Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inred med betong – möjligheterna är oändliga!

Polera ett betonggolv, gjut ett betongbord eller plantera blomman i en betongkruka – den gråa betongen är definitivt här för att stanna!

Betong är här för att stanna.

De senaste åren har vi sett ett stort fokus på naturmaterial i våra inredningar. Det är trärena ytor, sten, ull, skinn, keramik, glas – och även betong och cement. Bland de taktila och robusta materialen har alltså det relativt billiga industriella byggmaterialet seglat upp som något vi gärna vill lyfta fram i våra hem.

Soffbord i betong.

Naturmaterialen bidrar till inredningarna med sin ursprungliga färg och beröringsvänliga materialkänsla – så även betongen. Den kan lämnas rå och ruff, eller poleras till en blank yta. Man kan blanda i olika sorters krossad sten eller marmor i massan och slipa ner ytan för att få en terrazzoeffekt. Massan kan färgas in med pigment som järnvitriol vilket ger en mörkare nyans. Sedan kan den grå ytan behandlas på olika sätt – med såpa, vax eller olja.

Kök med bänkskiva i betong.

Allt från betonggolv till betongkrukor

Det är kort sagt ett material med stora variationsmöjligheter. Betong kan användas i golv och väggar, i köksbänkar och bordsskivor eller till mindre föremål som lampor, fat, krukor eller dekorativa skulpturer. Vill man gjuta själv finns det stora möjligheter till kreativitet. Visst är det en del jobb, men det är inte omöjligt att gjuta sitt eget handfat till badrummet, eller att tillverka odlingsbäddar till trädgården…

I vissa stilar är betongen ett självklart inslag, industristilen är en sådan. Där står betonggolv och grova bänkskivor i snygg kontrast till verkstadslampor, metallstolar och gamla slitna bruksföremål. Stora fönsterpartier i verkstads- eller fransk bistrostil, det vill säga med svart metallspröjs ihop med betongen är en spännande kombination.

[adSpace placement="auto"]

I kök och bad med betonginslag så är det fint att blanda in mörkt trä och kakelplattor med marockanskt mönster, exempelvis som golv mot väggar i rå cement-färgad puts. (Allt som ser ut som betong eller cement behöver inte vara äkta vara.)

Men även i en mer naturnära rustik stil med mycket trä, rotting och gröna växter är betong på golv eller väggar en vacker bas. Tänk orangeri – eller att sovrummet får flytta in i garaget. Här passar betong bra i krukor och på fat – en stor låg betongskål planterad med suckulenter eller olika vackra bladväxter är en möjlighet till exempel. Råa ytor möter en bäddad säng full med kuddar och mjuka textilier – och tygerna är i ljust naturfärgat linne eller med mönster hämtade från Afrika och Asien. Vackra handgjorda korgar och organiska former på gröna blad tillför taktil mjukhet till miljön.

I en mer stilren inredning med vita väggar och mycket modern design är ljus och slät betong också en snyggt inslag – exempelvis i form av ett polerat golv eller som material i en bordsskiva.

Det finns också en hel del ny design där vi ser spännande materialmöten mellan betong och exempelvis koppar, mässing, glas eller neonfärg. Likaså kan ett mörkpigmenterat och blankpolerat betonggolv vara ett dramatiskt val i en mörk inredning, kanske i ett kök med svarta skåpluckor.

Det enklaste sättet att få ett vackert betonggolv är i hus som är byggda på betongplatta, och där golvvärmen är ingjuten redan från början. Där kan man oftast bara ta bort de ovanliggande lagren av golv, slipa, polera och ytbehandla. Om man vill gjuta ett nytt betonggolv måste man undersöka att bjälklaget håller först. Det finns förstås alternativ till ett helgjutet betonggolv – i dag kommer mer och mer klinker i cement eller med betonglook för golv och vägg, med mer eller mindre patinerad finish.

Var kreativ med betong

Gör egna betongkrukor eller betongplattor till trädgården, bokstöd, lampfötter, tvålfat ock så vidare. Gjut betongen i silikonformar, champagneglas, konservburkar, vikta formar i papper, eller ramar av plywood.

Så fuskar du fram en betongvägg

1. Bredspackla, blanda mörkt och ljust spackel för att få fram de betonglika skiftningarna i färgen och avsluta med att lacka.

2. Sätt upp kakel med betonglook.

3. Sätt upp en tapet med mönster av betong.