Böcker du kanske kan behöva?

Bläddra i en bok full av vackra trädgårdsbilder i "Trädgårdsriket". Läs om glaskonstnären, formgivaren och fiskaren som gick från att vara indsutridesigner till att forma glas. Eller bläddra i boken som lär dig allt du behöver veta när det är dags att flytta hemifrån.

Guide till gröna rum

Trädgårdsriket. Guide till 850 svenska trädgårdar (Norstedts) av Gunnel Carlson, red

 Den här guiden fungerar lite som det engelsmännen kallar ”armchair travelling”. Resmålen verkar intressanta men bläddrandet hemma i fåtöljen går (nästan) lika bra. 180 av de listade ligger i Skåne, landets bästa drivhus. Bohuslän får nöja sig med 17 och Dalsland med 5, medan Västerbotten överraskar med 33 trädgårdar, från Andrées lummiga japanska i Umeå till Yvonnes i Rundvik med ”välskött gräsmatta”. 

 Många av trädgårdarna är alltså privata. Naturligtvis finns även en rad vackra trädgårdar utanför bokens pärmar, annat vore väl konstigt. Själv saknar jag två, många gånger omskrivna, konstnärers trädgårdar. Sten Dunérs paradisiska Drömmens i Småland, och Linda Gustavson Nameths rosendoftande i Närke.

Tips i långa banor

Stora manualen – när du flyttar hemifrån (B Wahlströms) av Catarina Rolfsdotter-Jansson  & Karin Oddner, foto

 Den här boken är en enda lång tipslista för unga hemifrånflyttare. Mycket är matnyttigt, om bland annat försäkringar och fläckborttagning. Annat kan möjligen avvaras. Fråga: Hur kan jag motionera gratis/billigt? Svar: Dansa loss hemma. Fråga: Vad gör jag när skorna blivit smutsiga? Svar: Borsta bort smuts.

Rolfs glas & Fiske

Rolf Sinnemark. Glaskonstnär, form­givare och fiskare (Arena) av Eva Sjöstrand m fl

 Han är industridesignern som började arbeta som silversmed, som verkade som keramiker och gjorde sig ett namn i Glasriket. Rolf Sinne­marks bredd framstår med all önskvärd tydlighet i denna biografi. Liksom mängden företag som anlitat honom: servisglas och konstglas för Kosta, Boda, Bergdala, ­Johansfors, Målerås, Älghult, Pukeberg, Skruf. Te­kannor i geometriska former för Rörstrand, träbrickor för Designhouse Stockholm, bestick för Nilsjohan …

 – Mitt sätt att klara mig är hela tiden att hitta på något helt nytt, berättar han i boken. I slutet av 70-talet ska Orrefors köpa Kosta Boda. Det första ledningen gör är att åka till bruket i Johansfors och se min uppfinning hur man gör vasen Bukett. Vad de ser är en jätte­enkel lösning, men de hade inte kunnat räkna ut den själva. Vasen ger jobb åt 3–4 man i sju år!

 Naturen har varit hans stora inspirationskälla. Med ett flugspö i handen vid Laisälvens stränder. Eller ­vandrande längs de gotländska stränderna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!