Belysning och gardiner i stort söderfönster

Fråga

Belysning och gardiner i stort söderfönster

Vi har köpt ett hus från tidigt 70-tal med stora fönster i kraftigt söderläge längs en vägg i vardagsrummet (5,8 m långt och ca 1,7 m höga). Utsikten är fantastisk och jag vill inte dölja den med hängande lampor utan funderar på om man kan använda sig av någon sorts ljusskena.
Har du något tips?
Funderar även mycket på hur vi ska lösa gardinupphängningen. Vill i dagsläget ha gardiner endast på sidorna, typ vepor.

Svar

Satsa på en ljusskena och gardinvepor

Jag håller med dig, den utsikten vill man behålla. Lite beroende på hur mycket upplyst du vill ha, tycker jag att du ska sätta upp ljuslister från Hide-A-Light, som finns att köpa bl a på välsorterade byggvaruhus. Det är en smal skena (ca 2×3 cm) med små belysningspunkter i, antingen vanligt glödljus eller halogen, som ger ett renare klarare ljus.

Skenan kan köpas i olika längder och med olika kulörer på rampen, transparant eller vit. Det ger endast en ljuseffekt längst fönstret. Vill man ha mer effekt får man fälla in spotlights i fönsternischen.

Raka panelvepor på en vajerlina eller glidskena är en bra idé, de är lätta att flytta runt och kan utan att det ser tunt ut på den långa väggen sättas upp endast på sidorna om man så önskar. Välj 2-4 st per sida som läggs lite omlott. Använd gärna olika material i textilierna, t ex mer eller mindre transparanta tyger.

Jessica