Foto: Shutterstock

Kan jag måla mina fanerade möbler vita?

Fråga

Kan jag måla mina fanerade möbler vita?

Jag har några möbler i ljust träfaner men skulle vilja måla om dem då jag bara vill ha vita möbler! Vet du om det är möjligt och vilken typ av färg man i sådana fall ska använda?

Tack för hjälpen!

Sandy

Svar

Hej Sandy!

Det går utmärkt att måla om fanerade möbler till vita, det man ska vara noga med är underarbetet.

Tvätta av möblerna med målartvätt och eftertvätta noggrant med rent vatten.

Slipa aldrig på fanerade möbler för då kan faneren lätt släppa om man slipar för hårt, eller att man repar upp skyddslacken som sedan ger gula fläckar i den vita färgen när den blöder igenom.Måla ett lager med en vattenbaserad grundfärg, låt torka 6-8 tim. Sedan målar du två strykningar med en vattenbaserad lackfärg med 24 timmars mellanrum.

Det går självklart även att använda oljebaserade produkter, men just när det gäller vitt så gulnar det ganska mycket efter ett tag på grund av oljan i färgen, därför är vattenbaserat att föredra särskilt vid ljusa nyanser. Använd en bra lackfärgspensel för att undvika ränder i färgen när du målar.

Lycka till!

Jessica

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!