Eko & reko

Snygg design, dessutom schyst. Här är inredningen både ekologisk och rättvisemärkt. Helrätt hemma är hetast just nu!

Hur ska man egentligen veta vad som är schyst tillverkat? Det behöver inte alls vara krångligt: 

Här är några bra märkningar som guidar rätt i butiken.

Av: Anna Eriksson

FSC, Forest Stewardship Council

En internationell märkning för skog, alltså av råvaran men inte den färdiga produkten. FSC har stöd från Greenpeace och Världsnaturfonden, wwf. 

I certifierade skogar är skogsbruket miljöetiskt, man tar hänsyn både till sociala förhållanden för dem som bor och verkar i skogen, och bevakar att den biologiska mångfalden bevaras. Riktlinjerna är internationella, men innebär olika saker i olika länder: 

I Sverige innebär märkningen exempelvis att träet är fritt från kemikalier, och att man tagit hänsyn till viktiga biotoper så att man värnar om naturskogen. I tropisk skog kan en fsc-märkning, vid sidan av reglerna kring hur skogen ska hanteras rent miljömässigt, innebära att en viss del av vinsten går tillbaka till arbetarna, för bygge av skolor och annat. 

Märket finns i dag på vissa varor i stora byggvaruhus, exempelvis Jysk, Bauhaus och Beijer, och i detaljhandeln. Du kan också spåra din produkt för att kontrollera var den kommer ifrån, via certifieringsnumret som finns på möbeln.Se mer på FSC

Svanen

Svanen är en nordisk märkning som innebär att produkten är miljövänlig i ett livscykelperspektiv – från skogsavverkning till behandling och transporter. En viss del av träet i möbler måste komma från fsc-skogsbruk. Svanenmärkningen gäller även för material som textil, plaster och metall. 

Möbeltillverkaren ansöker själv om att få en viss produkt märkt. Märkningen innefattar inte regler för schysta arbetsvillkor, annat än för saker som textil och leksaker som traditionellt sett importeras från länder där förhållandena är ökända. Detta måste förstås ställas i relation till att de flesta Svanenmärkta produkter tillverkas i Norden, under reglerade arbetsförhållanden.

Företag med Svanenmärkt inredning på årets möbelmässa:

Alnäs möbelfabrik 

Bogesunds väveri 

Edsbyverken, Gabriel (tyg) 

Gudbrandsdalens uldvarefabrik

­Horreds

Kvadrat sanden (tyg)

Mind

Offecct

S-line office 

Swedese

Väveriet i Uddebo. 

Butiken Norrgavel har nu också fått hela sitt sortiment Svanenmärkt. Ikea har valt att inte Svanenmärka sina produkter, men de som tillverkats av obehandlat svenskt trä är ändå att räkna som miljövänliga.Se mer på www.svanen.nu

EU-blomman

EU-blomman är gemensam för alla eu-länder, men är än så länge mindre vanlig. I dag gäller märkningen bara textilier, där kraven är snarlika de som Svanen innebär: Man ställer miljökrav på hela produktionscykeln. Snart kommer också trämöbler att kunna märkas med eu-blomman.EU:s informationssajt om EU-blomman

Bra miljöval

Naturskyddsföreningens symbol som i inredningssammanhang märker textilier. Bra miljöval är uppdelad i två nivåer: 
Bra beredning
– där man bedömer beredningen av textil utifrån miljö och hälsa, produkten ska varken innehålla icke-nedbrytbara kemikalier eller allergiframkallande ämnen. 
Bra fibrer
– innebär att produktionen av råvara som bomull eller ull har framställts ekologiskt. 

Bra miljöval har inga speciella regler för etisk handel, men de kräver att producenten följer vissa basregler för produktionen som till exempel att lönerna är skäliga och att barnarbete inte förekommer.Läs mer om Bra miljöval

Rättvisemärkt & Rättvis handel

Man skiljer på Rättvisemärkt och Rättvis handel, det är två olika system som båda verkar för att arbetet bakom produkten gått till på ett schyst sätt.

Rättvisemärkt Främjar även ekologisk odling, eftersom producenterna får en extra premie för varor som odlats miljövänligt. Med ­rättvisemärkt menas att de som producerar varorna har en skälig lön, goda arbetsförhållanden, att barnarbete inte ­tillåts samt att produktionen tar hänsyn till miljön. Rättvisemärkta varor finns i den vanliga detaljhandeln.
Rättvis handel
Världsbutikerna för rättvis handel har ingen symbol, i stället kontrollerar importören att kriterierna efterlevs. Rättvist handlade produkter utgår från Världsbutikernas kriterier, regler som gäller generellt för handeln, och alltså inte för varje typ av varugrupp. Rättvist handlade varor hittar du i Världsbutikerna och i affärer med etnoinspirerade varor. Många butiker med inriktning mot till exempel asiatisk inredning, köper direkt av hantverkarna i respektive land.Lär mer på Rättvisemärkt.se

5 smarta tips!

1. Satsa på kvalitet och satsa långsiktigt – försök att ha en ”hållbar smak”.

2. Börja leta nytt via nätet, i stället för att åka runt till möbelvaruhusen med bilen.

3. Handla enligt närhetsprincipen.

4. Köp möbler av material som garanterat inte ­kommer från regnskogen. Du kan till exempel köpa utemöbler av svenska träslag, som behandlats för att ­likna tropiskt trä.  

5. Minska på slit-och-släng – blanda med secondhand som gör hemmet personligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!