolv men är i själva verket flytspacklat, med golvvärme under. Det ger en lite råare look i snygg kontrast till marmorn och mässingen.

Paret valde att sätta in ett väggskydd av mässing i duschen.

– Det var en chansning eftersom vi inte visste hur det skulle hålla som duschvägg. Men vi är riktigt nöjda.

Ett gammalt vitrinskåp i plåt köpt på auktion fick styra hur badrummet skulle inredas.

Erica ritade upp badrumsinredningen efter skåpets mått. Rören till blandare och avlopp byggdes in bakom en halvhög vägg som avslutades ovanpå med en grön praktisk marmorhylla.

Den stora spegeln specialbeställdes. Nu kan man njuta av utsikten, i spegeln, när man står och borstar tänderna.

– Det bästa av allt är känslan av att ha ett sovrum med ensuite-badrum. Helgmorgnarna är helt underbara, med hotellyx på hemmaplan. Man kan ligga kvar i sängen en lat söndagsmorgon, och sedan skämma bort sig med att ta ett långt bad. Som en  spaupplevelse.

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2016.

Av: Anna Truelsen

Foto: Jonas Lundberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!