Det skavda och det nötta, det fyndade och det hopsamlade, det oväntade och det kreativa – grundstenarna i den bohemiska stilen. Få härlig inspiration till bohemisk inredning på 3 helt olika sätt: lantligt, enkelt och romantiskt.

Inred bohemiskt – med lantlig touch

S

olblekta kulörer som uppträder hovsamt nedtonade, mot den knallblå himmel och sol vi hoppas på. Bohemisk inredning med lantlig vibb är lika älskvärd hemma i stan som på torpet.

Skapa bohemisk känsla med blommor.

Ett sirligt stilleben som låter varje blomma tala. Tricket är att inte använda för många, och att skära stjälkarna i varierande längd.

Lyckas med en lantlig, bohemisk stil – 3 tips

 1. Milt: Bleka kulörer andas sommar och lantlig romantik.
 2. Mixat: Softade, smutsiga toner kan alla blandas samman hur du vill. Ju fler, desto större folklore-effekt!
 3. Tillåtande: Loppisvaserna som aldrig skulle komma över tröskeln i stan, blir märkligt vackra i sommartorpet.

En lantligt hall i bohemisk stil.

Dämpade gråblå toner och lågmält rödbrunt – kulörer som bugar sig inför den färgsprakande årstid vi vanligtvis tillbringar i våra gamla torp.

LÄS MER: Vilka gardiner passar hos dig? Här är 8 tidlösa modeller

Bohemisk stil blir gärna lite vintage.

Simsalabim, så blev den gamla bänken en köksmöbel! Med borttaget bakstycke och hål för rören fungerar det utmärkt på lantstället.

Friheten i bohemisk inredning är stor.

Om man väljer porslinsho med platt botten behöver den inte nersänkas. Komplettera med träsockel om arbetshöjden behöver justeras.

Möbler till en bohemisk inredning finns ofta på loppis.

Skavda loppisfyndade burkar blir dekorativa på öppna hyllor (gjorda av överblivna gamla golvbräder).

Tips: använd tyger när du anammar en bohemisk stil.

Se möjligheterna med dina sparade och fyndade tyger! Kan överkastet bli en duk? De mindre tygbitarna ett lapptäcke? Känns det övermäktigt – sy handdukar och grytlappar av dem. Som dekorativ bård kan även den minsta stuvbiten få ny funktion.

Inspiration till ett bohemiskt hem.

Längre än så här kommer man inte från ”standardlösningar”: Det vackert patinerade karet är uppallat på överblivna takbjälkar för bästa utsikt. En djungel av ormbunkar, udda golvplattor och ett tätthängt tavelpotpurri bidrar till en skönt laglös känsla.

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 7 råd som garanterat underlättar

Bohemisk inredning – less is more

A

lltid kan det bli något. Den som spar, hon har – massor av material att skapa av! Inspiration för bohemisk inredning till enkelhetens lov.

Hörnsoffan i vardagsrummet är byggd av trätrall. Dynorna är gamla madrasser och kuddarna sydda av resttyger och jutesäckar. Lyktorna på bordet är gamla syltburkar. Vägglamporna från Housedoctor är köpta nya, men i övrigt är det mesta köpt i antikaffärer och på loppisar.

Lyckas med en enkel, bohemisk stil – 3 tips

 1. Bohemisk inredning i hallen.
  T
  ransformation: En trasig skjorta kan bli en kudde, en konservburk blir en basilikakruka. Brädstump eller hyllplan – who can tell?
 2. Funktion: Att ge föremål nytt liv handlar också om att anpassa dem efter DINA behov. Sätt hjul på möblerna så går dammsugningen som en dans!
 3. Slit-och-spar-mentalitet: Känslan av att kunna njuta av vackra saker, utan att behöva vara så rackarns rädd om dem, är oslagbar!

Bohemisk inredning i köket.

Kreativt i köket!Ruffa industribänkar försedda med nya marmorskivor och porslinshon Domsjö från Ikea bildar
en annorlunda diskbänk. Potatislådor fyndade
på Blocket rymmer köksgeråden. Handtryckt tapet
med stänkmönster, Lim & handtryck/tapetorama.se.

Bohemisk inredning i vardagsrum.

Milda toner, ett generöst fång blomster och välsvarvade ben, ger ett vänligt anslag åt matplatsen som har många metalliska komponenter. Lamporna är loppisfynd som klippts upp med metallsax för att få en mer spännande form. Tavlan målades med lätt hand och vanlig väggfärg på naturlinne i spännram.

Bohemisk inredning i vardagsrummet.

Krukor, krus och skålar är lättillgängliga i en öppen vägghylla. Livet i sommarköket är okomplicerat. Lite enklare utrustning, lite fräschare råvaror, dukning under bar himmel.

Inspiration för ett bohemiskt vardagsrum.

Hörnsoffan i vardagsrummet är byggd av trätrall. Dynorna är gamla madrasser och kuddarna sydda av resttyger och jutesäckar. Lyktorna på bordet är gamla syltburkar. Vägglamporna från Housedoctor är köpta nya, men i övrigt är det mesta köpt i antikaffärer och på loppisar.

LÄS MER: Inred så ditt badrum känns lyxigt – 6 enkla knep

Inred i bohemisk stil – med romatisk vibb

S

könheten och själen framför allt! En inredningsstil för nostalgiker, drömmare och dårar…

Lyckas med en romantisk, bohemisk stil – 2 knep

 1. inred bohemiskt och romantiskt inspiration stilleben
  V
  itt: Inte sterilt vitt utan mjukt, skirt, skrynkligt, krispigt. Som i spetsar, silduk, linne, bomull, porslin, emalj, skavd målarfärg och papper med struktur.
 2. Minnen: Föremål med en historia – din eller andras – gör inredningen personlig och stämningsfull. En längtan till en stund då allt var lite ljuvligare.

Vitt är en central färg i bohemisk stil.

En gammal dörr fungerar som sänggavel. Bakom den har man byggt en avskärmande vägg och fått en liten walk-in-closet. Tapet Viva från Midbec.

inred bohemiskt och romantiskt inspiration matplats

Udda stolar i rotting och korg runt ett gammalt franskt långbord bildar tillsammans en vacker symfoni med sina olika former. Detsamma gäller samlingen av glasflaskor i olika färger och former som fyllts med skira blomstänglar. Sommarljuset genom glaset skapar magi.

Rotting och korg är vanliga material i bohemisk inredning.

Tyg och gamla fönsterbågar kamouflerar en ordinär duschkabin, och bibehåller tidskänslan i badrummet i 1800-talsstil.

Simpel, bohemisk inspiration.

En enkel tillbringare och ett tvättfat jämte några blomster – det enkla är vackrast ibland. Handfatet med sländor är från Solitaire design.

Bohemisk inredning andas

Sängidén med en futonmadrass som vilar på halmbalar, får nog betraktas som extrem även av inbitna höskulleromantiker.

Ur Sköna hems Skapa stilen nr 1, 2017

Just nu finns nummer 5 2018 i butik fylld med idéer för uteplats, terrass och balkong. Missa ingen inspiration – teckna en prenumeration på en gång!