Stor guide: Så inreder du med feng shui

Skapa ett hem du verkligen trivs i! Feng shui-proffset Jannice Wistrand är utsedd till årets inredningsbloggare – här lär hon dig inreda med feng shui!

En enkel blomsterkvist på nattduksbordet gör att morgonen börjar lite bättre 

Här visar Jannice hur hon använt feng shui i sitt eget hem och ger tips för ny energi i både själ och inredning.

Tänk så här när du möblerar enligt feng shui

Skrivbordet är placerat mot baksidan av de vita fåtöljerna. Detkommer ut från väggen och samtidigt får Jannice bra överblick mot rummet – ett viktigt inslag i feng shui.

Möblera från mitten: Att möblerna ”pytsas” ut likt stenar i en porlande bäck gör att det blir ett harmoniskt flöde i rummet, varken för kalt eller för övermöblerat. Väggarna kan utnyttjas till förvaring eller bord med stilleben.

Ett första steg: Flytta ut soffan 10  centimeter från väggen. Ofta står soffan dikt an mot väggen för att vi tror att rummet ska kännas större, men det ger tvärtom en ängslig, instängd känsla. Prova och se skillnad!

Stilleben: Att skapa små ”altare” med vackra föremål på, som ljus, kort eller buketter, höjer stämningen i rummet. De ger både personlighet till inredningen och fina blickfång att vila ögonen på.

Så kan du tänka: Se det som ett vykort. Börja med en bakgrund, här spegeln, sedan ett podium, här en trave böcker, och försök att få in något levande, som växter eller levande ljus.

Mörka träslag och ljus textil, motsatser som ger harmoni tillsammans.

Gör gröna oaser: Ett hörn får liv med en palm, en bukett på bordet glädjer och blir en vacker fokuspunkt i rummet. Det är i naturen vi samlar kraft och energi, och det är i naturen vi mår som bäst. Studier visar att man har mindre sjukfrånvaro på arbetsplatser med frisk växtlighet. Så frossa i växter, ta hand om dem och förvalta dem väl. Det är att visa vördnad för sig själv och sitt hem.

Textil följsamhet: Vi människor letar alltid efter sätt att få balans, så när hösten närmar sig och vädret blir kallare vill vi ha värmande inredning, och på sommaren gärna svalare kulörer inne som balanserar. Om du har neutrala färgeri ditt hem, kan du enkelt följa årstiderna genom att byta textilier.

Maxa effekten: Låt gardinerna börja på väggen vid sidan av fönstret i stället för precis vid karmen. På så sätt framträder fönstret, du får in mer ljus och rummet känns större.

En liten grön växt gör stor skillnad, och balanserar intrycket från det strama vita skåpet.

Kraftposition ger stöd: Att ställa möbler i kraftposition, alltså så att du har stöd i ryggen där du sitter eller ligger – som hur soffan är placerad mot väggen här till vänster – ger en känsla av trygghet. Utsikt mot fönster och dörrar är också viktigt för att du ska kunna koppla av hemma och trivas.

Kombinera motsatspar: På samma sätt som vi vill balansera värme och kyla ute med textilen inne, ger motsatspar balans. Låt kantigt möta runda former. Placera blanka material mot ruffa ytor. Använd mörka kontraster mot ljusa kulörer.

Första steget: Ta en aktiv titt på ditt arrangemang, finns det motpoler till alla komponenter? Fundera på vad du kan lägga till om något saknas.

För fler tips från Jannice – kika in på hennes blogg här!

Jannice Wistrand

För tio år sedan bestämde sig Jannice Wistrand för att följa drömmen och sadla om, från marknadschef till inredare, och med tiden också till feng  shui-konsult och föreläsare. Lika länge har hon drivit prisbelönta bloggen Add Simplicity.

Vad är feng shui för dig?

– Ett sätt att leva, inte bara att inreda!Feng shui är en filosofi där välbefinnande står i fokus, och där vi behandlar oss själva värdigt och inte ägs av våra prylar. Ett hem i balans gör att vi mår bra.Hur ska man komma igång hemma?

– Felet många gör är att kavla upp ärmarna, riva ut allt… och tappa all ork för att det känns övermäktigt. Jag brukar framhålla fyra enkla vanor som innebär små förändringar i livsstil, men som har stor effekt på harmonin i hemmet:

1. Tar det mindre än en minut, gör det nu! Plocka ur diskmaskinen exempelvis.

2. Familjeplock. En kvart varje kväll hjälps vi åt att plocka undan och packa väskan för morgondagen.

3. Lämna aldrig rummet tomhänt, ta med den tomma kaffekoppen till köket.

4. Samla det som ska sorteras i en hög, inte flera. För många intryck skapar oro.

Av: Anna Ekdahl

Foto: Jannice Wistrand

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

 .

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!