12 designikoner från ikea som borde finnas i var mans hem

Ikea har ett brett sortiment som ständigt förnyas. Men gräver man lite djupare hittar man många klassiker som är värda att nämnas. Möbler och detaljer som är både tidlösa och så perfekt designade att de håller år efter år. Som Billy tillexempel, och bestickstället Ordning. Här är 12 designikoner från Ikea (som fortfarande finns i lager).

1. Ordning bestickställ formgavs av Mikael Warnhammar och började säljas 1999. En stilren klassiker för blott 29 kronor, och en användbar sådan.

2. Ikea PS Skåp, plåtskåpet som är en tidig flört med den starka industriella trenden som råder idag kom i slutet av 1990-talet. Designat av Nicholai Wiig Hansen.

3. Matta Stockholm har funnits i Ikeas sortiment sedan 2006 och är en riktig storsäljare. Den togs ur sortimentet ett tag, för att åter vara tillbaka till ett nytt lägre pris. Formgivare är Anna Sörensson.

4. Ikea PS Vågö. När de vita och svarta varianterna av plaststolen, formgiven av Thomas Sandell, kom år 2000 lät succén inte vänta. Det blev rusning och lagret tog snabbt slut. Nu finns stolen i flera färger, samt nytt för i år, även i en barnvariant.

5. Storsele fåtölj, formgiven av Carl Öjerstam 2011 är en riktig snygging. Visst ser vi influenser från andra rottingfåtöljer i den här, men vad vore design om man inte kan inspireras? Med sina 995 kronor är det här ett riktigt kap.

6. Lohals slätvävda matta i jute är en nyhet i Ikeas sortiment. Med dess neutrala men rustika utseende passar den alldeles utmärkt in i den starka inredningstrend som råder, Lohals är definitivt här för att stanna. Designad av Ikea of Sweden. 

7. Heat grytunderlägg, en klassiker från svunna tider. Någon form av korkunderlägg har förmodligen funnits i alla hem genom tiderna. Kanske att korken fick en svacka på 90- och början av 2000-talet. Men nu är kork i inredning hetare än någonsin igen. Tidlöst och elegant helt enkelt.

8. Ikea 365+ skål, oklart när den dök upp på Ikea för första gången, men att det är en klassiker råder inget tvivel om. Funktionell med stilren design. Designerteamet bakom hela Ikeas PS +365 är Henrik Preutz, Wiebke Braasch, Ola Wihlborg och Nike Karlsson.

9. Regolit, rislampa. Rislampan kvalar lite in i samma kategori som grytunderläggen i kork. Tidlös men med där efterfrågan går upp och ner, just nu är det kraftigt upp på den. Design Ikea of Sweden.

10. Ikea PS Svarva var en del i Ikeas PS kollektion 2009. Inför kollektionen uppmanades formgivarna att spänna bågen långt bakåt och ta sikte mot framtiden, vilket man lyckats med. Svarva finns fortfarande kvar i produktion. Design Anna/Charlotte/Katja/Sofia

12. Billy bokhylla, ett hem utan en Billy i något utförande finns nog inte. Denna klassiker från 1979 formgavs av Gillis Lundgren.

Karl Johan – bubblaren vi vill ha tillbaka i Ikeas sortiment

Den söta lilla pallen designades av Ingvar Kamprad själv inför PS-kollektionen 2009 (samtida med Svarva). Pallen sålde slut och kom aldrig mer kom tillbaka. Men snälla söta Ikea, vi vill ha den lilla mjölkpallen i produktion igen!

Du kanske också är intresserad av:

Död åt förvaringen – Ikea förutspår framtidens inredning i 7 punkter

En soffa fem olika stilar – snabb stilguide på en minut (video)

Ikeahyllan Hyllis som du aldrig sett den förut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor. Köp nu!