Hjälp oss med lek-, mys- och gästrum allt i ett!

Vi har en utmaning som vi så gärna skulle vilja ha din hjälp med: Göra om vår tråkiga matsal till ett trevligt "dagrum" för våra 2 tjejer, i direkt anknytning till vardagsrummet!

Fråga

Hjälp oss med lek-, mys- och gästrum allt i ett!

Vi har en utmaning som vi så gärna skulle vilja ha din hjälp med: 

 Göra om vår tråkiga matsal till ett trevligt "dagrum" för våra 2 tjejer, i direkt anknytning till vardagsrummet!

 Med dagrum menar vi ett rum där de inte skall sova, utan ska kunna leka, pyssla, använda dator och se på teve, samtidigt som dom är nära oss. Barnen vill ju ofta leka nära där föräldrarna är (och inte på sina sovrum) och det kan bli VÄLDIGT mycket leksaker, pysselsaker etc i vardagsrummet – vilket leder till irritation, i alla fall hos oss... 

 Rummet som ska användas har skjutdörrar ut mot vardagsrummet. Vi tycker det är jättesvårt att välja färgsättning, design, möbler och lösningar till det nya barnrummet så att rummet blir bra.

 • Den halvöppna lösningen mot vardagsrummet gör att färger och lösningar måste funka ihop med vardagsrummet, inte ge ett alltför stökigt intryck sett från vardagsrummet – vi vill ju ha dörrarna öppna så ofta som möjligt...

 • ...samtidigt vill vi ju att rummet skall ha ett barnlig prägel, det skall kännas som ett barnrum. De skall tycka om att vara där! Rummet är i dag kallt och tråkigt och känns inte alls inbjudande.

 • Tjejerna är 5 år och 1 år gamla - dvs stor åldersskillnad, rummet skall funka för båda två. Det ska finnas möjligheter för att rita/måla/pyssla, se på teve, mysa, använda dator och leka.

 • Rummet fönster och dörr mot altanen men verkar trots detta något mörkt. 

 • När vi har gäster måste det användas som gästrum. Vi vill att det skall finnas en säng/soffa där. • Bra förvaring krävs självklart...

 • En platt-teve är beställd, och pc ska köpas in. En s.k rammadrass (madrass med ben, IKEA, 1,60 m) finns och kan eventuellt användas. 

 Rummet är ca 4 m x 3,5 m, och takhöjden är 2,60 m. Villan är från 1999. 

 Trude Hagman

Svar

Hej Trude,

 Jag tycker om er idé att göra gäst/barn/mysrum allt i samma. 

 Jag tror inte att ni behöver inte ta upp nya fönster i rummet. Däremot tycker jag att öppningen till vardagsrummet felplacerat, eftersom det krockar med den representativa soffgrupp som definierar vardagsrummet.

Därför föreslår jag ni först flyttar öppningen åt ena sidan (se bifogad ritning). Detta kommer att udnerlätta möbleringen både av vardagsrummet och det lilla rummet. Och varför inte placera en öppet spis vid den nya teven?

Det lilla rummet delar vi funktionsmässigt i en del som är arbete/förvaring och en för lek och umgänge. Säng/soffan placerar vi mot väggen med uppsikt över fönstret, teven och vardagsrummet. Till soffan rekommenderar jag ett lågt bord i lekfull form och färg, modellen Fat fat–lady fat av B&B italia (www.bebitalia.se). Detta kommer att ge en lekfull känsla i rummet. Bordet har också en perfekt höj för att leka vid och utrymme för barnens leksaker. Samtidigt är det lätt att maka åt sidan när man vill använda soffan som säng.

För att få barnprägel i ruymmet är det bra att använda en färgstark kombination av färger, till exempel Silverpil, Lovika, Björnbär och Vildros ur Alcro ad-kollektionen (www.alcro.se). En eller två av de färgerna kan användas också i vardagsrummet för att få känslan av att båda rummen håller ihop.

 Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!