Hur får jag in en avskild sovplats i ettan?

Sara bor i en etta på 45 kvm och vill ha en avskild sovplats men ändå kunna få plats med sittmöbel och en liten arbetshörna. Vår arkitekt Anna Montagut föreslår att sängdelen betraktas mer som en möbel, byggd i enhetligt trä med integrerad förvaring.

Fråga

Jag har nyligen flyttat in i en etta på 45 kvm, med en rymlig hall och ett härligt kök, men jag vet inte hur jag ska göra med vardagsrum/sovrum. Det är i dag alltså ett enda rum och jag vill gärna ha sängen avskild. Samtidigt är jag rädd för att sätta upp väggar som gör att båda rumsdelarna kommer att kännas klaustrofobiskt små. Jag skulle vilja hitta en lösning som känns mer permanent och genomarbetad än bara tygdraperi men som samtidigt kan erbjuda rymd och variation i rummet. Jag tänker även på att det helst ska höja värdet på bostaden om jag flyttar därifrån. Vore väldigt tacksam om du kunde komma med några tips.                          

Sara

Svar

Tanken är att du ska få två rum av ditt enda. Proportionerna och storleken på rummet är för att man ska kunna hitta en funktionell lösning som känns bra och inte klaustrofobisk.

Du skulle kunna bygga en avdelande vägg som skiljer sovrum och vardagsrum. Den väggen ska inte gå ända upp i taket. På så sätt får du in dagsljus på morgonen när du vaknar.  Hela avdelningen skulle kunna upplevas som en möbel, tycker jag. Därför har jag klätt den i trä, vitoljad ek kan passa bra, men även något annat ljust träslag. Jag är osäker på om du behöver extra förvaring, men jag har ritat in en garderob som kan fungera ihop med väggen, i samma träslag. Förutom att den är i samma material, är det också viktigt att väggen och garderoben har samma höjd för att det ska upplevas som en enda möbel. Höjden kan vara ca 210 cm, vilket är ett standardmått.

Om du vill kan du gärna byta material på golvet. Jag tycker att det skulle vara mysigare med en infälld sisalmatta i liv (nedsänkt i) med det befintliga golvet. Vardagsrummet blir inte så stort, men det går ändå att möblera på olika sätt vilket är bra. Jag har placerat soffan vid den nya väggen och fortsatt med förvaring vid den längsta väggen. Det finns också plats för en arbetsplats vid fönstret. Möjligen kommer det att behövas lite elarbete för att flytta några uttag och sätta dit några nya. Tänk på belysningen också, eftersom du nu har två olika rum i stället för ett, vilket ger andra behov.

Anna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!