Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Få tekniken att smälta in i hemmet – så gömmer du sladdarna snyggt

Sladdhärvor gillar ingen estet, inte heller smart funktion som lider brist på vacker form. Här är Sköna hems tips på hur du får armaturer, sladdar och andra el- och teknikprylar att smälta in som kameleonter i hemmet!

Foto: Samsung/Pressbild

1. Gömd i blickfånget

Hittar du tv:n? Modellen The frame med Q-led-teknik (alltså superbra bildkvalitet) från Samsung går att beställa med flera olika ramar, här i ljust trä, som förstärker effekten av att tv:n kan bli ett digitalt konstverk när den är i viloläge. 1 200 olika motiv finns att välja mellan, läs mer på samsung.com.

Foto: Pressbild Samsung

2. Inbyggda lösningar

Har du chansen att bygga in apparaturen vid en renovering kan det bli så här stilrent snyggt, som i exemplet från LG electronics. Och det kan räcka att sätta socklar på tvättmaskin och torktumlare, och placera vitvarorna i skåp, för att dölja fula sladdar. Se exempelvis Ikea och Svedbergs för idéer.

Foto: Pressbild LG

3. När utsidan räknas

Att baksidan på mediamöbeln Brimnes från Ikea inte är så snygg spelar mindre roll när framsidan ger ett stilrent intryck. Här har formgivaren planerat in dragning av kablar i möbeln. Vill du själv göra hål för sladdar i en äldre möbel? Det kan bli fint och personligt! (Men värdet på möbeln minskar, så undvik dyrbart arvegods.)

Foto: Pressbild Ikea

4. Göm och glöm

Sladdar göms med fördel om de fästs ordentligt mot sockeln i stället för att ligga fritt och samla damm på golvet. En kabelkanal ger ett ordnat intryck för liten peng, Montera, 49 kr/6,6 meter, Ikea.

Foto: Pressbild Ikea

5. Integrera ljuskällorna

Skippa lösa armaturer! Bygg in dem i befintliga skåp, dra sladdarna på baksidan, och ge dina skåp en lyxigare look. Inbyggda takspotlights, som här, innebär betydligt mer arbete, så behöver du komplettera med takbelysning är ett alternativ att välja diskreta spotlightskenor, finns hos exempelvis Örsjö belysning.

Foto: FOTO PERNILLA HED / STYLIST CHARLOTTE PETTERSSON

TROLLA MED INTRYCKET

Börja med att ta ett steg tillbaka och titta på befintligt trassel. Lokalisera knutpunkter med skarvsladdar som bör döljas i låda. Behövs alla uttag? Ta hjälp av en vän eller familjemedlem för att få en fräsch blick på problemområdena - kan ni sedan jobba tillsammans med åtgärderna blir det dessutom roligare!

Dela upp i enkla, billiga lösningar - och större, mer komplicerade projekt. Att fästa kablar mot sockeln går relativt snabbt och är billigt! Du kommer att känna dig nöjd efteråt.

Ska du köpa ny teknik till hemmet? Se om det finns sladdlösa varianter att välja på av lampa, laddare, dammsugare och högtalare som håller måttet? Kika runt på nätet och jämför priser på olika sajter.

 

6. Mycket ljus – lite sladd

Sex-i-ett! Flera riktbara ljuskäglor men bara en sladd upp till takkoppen. Ju färre sladdar desto mindre rörigt intryck. Dessutom är det maffigt med en rejäl takarmatur över matbordet - om det går att hänga lampan högt nog att den inte stör ögonkontakten runt bordet. Göm kontakten i en snygg takkopp som sluter tätt mot taket; exempelvis Nordic nest har varianter i olika stilar.

Foto: Pressbild

7. På ett bräde

En variant på väggen där ljuskällorna är flera, hur många du nu vill ha och behöver, men enbart en sladd. Är du händig är detta ett perfekt DIY-projekt som lyder under reglerna för hushållsel (sådant du själv får göra). Närmaste bygghandel, Clas Ohlson och Bauhaus har konstruktionsdelarna som behövs.

Foto: Pressbild

8. Visa vad du har!

Förr i tiden var utanpåliggande elsladdar standard, och bland andra Schneider electric har plockat upp den bollen igen med serien Renova: ett vackert urval av strömbrytare, uttag och textilsladdar som inte skäms för sig. Göm inte - lyft fram, är budskapet!

Foto: FOTOGRAF MICHAEL FÖRSTER AB

9. Drapera mera

Dölj tv:n, spelkonsolen, högtalarna och andra mediasaker bakom ett draperi när de inte används. Ett smart, prisvärt knep särskilt för den som bor litet och vill skapa ett visuellt lugn kring middagsbordet. Veckbandslängd Pembroke wide i linne från Ellos, i varmt jordig färg, 240 x 300 cm, 1 299 kr/st.

Foto: Pressbild Ellos

10. Samla uttagen

Det gör underverk att samla ihop alla sladdar till ett enda uttag, och fästa ihop dem med en mjuk kabelstrumpa. Här ett exempel från Schneider electric. Vill man dölja uttagen helt kan man ta loss ett bakstycke i skåpet och ställa möbeln framför så att sladdarna löper in från baksidan.

Foto: Pressbild

11. Det som göms i trä ...

Bygg din egen fristående sänggavel och dra sladdarna inuti till armaturerna. Fäster du en kort planka horisontellt mot gaveln (och på den kanske en platta för trådlös laddning), har du ett snyggt, praktiskt sängbord. Gaveln kan dessutom bli en fin rumsavdelare!

Foto: Pressbild

MÅNGA BÄCKAR SMÅ - DET BLIR BÄTTRE SÅ!

Kan du inte gömma kabeln? Gör en grej av den! Snygga textilkablar för takarmaturer finns numera i de flesta inredningsbutiker.

Samla sladdar med sladdstrumpor eller klämmor och låt dem gå till en enda kontakt eller ett enda grenuttag, detaljerna gör stor skillnad. 

Använd kabelkanaler både lodrätt och vågrätt. Fäst utmed listerna för att få upp slingrande sladdar från golvet som samlar damm, eller fäst den på väggen från tv:n eller vägglampan. En rak sladd ser prydligt ut.

12. Rent skrivbord

En uppsjö av moderna skrivbord har inbyggda lådor och rännor för sladdar från datorer, skärmar och telefon. Även kabelrännor finns att fästa under skrivbordet på sådana varianter som saknar det. Också antika skrivbord kan därför anpassas för dagens behov, liksom de stilrena varianterna utan lådor, som i praktiken bara är en skiva på benbockar. 

Foto: Pressbild

Ur Sköna hem nr 3 2021

LÄS MER: Så hittar du rätt belysning till hemmets alla rum
LÄS MER: 18 inspirerande inredningsidéer som ger ditt vardagsrum ett lyft