Ikoniska lampan PH 5 firar 60 år!

Lampan PH 5 designades av Poul Henningsen 1958, och har blivit en ikon i inredningsvärlden.

1958 utvecklade Poul Henningsen, dansk formgivare, författare och arkitekt, den populära lampan PH 5, och i år firar den alltså 60 år! Lampan fick sitt namn på grund av huvudskärmens diameter på 50 cm. PH 5 har fyra yttre skärmar, varav den översta reflekterar ljus uppåt och de övriga ljus nedåt, samt två färgade skärmar inuti. Lampan var ett resultat av glödlampstillverkarnas ständiga ändringar av glödlampans storlek och form. Oavsett hur lampan installeras, och vilken ljuskälla man använder, så förblir PH 5 bländfri.

Foto: louispoulsen.com

Poul Henningsen ville förbättra ljuskällans färgåtergivningsegenskaper i PH 5. Därför lade han in små röda och blå skärmar för att ge ett färgtillskott i den del av spektrat där ögat är minst känsligt – nämligen rött och blått – och därmed dämpa ljuset i det mittersta området – det gulgröna – där ögat är som mest känsligt.

I takt med ljuskällornas utveckling har PH 5 uppdaterats under åren. 1994 introducerades PH 5 Plus på marknaden, som är avsedd för lågenergilampor. För att fira 50-årsjubileet för PH 5, år 2008, lanserades PH 50 – en högglansutgåva. Och 2013 introducerades PH 5 i 4 nya matta färgkombinationer.

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!