Förvara stilfullt

Visa fram godbitarna, dölj det mindre ögonfägnande, och framför allt: Få plats med allt utan stök och bök. Här är inspiration för praktiska och snygga förvaringar i vardagsrum, sovrum och hall.  

Välfyllda vardagsrum

Böcker, elektronik, små vaser … I vardagsrummet samsas ting av vitt skilda slag. En blandning av dold och öppen förvaring och maximerade hyllsystem förvarar fint.

Det befintliga fönstret på husets gavel fick avgöra möbleringen i vardagsrummet som tidigare var garage. Två platsbyggda bokhyllor placerades symmetriskt på var sin sida om fönstret. Platsbyggda bokhyllor gör att man kan utnyttja väggens utrymme mer än om man använder sig av moduler med färdiga mått. Kombinerad dold och öppen förvaring ger funktion och flexibilitet. För att göra intrycket mindre kompakt gjordes ett uppehåll under fönstret, där nu skrivbordet står.

En fond i bakstycket av skåpet får sakerna att framträda.

Ett vitrinskåp i vardagsummet skyddar innehållet mot damm, vilket det kan bli mycket av i ett rum med teknikprylar. En fond i bakstycket av skåpet går ton i ton med väggen och får sakerna att framträda. Utrymmet är stort nog för att man ska kunna öppna skåpet trots att soffan ställts framför.

En belyst hylla som är inbyggd i väggen blir ett blickfång i rummet. Men det kräver en del planering då man måste anpassa möbleringen runt om. Inbyggda spotlights låter ljuset flöda genom hela hyllan där de finaste dekorativa detaljerna kan stå i tryggt förvar, utan att riskera att knuffas ned. Ett sätt att förnya här är att måla hela insidan av hyllan i en ny kulör.

Ett hyllsystem runt dörren utnyttjar ytan och gör rummet ombonat

Ett platsanpassat hyllsystem runt dörren utnyttjar den knepiga ytan och gör rummet ombonat. Hyllplanen är täcksidor från Ikeas köksinredning, som sågats av. Konsolerna och väggskenorna sitter på 60 centimeters bredd, är det för långt emellan kan hyllorna bågna. Ett prisvärt sätt att skräddarsy bokhyllan runt dörrar, fönster, säng, som också ser välarbetat ut.

Bokhyllan av laserad furu med ett plåtöverdrag ovanpå är platsbyggd, och löper runt hela rummet vilket gör att även rummets mitt utnyttjas för möblering på ett fint sätt. Den låga höjden gör att intrycket inte blir överväldigande trots att hyllorna sväljer många böcker, och plåten ovanpå kan tjänstgöra som hylla för konst, fotografier och vackra saker.

Enkla köksskåp har fästs på väggen längs med hela rummet och ovanpå har intrycket lyxats till med en måttbeställd skiva i gjuten betong. Skillnaden i materialen gör uttrycket extra effektullt. Vägghängda skåp gör det lätt att hålla rent under, och ljuskedjan i underkant ger en svävande effekt. Skåpens låga höjd förhöjer intrycket av att det är högt i tak.

Prylkoll i hallen

Ah, äntligen hemma! Eller … ? Med flexibla lådsystem, ordentliga skofack och dold förvaring som också går att sitta på blir hallen både praktisk och trevlig att stiga in i.  

Arr: PER WENNBERG

Förvaringen för skor, sjalar, halsdukar och tidningar har gjorts av färdigköpta trälådor i varierande storlekar, som vitmålats och satts upp på väggen. Man kan placera förvaringen precis där den passar och känns mest logisk, utan att behöva något särskilt hantverkskunnande. De grunda lådorna tar inte mycket plats i smala passager som här, och den enkla designen passar på de flesta ställen. En lekfull och lustfylld öppen förvaring byggd på höjden en bit ovanför golvet, vilket gör det lätt att hålla dammråttorna borta. 

Sittplats, dold och öppen förvaring i ett – smart på den lilla ytan

En platsbyggd lösning upptar hela väggen innanför entrén i hallen. Med klädgarderob, hyllskåp och en bänk med lådförvaring under utnyttjar man utrymmet maximalt. Sittplats, dold och öppen förvaring i ett – smart på den lilla ytan. På motstående vägg sitter en rad med klädkrokar. Stoppade, kulörta dynor mjukar upp bland allt det mörka träet.

Om hallen är större kan man som här kosta på sig att ge den ett mer möblerat utseende. Grovförvaring av kappor och skor ­inryms i garderober strax intill. ­Materialen och färgerna är anpassade utifrån byrån i ett ­välkoordinerat ­stilleben. Samtidigt ryms massor av saker i de sex byrålådorna. En väl­komnande entré för både boende 

och ­gäster.

Här består förvaringen av hyllsystem på två olika djup, praktiskt eftersom det ger plats för fler lådor i bakkant, och särskild plats åt stövlar som behöver stöttas upp. Hallen måste vara bred nog för att lösningen inte ska kännas skrymmande. Det känns luftigt, tänkt och elegant utvalt, trots att här ryms inte mindre än 12 par skodon och flera korgar för vantar och mössor.  

Sovrum som gömmer galant

Kläderna ska förstås få plats, men dessutom accessoarer, bäddtextil och böckerna man vill ha nära läslampan. Här är förvaring för både det lilla och det stora som hör sovrummet till. 

Böckerna på rad gör det här sovrummet till ett kombinerat bibliotek, en vacker inramning som ger härlig rumslighet. Brunlaserade skåpmoduler har placerats under fönstren, och ovanpå finns plats för stilleben och reseminnen. Mellan väggen och sängen har en förvaringsö av fyra moduler placerats, den gör möbleringen mer spännande, och tillvaratar den här ofta outnyttjade delen av golvet. 

Den här förvaringen är sammansatt av Pax garderobsstomme från Ikea, och specialbyggda vitrindörrar från ett snickeri. Prisvärt, med en exklusiv finish. Glasdörrar blir en sporre att hålla ordning och ger bra överblick över kläderna, och i det här fallet även samlingen av klockor. Ovanför har man satt en bred passbit hela vägen upp till tak, som döljer ytterligare förvaringsutrymme för påslakan, kuddar och överkast, och spär på känslan av att hela lösningen är platsbyggd.

Dolda socklar och ­garderobsdörrar från golv till tak ger lyxig känsla 

En hylla med spotlights är dekorativ ovanför sängen. Tapeten satt som fond bakom hyllorna gör intrycket enhetligt, lika bra skulle det gå att rolla väggen med en färg som matchar inredningen. Hyllornas antal går att variera från två till så många som ryms hela vägen upp till taket.

Garderoberna är målade i samma färg som väggen och gör rummet mjukt minimalistiskt. Här finns flera detaljer som påverkar intrycket på ett subtilt vis, de långa handtagen hamnar i blickfånget utan att egentligen göra mycket väsen av sig, och puffarna och överkastet med textil struktur bryter mot det släta i rummet. Dolda socklar och garderobsdörrar som går från golv till tak är en detalj som ger ytterligare sobert lyxig känsla.

Nätta byråer i liknande nyanser ger massor med förvaringsutrymme  

Fem nätta byråer i trä i liknande nyanser ger massor med förvaringsutrymme. Placeringen av dem gör att rummet ser både tänkt och personligt ut, nästan vågat. Liknande möbler går att hitta på loppis, så det här är verkligen ett budgetvänligt sätt att skapa effektfull, praktisk förvaring.

Klädskåpet går i linje med tavlorna, och det blir spännande med det stora skåpet intill det lilla nattduksbordet. Man leker medvetet med proportionerna och låter retrostilen, förstärkt av ett förvaringsstilleben ovanpå skåpet, hålla samman inredningen i form och utseende.

Vägghängda stommar och luckor från Ikea ramar in sängen. Bakom luckorna ryms både kläder, böcker och bäddtextil. Skjortor ryms också, hängda med  fronten utåt, på stänger som går att dra ut så att man lätt kommer åt kläderna längst in. Inbyggda, riktbara spotlights ger läsljus. Skåpdjupet är 37 cm, men med den extra innerväggen som ger plats åt väckarklockan flyttas huvudänden ut från väggen och 20 cm inåt rummet, så att den som ska sova inte blir klaustrofobisk. Tapeten är en rolig accent som går snabbt och billigt att byta ut. 

Allt köpinfo samt fler inspirerande förvaringslösningar och smarta detaljer hittar du i Sköna Hem nr 13. Ute nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!