Hur gör vi trappan säkrare för barnbarnen?

Trappan i vårt fritidshus är långt ifrån säker för barnbarnen. Höjden längst upp, det som vi skämtsamt kallar predikstolen, är 6-7 m ned till rummet. Barnen trivs att stå här och kika ned. För att det skall bli säkrare har vi bestämt att bygga in denna del och ev höja den längsgående sidan i trappan för att det skall bli harmoni i tillbygget. Vi har tre förslag, börjar med det enklaste: En spalje utformad som vågräta brädor, ungefär som det är vanligt att man har runt altaner och som skärmväggar vid uteplatser. Vi tänker inte gå helt upp i tak beroende på att vi ej skall röra taket. Alternativ 2 är att bygga in trappan längst upp med vitmålade brädor, göra ett runt fönster och följa trappasidan ned med brädor i lämplig form. Tredje alternativet, det svåraste är att bygga in trappan och använda gipsskivor som den nuvarande trappan är gjord i. Nu är det väldigt luftigt i vardagsrummet - men vi är inte oroliga att det skall bli mindre luftigt då det är fönster överallt i rummet nere och ibland kan vi uppleva det väl luftigt. Dessutom skulle förhoppningsvis akustiken bli bättre i huset och framförallt i rummet ovanför intill trappan. Tacksam för hjälp med dessa funderingar om vilket alternativ som blir bra. Lite bråttom - snart kommer de små barnen och det vore så skönt att inte behöva oroa sig. Dessutom tack för en intressant frågespalt - mycket att läsa och lära. Marita Berge

Fråga

Trappan i vårt fritidshus är långt ifrån säker för barnbarnen. Höjden längst upp, det som vi skämtsamt kallar predikstolen, är 6-7 m ned till rummet. Barnen trivs att stå här och kika ned.

För att det skall bli säkrare har vi bestämt att bygga in denna del och ev höja den längsgående sidan i trappan för att det skall bli harmoni i tillbygget. 

Vi har tre förslag, börjar med det enklaste: 

En spalje utformad som vågräta brädor, ungefär som det är vanligt att man har runt altaner och som skärmväggar vid uteplatser. Vi tänker inte gå helt upp i tak beroende på att vi ej skall röra taket. 

Alternativ 2 är att bygga in trappan längst upp med vitmålade brädor, göra ett runt fönster och följa trappasidan ned med brädor i lämplig form. 

Tredje alternativet, det svåraste är att bygga in trappan och använda gipsskivor som den nuvarande trappan är gjord i. Nu är det väldigt luftigt i vardagsrummet - men vi är inte oroliga att det skall bli mindre luftigt då det är fönster överallt i rummet nere och ibland kan vi uppleva det väl luftigt. Dessutom skulle förhoppningsvis akustiken bli bättre i huset och framförallt i rummet ovanför intill trappan. 

Tacksam för hjälp med dessa funderingar om vilket alternativ som blir bra. Lite bråttom - snart kommer de små barnen och det vore så skönt att inte behöva oroa sig.

Dessutom tack för en intressant frågespalt - mycket att läsa och lära.

Marita Berge

Svar

Hej Marita,

Det är alltid bra att tänka på barnens säkerhet! Bland de förslag som du föreslår tycker jag att det tredje är bäst – med en viss bearbetning.

Jag föreslår att ni bygger räcken i den övre delen i en höjd på t.ex. 1,50 m så att barnen inte kan klättra där, men att ni fortfarande kan se ut över vardagsrummet. Räckena kan fortsätta i samma höjd i första delen av trappan (se bild). Detta kommer att ge en mer harmonisk och lugn känsla i rummet. Samtidigt förstärks höjden i rummet tack vare trappans vertikalitet.

Jag föreslår också att ni målar trappan i olika färger enligt egen smak men gärna med starka färger. Då  blir den som en möbel - eller en skulptur – i rummet.

Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!