Hur ska jag färgsätta mitt gästrum/arbetsrum?

Jag vill ha råd hur jag ska färgsätta mitt kombinerade arbetsrum/sovrum så att det blir trivsamt i båda situationerna.

Fråga

Hej där, Jessica. 

Jag ska måla om ett sovrum/gästrum kombinerat arbetsrum och vill ha lite råd. Ett sovrum som ligger mitt emot är målat i färg NCS005-R30B med en dubbelsäng med ett plommonfärgat överkast. Rosa Murano lampa i taket. Överlag är jag är mycket nöjd med färgerna.

Nu funderar jag på att ha en färg som NCS1000N, reducerad 25%, för att få den lite ljusare. Rummet är 11.5kvm med eftermiddags sol. Jag bor på andra våningen, så rummet är inte så ljust. Jag kommer att ha två vita garderober, ett stort vitt skrivbord, en enkelsäng. Färgen på överkastet är inte vald.
Sedan har jag en stoppad stol i äldre modell, vars sits jag klär om med sammetstyg, eventuellt rött eller orange. Karm målad i silver eller svart. Den ska stå vid skrivbordet. Jag har en Ikea-fåtölj som jag ska byta klädsel på ev. blekinge vit.

Vad tror du om färgval på väggen och färg på överkast? Stol och kuddar? Rummet är nästan kvadratiskt, 340×335 cm, fönstret är 128 cm brett.

Tacksam för råd!

Margareta

Svar

Hej, det låter som ett spännande projekt du har på gång!

Sovrummet kan du absolut lägga i en mjuk ljus gråton, men man ska akta sig för de rent gråa tonerna såsom NCS 1000-n. De rent gråa tonerna drar lätt mot blått och får en kall ton. Jag föreslår att du tittar på en grå med lite rött i som passar till en varmare färgskala i rummet NCS 1002-R. Ger bara en svag gråton med lite dragning åt det rosa i tonen.

Fortsätt med en varm inredning även i detta rum i en färgskala som håller ihop med det andra rummet. Klä stolen i ett varmt rött tyg, sängen får ett överkast i en lyxig brun puder ton (se överkastet Frost från Mio) och fyll på med kuddar och detaljer i en puderrosa tonskala.

Jessica