Batik – så gör du

Batik är en enkel metod att förnya en gardin, bäddtextil eller kudde. Medan vaxbatik kan vara lite pilligt, är knytbatik desto enklare. Här visar vi hur du knyter fram olika mönster.

Batik– så gör du!

 

 

 

 

 

 

 

Att läsa instruktioner är aldrig kul, men tyvärr nödvändigt för ett fint resultat. Låt dig inte avskräckas, när du väl fattat galoppen går det som smort!

Batik – olika isoleringstekniker:
Knyt- och vaxtekniken är de vanligaste, här har vi begränsat oss till knyt, eftersom vax kräver en del utrustning och träning. När du knyter ”ringformen” lägger du tyget dubbelt och rynkar ihop det som en solfjäder. Bind första isoleringen där du rynkat tyget, sedan kan du placera resten av knytpartierna var du vill. När du doppat tyget i första effektbadet kan du skölja tyget i kallt vatten och doppa igen i nästa, eller kan du lossa några snörningar och/eller knyta nya på nya ställen.

Batik – färgerna:
För batikfärgning använder man sig av så kallade kypfärger, som till skillnad från vanliga textilfärger har kort infärgningstid och inte kräver kokheta bad.
Bestäm vilka färger du vill ha och läs noggrant instruktionerna som du får när du köper dem. Eftersom färgningen skall vara en snabb process är förarbetet det viktigaste. Planera hur färgerna skall ligga på tyget och vilka färger du skall använda mest av. Beräkna 1 liter till 50×50 cm tyg. Färgerna löser sig endast med tillsats av kemikalierna kaustiksoda och natriumhydrosulfit.

Badet: Värm vatten till 55 grader, lägg i kemikalier och färgpigment. Mängden beror på hur mycket tyg du vill färga och doseringen finns på förpackningarna. Låt vattnet svalna till 30 grader. Doppa i tyget.
För grundbadet, (alltså infärgningen av tygstycket som skall batikfärgas) kan man beräkna häften eller 2/3 av den uppgivna mängden färg, medan till effektbadet använder dubbelt så mycket färg och bara 1/4 liter vatten.

Det här behöver du:
Hinkar i olika storlekar för varje färg, batikfärg, kaustiksoda och natriumhydrosulfit. Snöret skall vara i bomull, och ungefär 1 mm tjockt.

Så här gör du kudden överst på sidan:
*Klipp ut så stora bitar du vill ha till kuddar och sicksacka kanterna.
*Knyt snören för mönstret.
*Vik cirka 5 cm breda dragspelsveck över hela tygbiten, pressa och se till att de blir jämnt lagda. Isolera med snöre så stort parti du vill ha vitt, och sedan är det bara att färga efter behag.

Om du istället vill ha cirkelmönster:
Vik tyget dubbelt på diagonalen, som en sjalett. Lägg tummen på mitten av vecket och rynka ihop det i solfjädersform medan du håller kvar greppet. Släpp tumgreppet och knyt snöre om tyget. Tjockleken på cirklarna eror på hur mycket snöre du använder. Håll kvar änden med tummen så du kan gå tillbaka och knyta fast slutänden där. Det blir då lättare att klippa loss när tyget är vått.

Mönster med blekning

Det här behöver du:
Rött linnetyg till duk. (Detta kommer från Morgans Textil.) Klorin, sprayflaska, balja med vatten och tvättmedel att ha bredvid.

Så här gör du:
*Lägg ut tyget på en plan yta. Lägg det på tidningar eller en vaxduk. Häll koncentrerad Klorin i sprayflaskan.
*Ställ in flaskans spridare så att strålen blir tunn och sprider sig maxiamlt. Börja spraya från ytterkanten och inåt. Vi sprayade cirka 30 cm in på duken. Arbeta långsamt, det tar ett tag innan tyget bleks och du ser resultatet.
*När du är nöjd avslutar du blekningsprocessen genom att lägga duken i baljan med tvättmedel.

Gardin och matta
Här har vi använt batikfärg för att göra ett snyggt färgparti som tonas ut på en matta, (Öslev, Ikea) en kudde i linne, (Morgans Textil) och på en färdigsydd gardin (Ikea).

Det här behöver du:
Två olika färger, kemikalier, tre kärl varav ett ganska högt och stabilt för mattans sista färgbad, då den skall stå några minuter. När du sköljer efteråt kan färgen fylla något, och då kan det vara bra att använda exempelvis klorin så gardinen blir riktigt vit upptill.

Så här gör du:
Blanda till två olika färger i tre olika styrkor. Här har vi haft en nougatfärg som snabbt grundbad, sedan doppat en gång i nougatfärgat effektbad, och för att få den rödlila kanten har vi doppat i ett lila effektbad en längre tid.

Blålila gardin och vägg
Gardinen är i linne som vikts och färgats i blått och violett. Golvet har målats med golvfärg och väggen svampmålats med lasyr.

Det här behöver du:
Tunna gardinlängder i linne eller bomull. Batikfärger och kemikalier.

Så här gör du:
*Tvätta tyget.
*Pressa noga, och klipp till trådrakt.
*Vik gardinlängden på mitten, pressa.
*Vik sedan dragspelsveck över hela längden, på tygets bredd, ej smalare än 5 cm, pressa noga varje veck och se till att de blir jämnt lagda.
*Isolera med snöre det parti du vill ha vitt, och färga sedan efter behag.