Vem var det som designade PH-lampan, och vilken är nu vilken, Sjuan eller Myran? Det finns en mängd designklassiker att hålla koll på, här är några av dem.

A – Ö: Designklassiker

265 vägglampa
Adnet – spegel
AJ – golvlampa
Barcelona–fåtöljen
Concrete–fåtöljen
E 60 – Pall
Eames plastic chair
Elefant – mönster
Grand prix
Grythyttan Fåtölj A2
Hang it all
Juicy Salif
Jetson – Fåtölj
Lamino – Fåtölj
Le Klint 172
Lilla Åland
Lounge chair
Myran
National Geographic skåp
Noguchi – soffbord
Pantonstolen
PH Kotte
PH-lampan
Pilasterhyllan
Rosy Angelis
Sarfatti
Sjuan stol
Snö – byrå
Soffbord 2139
Svanen
Superelipsbordet
Stringhyllan
Theselius – fåtölj
Thonet chair no 14
Tolix Stol A
Vänskapsknuten
Y-stolen
Åskbollen
Ägget
Öglan

265 vägglampa

Den unika och smäckra vägglampan 265 designades 1978 av Paolo Rizzatto.

Adnet – spegel


Denna speciella skinnspegel såg dagens ljus 1950, samtidigt som designern, Jacques Adnet påbörjade ett arbete med möbelkollektion för det franska modehuset Hermés.

AJ – golvlampa


AJ-lampan är ett av många designobjekt som Arne Jacobsen tog fram till Radisson SAS Royal Hotel i Köpenhamn. AJ-lampan togs fram 1960 i ett samarbete med lampföretaget Louis Poulsen. Karaktäristiskt för lampan är lamphuvudets assymetriska form i kombination med det tunna nätta stativet. AJ-lampan finns också som bordslampa.

Barcelona–fåtöljen


1929 designade tyske designern Mies van der Rohe fåtöljern Barcelona. Karaktärisktiskt för fåtöljen är den blankpolerade underdelen i stål och sitsen i italiensk skinn. Fåtöljen togs fram till världsutställningen Barcelona, därav namnet.

Concrete–fåtöljen

Fåtöljen Concrete var Jonas Bohlins examensarbete från konstfack. Året var 1981 och stolen väckte stor uppståndelse när den kom. Stolen var oergonomisk och bestod av betong och stål och ansågs mer som en skulptur än en möbel. Betongstolen tillverkades endast i en begränsad upplaga, men produceras i träslaget asp.

E 60 – Pall


Alvar Aaltos pall E 60 presenterades 1934 och är en vidareutveckling av Pall 60. Pallen är mycket enkel i sin design. Fyra böjda ben och en rund sits. Alvar Aalto blev förövrigt känd för sin experimentella inställning till böjning av trä.

Eames plastic chair


Eames Plastic Side Chair är en omarbetad variant av Ray och Charles Eames legendariska stol Fiberglass Chair, som för första gången presenterades 1950.

Elefant – mönster


Estrid Ericsons mönster Elefant trycktes för första gången på slutet av 1930-talet. Mönsterinspiration fick Estrid från ett mönstertryck från Belgiska Kongo. Elefant är ständigt aktuell, inte minst sedan Svenskt tenn nu också ger ut mönstret på tapet.

Grand prix


1955 designade Arne Jacobsen stolen som hade benämningen 3130. 1957 visades stolen upp på Triennalen i Milano där den fick ta emot den finaste utmärkelsen på utställningen – Grand Prix. Sedan dess har stolen blivit kallad för just Grand Prix.

Grythyttan Fåtölj A2

Kännetecken för A2 är den smärta stålkonstruktionen i kombination med sitsen, ryggen och armstöden av brädor, och framförallt – den berömda svikten. Trädgårdsstolen formgavs 1930 av Arthur Lindqvist, son till Carl Lindqvist grundaren av familjeföretaget Lindqvist i Grythyttan.

Hang it all


Ray Eames lekfulla klädhängare hang it all designades 1953.

Juicy Salif


Juicepressen designad 1990 är Philippe Starcks absolut mest välkända produkt. Inspiration till juicepressen fick Starck när han åt bläckfisk och pressade citron över.

Jetson – Fåtölj


Klassiska Jetson, designad av Bruno Mathsson 1965 står än idag för fulländad kombination av form och funktion.

Lamino – Fåtölj


Den vackra och enkla böjträstolen Lamino designades 1956 av Yngve Ekström. 1999 utsågs Lamino av Sköna hems läsare till århundradets svenska möbel, före Bruno Mathssons Pernilla och Carl Malmstens Lilla Åland.

Le Klint 172


Lampan designades 1971 av Poul Christiansen och fanns då bara i en storlek. Först 2009 tillkom fler storlekar.

Lilla Åland


Pinnstolen Lilla Åland, designad av Carl Malmsten 1942, är en av våra mest älskade trästolar genom tiderna. Stolen består av massiv björk och finns i dag i många olika varianter vad gäller lack, olja, bets och färg.

Lounge chair


Lounge Chair är ett av paret Charles och Ray Eames klassiska mästerverk. Fåtöljen är formgiven för maximal sittkomfort, något man lyckats kombinera med ett excellent formspråk.

Myran


Den stapelbara trebenta stolen Myran designades 1952 av Arne Jacobsen. Stolen är tillverkad av formpressad plywood med ben i rostfritt stål. Ursprungligen tillverkades stolen med endast tre ben, men efter Arne Jacobsens död har en modell med fyra ben satts i produktion för göra stolen mer stabil.

National Geographic skåp

Det gula skåpet skapat av Mats Theselius rymmer 25 årgångar av tidskriftern National Geographic, uppmärksammades för första gången internationellt på Möbelmässan i Milano 1991.

Noguchi – soffbord


Isamu Noguchi tog fram prototypen till sitt berömda soffbord men hann bli kopierad innan det togs i produktion. Han hämnades genom att göra en egen variant av designklassikern, 1944.

Pantonstolen


1967 skapade den danska designern Verner Panton den formgjutna stolen i plast, som idag är en välkänd möbleikon och samlarobjekt.

PH Kotte


Lampan som designades av Poul Henningsen 1957 är unik i sin skulpturala design. Armaturen består av 72 blad som skärmar av ljuskällan, riktar och reflekterar ljuset så det både belyser själva armaturen samt ger en distinkt och 100% bländfri belysning.

PH-lampan

PH lampan som designades av danska Poul Henninsen var startskottet för en belysningsrevolution. Målet med lampan var att skapa ett behagligt och mjukt ljus, optimal ljusspridning och fritt från störande spridningsljus. Den populäraste modellen är pendellampan PH-5 från 1958 med fyra yttre skärmar, varav den översta reflekterar ljus uppåt och de övriga ljus nedåt, samt två färgade skärmar inuti.

Pilasterhyllan


Pilasterhyllan med sin finurliga (ingen hade väl tidigare kommit på tanken att böcker kunde ligga ned istället för att stå upprätt) och enkla design skapades av John Kandell 1989. Sedan dess är hyllan ett givet mått på designmedvetenhet.

Rosy Angelis


Rosy Angelis golvlampa formgiven av Philippe Starck år 1994.

Sarfatti


2097 Ljuskrona, även känd som Sarfatti, efter formgivaren Gino Sarfatti. Designades 1958.

Sjuan – stol


Under sin karriär hann Arne Jacobsen med att formge en mängd välkända klassiker. En av de mest kända är stolen Sjuan i formpressad plywood. Stolen lanserades för första gången 1955.

Snö – byrå


Byrån Snö (egentligen en hel serie förvaringsmöbler) designad av Jonas Bohlin och Thomas Sandell, 1994. Den strama, men ändå lekfulla designen skapade en omedelbar succé. En modern klassiker.

Soffbord 2139


 1952 ritade Josef Frank det klassiska Soffbord 2139 för Svenskt Tenn. De mjukt, rundade hörnen, sargkanten samt benens stiliserade tassavslutningar är typiskt för Josef Franks design.

Svanen


Fåtöljen Svanen är formgiven av Arne Jacobsen för Royal Hotel i Köpenhamn och tillhör en av Jacobsens absoluta succéer. Svanen lanserades 1958 och var med sina kurvor och helt avsaknad av raka linjer en tekniskt innovation.

Superelipsbordet


Superelipsbordet, designades av Bruno Mathsson 1964. Det intressanta med superelipsen är spännbenen som ger bordet dess karaktäristiska svävande uttryck. Spännbenen skapade Mathsson tillsammans med vetenskapsmannen Piet Hien.

Stringhyllan


1949 tog Nisse och Kajsa Strinning fram Stringhyllan i en tävling utlyst av Bonniers folkbibliotek. Tävlingen gick ut på att ta fram en hylla som enkelt gick att montera och sedan bygga på i fler sektioner. Paret Strinning vann tävlingen och hyllan blev en riktigt klassiker.

Theselius – fåtölj

 Karaktäristiskt för Mats Theselius design är blandningen av material. Mjuka material som läder och skinn varvas ofta med mer råa och hårda material som plåt och aluminium. Fåtöljen Theselius som togs fram 1990 är inget undantag.

Thonet chair no 14


Den klassiska stolen Thonet No 14, började tillverkas 1859 av Michael Thonet som startade fabriken Ton 1861. Stolarna tillverkas på samma sätt idag som när tillverkningen startade.

Tolix Stol A


Det är industrimannen Xavier Pauchard som står bakom A stolen, mer känd som Tolix. Stolen som började tillverkas 1934 kallas Tolix efter den ursprungliga tillverkarens företagsnamn.

Vänskapsknuten


1938 gjorde Josef Frank den första skissen på Vänskapsknuten, ljusstake som är en symbol för fred och vänskap.

Y-stolen


Hans J Wegners absolut mest kända verk är Y-stolen (whishbone chair). Stolens rätta namn är egentligen CH24 och skapades år 1949.

Åskbollen


Åskbollen, eller Bell Chair, skapades 1963 av finländske designern Eero Aarino. Åskbollen med dess runda futuristiska form anses som en av 60-talets främsta möbelikoner. Eero Aarino har även designat klassikerna Bubble chair samt Pastil.

Ägget


Ägget som designades 1958 av Arne Jacobsen, ursprungligen för lobbyn på SAS Royal Hotel i Köpenhamn, har länge varit en ikon och högstatuspryl i design– och möbelsamlarvärlden.

Öglan


1961 lanserar Ikea stolen Öglan utifrån konceptet form, funktion och pris.

Sätt rätt färg på dina väggar!

  • Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg
  • 33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!
  • Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig