Industristilen – inred med verkstadsnostalgi

Skapa industristilen med 30-talets funktionella föremål, patinan är oemotståndlig. Stilen går att renodla med äkta vara eller nytillverkat.

Vad många gillar med industristilen är den extrema funktionaliteten – funktionen bestämmer formen. Verktyg och möbler gjorda för industrin på 30- och 40-talen är nästintill outslitliga, och det finns mycket bevarat. Bästa fynden görs på kontinenten, gärna i östra Europa. Där har prylarna fortsatt att vara i bruk på ett annat sätt än i Sverige.

Antinen renodlar man den lätt nostalgiska stilen – eller så använder man den som en krydda i alltifrån moderna till romantiska miljöer. Tänk bara på alla snygga industrilampor! Och det finns också mycket nytillverkat inspirerat av stilen, för den som vill undvika rost och olja.

På väggen bakom det gamla badkaret med lejontassar sitter en bit av ett parisiskt plåttak med ränna. Att fynda – eller ännu hellre hitta – ratade delar från gamla verkstäder och båtvarv och skapa nya användningsområden är lite av en hobby för industrifrälsta.

Köket är ombyggt av gamla skåp, bordsunderredet består av metallbockar. Liknande Tolix-stolar finns i nyproduktion, men dessa är äkta vara från 1934 och har stått i en belgisk bistro. Avsaknaden av hemtextil är typisk – de gamla bruksföremålen blir de enda dekorationselementen.

Publicerad i Skapa stilen nr 1, 2012.

För mer industriell inspiration, kika in i vårt galleri, Industriellt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!