Hur får man bort fläckar på marmor?

Hur får man egentligen bort gamla fläckar på fönsterbrädet av marmor? Experten svarar.

Fråga

Hur får man bort fläckar på marmor?

Du har tidigare svarat på hur man gör fönsterbräden i marmor finare genom att använda klinkerolja. Nu undrar jag hur man bäst går till väga för att göra rent riktigt fläckiga sådana. Fläckarna i mitt nyinköpta renoveringsobjekt är dels gamla intorkade färgfläckar men även märken efter fuktiga krukor etc. Jag har hört att man kan använda något som heter oxalolja eller dyl. Känner du till något om detta eller vet du någonstans jag kan vända mig för råd? (Obs vill inte ta loss hela fönsterbrädet för slipning)

Hälsningar Camilla

Svar

Hej Camilla!

Något universalmedel för fläckborttagning på sten finns inte. Orsakerna till fläckar varierar, liksom stenen, varför medlet måste anpassas till fläckens art och stensort. I regel ökar svårigheten att avlägsna fläcken med dess ålder. En vanlig missuppfattning är att stenen ska tvättas med syra. Vanligen har syran mycket större verkan på stenen än på fläcken. Syror bör alltså så långt som möjligt undvikas. I många fall får man mångdubbel effekt om så kallad ”pastaförfarande” används. Detta innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t ex krita eller potatismjöl till en pasta. Denna läggs på fläcken, som ev först behandlats med enbart lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar på fläcken tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Vid behov upprepas behandlingen.

Lycka till!

Ulrica Hansson, inredningsarkitekt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!